Γιώργος Κωνσταντίνου: “Ξεκίνησα τη σελίδα ‘Ψυχο-λόγος’ με σκοπό να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου”

Γιώργος Κωνσταντίνου
Γιώργος Κωνσταντίνου

Ίσως το όνομα του να μην σου θυμίζει κάτι. Ίσως να τον μπερδεύεις με τον συνονόματο ηθοποιό. Όμως, ο 23χρονος Γιώργος Κωνσταντίνου έχει συστηθεί στο διαδικτυακό κοινό ως “Ψυχο-λόγος” , της προσωπικής του σελίδας με τα γεμάτα συναισθήματα quotes που όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το Instagram λατρεύουμε να “δανειζόμαστε”. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου είχε περάσει στο τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, όμως, τελικά αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο του και έτσι , άρχισε να σπουδάζει Ψυχολογία στο Μητροπολιτικό Κολέγιο . Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε , μας μίλησε για το πρώτο του βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες και έχει τον τίτλο “Συναισθηματικά Κενός” , για την σελίδα “Ψυχο-λόγος” , την ανταπόκριση που έχει από το κοινό που τον ακολουθεί ,καθώς και μοιράστηκε μαζί μας μερικές απόψεις πάνω στην σύγχρονη ψυχολογία.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη

 

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο σας με τίτλο «Συναισθηματικά Κενός». Πείτε μας λίγα για το βιβλίο.

Το βιβλίο δίνει μορφή σε μία προσωπική ιστορία, σ’ έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, έναν έρωτα χωρίς μέση και τέλος, μα με μια μονόπλευρη αρχή. Εστιάζει στις σκέψεις μου όσο το βίωνα και προσπαθεί να αποδώσει τόσο τα δικά μου συναισθήματα όσο κι εκείνης. Θα παραθέσω μερικές από τις ερωτήσει που προσπαθώ να απαντήσω στο βιβλίο μου: «Πώς αισθάνεσαι όταν ερωτεύεσαι; Πώς θα ήταν αν είχες την επιθυμητή ανταπόκριση; Πώς νιώθεις όταν απορρίπτεσαι;»
Μπορεί ο τίτλος του βιβλίου να λέγεται «Συναισθηματικά Κενός», όμως ο αναγνώστης καθώς το διαβάζει, θα δώσει τη δική του ερμηνεία. Κάθε σελίδα του βιβλίου πλημμυρίζει τον αναγνώστη από διαφορετικά συναισθήματα και προσφέρει πολλά μηνύματα που ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Επιπρόσθετα, το βιβλίο ακολουθεί πιστά το ύφος της σελίδας μου. Υπάρχουν στιχάκια στη ροή της αφήγησης, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά και ταυτόχρονα δένουν μ’ ένα μαγικό τρόπο με την ιστορία.

Γιώργος Κωνσταντίνου
Γιώργος Κωνσταντίνου – “Συναισθηματικά κενός”

Είστε φοιτητής. Η συγγραφή του βιβλίου υπήρξε προσωπική επιθυμία ή προέκυψε με αφορμή τις σπουδές σας;

Η συγγραφή του βιβλίου υπήρξε καθαρά προσωπική επιθυμία. Όσο βίωνα τη συγκεκριμένη ιστορία έγραφα τις σκέψεις μου, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξωτερίκευα τα συναισθήματα που έπνιγα μέσα μου. Σίγουρα έχω επιρροές στον τρόπο που σκέφτομαι από τις σπουδές μου, όμως το βιβλίο ήταν καθαρά ένας τρόπος για να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες μου. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ένιωθα ότι έχει να προσφέρει πολλά. Για αυτό και ρίσκαρα, μα απ’ ότι φαίνεται από τα μηνύματα των αναγνωστών μου, το έχουν λατρέψει και τους έχει βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό και τις σκέψεις τους ή ακόμη και παρελθοντικές τους εμπειρίες. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι η επιφάνεια, καθώς στο βάθος πραγματεύομαι και άλλα θέματα όπως είναι η φιλία, η αναβλητικότητα, οι στόχοι, τα όνειρα, τα συναισθήματα και πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης  Στο σχολείο με ασφάλεια από τις Νεκταρία Πουλτίδη και Γιώτα Καλαμαρά

Τι πιστεύετε ότι λείπει από τον μέσο άνθρωπο ,ώστε να νοιώθει συναισθηματικά πλήρης;

