Η Έλενα Φιτσάλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικής και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Γλωσσολογία. Εργάζεται ως δασκάλα στην α΄βάθμια εκπαίδευση.
Την Έλενα Φιτσάλη χαρακτηρίζει η θετική ενέργεια. Με το βιβλίο της η Έλενα Φιτσάλη μας βοηθά να δούμε τον κόσμο γύρω μας σαν κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό.
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου
Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Είναι ένα βιβλίο που θίγει κοινωνικά ζητήματα που πάντα με απασχολούν. Μέσα από την ανάγνωση της ιστορίας, όσοι δε με γνωρίζουν θα μάθουν αυτά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και στις επιλογές μου, τα οποία είναι η αγάπη, η δοτικότητα και η δύναμη της συγχώρεσης.
Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Κάθε άνθρωπος που κάνει κάτι με αγάπη έχει το δικό του προσωπικό αποτύπωμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν όρια στο δώρο ζωής που ονομάζεται τέχνη. Αν το σκεφτούμε, ακόμα και στη μαγειρική, αν δέκα άνθρωποι ακολουθήσουν την ίδια συνταγή, θα έχουμε τελικά δέκα διαφορετικά αποτελέσματα. Κάθε δημιουργός βάζει κομμάτια της ψυχής του στο δημιούργημά του και κάθε ψυχή είναι μοναδική. Ειδικά στις μέρες μας, η ανάγκη για περισσότερη δημιουργία ως αντίβαρο όλων των δεινών που ζούμε