Δε θεωρώ πως του λείπει κάτι. Τα έχει όλα. Όμως επιλέγει να εστιάζει την προσοχή του σε πράγματα που πάντα θα τον κάνουν να νιώθει κενός. Θα το έχεις παρατηρήσει και μόνη σου. Έχουμε βάλει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω απ’ όλα και όλους. Ζούμε για το φαίνεσθαι χάνοντας το τώρα. Θύματα μιας οφθαλμαπάτης νομίζουμε πως οι άνθρωποι μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα λόγω των πολλών μας διαδικτυακών φίλων. Ύστερα, επικεντρωνόμαστε στα υλικά αγαθά. Όσα και αν αποκτήσουμε όμως, πάντα θα θέλουμε περισσότερα. Όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις δε, φοβόμαστε να αισθανθούμε και πιστεύουμε πως μονάχα όταν βρούμε τον ιδανικό θα νιώσουμε γεμάτοι. Πες μου, μας λείπει κάτι τελικά;

Θα μπορέσει ποτέ ο άνθρωπος να νοιώσει απόλυτη πληρότητα;

Συναισθηματικά πλήρης θα αισθανθεί κάποιος όταν νιώσει ολοκληρωμένος, ικανοποιημένος από αυτά που έχει, κάνοντας μια ζωή που δε θα διστάζει να διεκδικεί τα θέλω του! Στο χέρι μας κρατάμε το κλειδί. Η κλειδαριά βρίσκεται μπροστά μας. Θα τη ξεκλειδώσουμε ή θα μείνουμε άπραγοι γκρινιάζοντας για τη ζωή που θα θέλαμε, αλλά δεν κάνουμε;

Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε καλύτερα την σημερινή εποχή;

Από τα στιχάκια που έχω γράψει, υπάρχει ένα που λατρεύω και ξεχωρίζω: «Ρομαντικός σε μία συναισθηματικά νεκρή εποχή». Συναισθηματικά νεκρή εποχή θα την περιέγραφα. Κάποιοι ενδεχομένως να σταθούν στο νεαρό της ηλικίας μου, μα η αλήθεια είναι πως όντας κοινωνικός άνθρωπος, αλλά και μέσω της σελίδας μου, έχω γνωρίσει τόσους ανθρώπους, έχω ακούσει τόσες ιστορίες, που μπορώ σύμφωνα με τα βιώματά μου, αλλά και τα δικά τους, να τη χαρακτηρίσω έτσι!

Διαβάστε επίσης  Η εμπιστοσύνη και η σημασία της στη θεραπευτική σχέση

Έχετε δημιουργήσει την σελίδα «Ψυχο-λόγος», η οποία έχει τεράστια επισκεψιμότητα. Την περιμένατε αυτήν την επιτυχία;

Πιστεύω πως κανένας δε ξεκινάει περιμένοντας πως θα κάνει επιτυχία. Ξεκίνησα με σκοπό να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου πρώτα για εμένα και ύστερα για τους ανθρώπους που θα είχαν ανάγκη να διαβάσουν κάτι ανάλογο. Θυμάμαι μάλιστα να λέω πως αν φτάσω τους 1000 ακόλουθους θα είμαι ικανοποιημένος. Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, είμαστε μία παρέα με 60 χιλιάδες ανθρώπους στο Instagram. Απίστευτο δεν είναι; Τελικά μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να το θέλεις και να κάνεις κάτι που αγαπάς!

Τι είδους μηνύματα σας στέλνουν στα social media οι επισκέπτες της σελίδας; Έχετε ξεχωρίσει κάποιο;

Καθημερινά δέχομαι πολλά μηνύματα. Άλλοι θέλουν τη συμβουλή μου, άλλοι θέλουν απλά κάποιος να τους ακούσει, άλλοι θέλουν να συζητήσουν μαζί μου με αφορμή κάποια δημοσίευσή μου και κάποιοι θέλουν να με ευχαριστήσουν για το έργο που επιτελώ. Υπάρχει ένα μήνυμα που με άφησε να κοιτώ το κινητό μη ξέροντας τι να απαντήσω από έναν άνθρωπο που ήθελε να με ευχαριστήσει για το βιβλίο μου: «Είμαι 39 ετών. Έχω τρία παιδάκια 19, 17 και 8… Ήταν η πρώτη φορά που ενώ ετοιμαζόμουν για χημειοθεραπεία, δε με άγγιξε ο φόβος, γιατί είχα γεμίσει από διαφορετικά συναισθήματα και το συναίσθημα του φόβου ήταν αόρατο, δε με ακούμπησε καν… 7 Γενάρη κάνω το δεύτερο χειρουργείο μου στην Αθήνα. Πριν μπω στο νοσοκομείο θα περάσω από το κατάστημά σου για να σε γνωρίσω… Συνέχισε να κάνεις την πένα σου και την ψυχή σου ανεκτίμητο διαμάντι…»

Από πού εμπνέεστε, για να γράψετε αυτά τα quotes ;

Από τα συναισθήματά μου και από βιώματα είτε δικά μου είτε των δικών μου ανθρώπων είτε των ανθρώπων που μιλάω μέσα από τη σελίδα μου. Πολλές φορές ένα τραγούδι ή μία μελωδία από πιάνο ή βιολί μπορεί να είναι λόγος που θα «γεννηθεί» κάποιο στιχάκι!

Διαβάστε επίσης  Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: “Οι Περιοχές των Σφαλμάτων σας” του Wayne Dyer από την Ελληνική Λέσχη Βιβλίου

Ποιο είναι το motto σας;

Όμορφη ερώτηση! Πρόσφατα έκανα μία παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο και έκλεισα κάνοντας αναφορά στο motto μου:

Γιώργος Κωνσταντίνου
Γιώργος Κωνσταντίνου

Κεφάλαιο ψυχικές ασθένειες: μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε αυτές ,μόνο όταν έχει βιώσει θλιβερές καταστάσεις ή ακόμα κι όταν πιστεύει πως ζει μια ευτυχισμένη ζωή;

Μου δίνεις ωραία πάσα. Θέλω να κάνω μία μικρή αλλά σημαντική αναφορά. Στη σελίδα μου δε γράφω ως ψυχολόγος, μα ως Γιώργος. Το «Ψυχο-λόγος» είναι λογοπαίγνιο και σημαίνει λόγια ψυχής. Μπορεί σύντομα να αποφοιτώ, αλλά θεωρώ πως θέματα που έχουν σχέση με την ψυχολογία, πρέπει να συζητιούνται σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του ειδικού και του ανθρώπου που αναζητά απαντήσεις. Θα μου επιτρέψεις λοιπόν να μην απαντήσω στην ερώτηση, καθώς μία τέτοια απάντηση θα πρέπει να στηρίζεται στην επιστημονική βιβλιογραφία!

Θα θέλατε να γράψετε και ένα δεύτερο βιβλίο αργότερα;

Μπορεί το βιβλίο μου να είναι αυτοέκδοση, όμως πάει πολύ καλά και μέρα με τη μέρα το στηρίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Ανεξάρτητα από την απήχηση που θα έχει, έχω σκοπό να γράψω και δεύτερο βιβλίο στο κοντινό μέλλον. Ένα βιβλίο που δώσει συνέχεια στο πρώτο. Μ’ ένα μαγικό και μοναδικό τρόπο…

Είστε πολύ νέος ακόμα. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας ;

Η αλήθεια είναι πως δε θέλω να θέτω μεγάλους στόχους. Προτιμώ να έχω μικρούς στόχους, που θα προσπαθώ να πραγματοποιώ κάθε μήνα, ώστε να φτάσω εκεί που θέλω. Ωστόσο, υπάρχει ένα πλάνο. Πρώτα απ’ όλα, να μπει το βιβλίο μου σε βιβλιοπωλεία, για να το διαβάσουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο μου, ένα κόσμο γεμάτο από συναισθήματα. Ύστερα, θέλω να κάνω ένα μεταπτυχιακό στη θετική ψυχολογία, που θα με βοηθήσει να γράψω το δεύτερο μου βιβλίο, αλλά και θα μου δώσει τις πρώτες γνώσεις ώστε να μπορώ να κάνω coaching σε ανθρώπους. Έπειτα, σίγουρα θα συνεχίσω τις ακαδημαϊκές μου σπουδές είτε με κάποιο άλλο μεταπτυχιακό είτε με κάποια μετεκπαίδευση!

 

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου στο 

instagram https://www.instagram.com/psuxo_logos/

site https://psuxo-logos.com/ 

 

Eυχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Κωνσταντίνου για το φωτογραφικό υλικό!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.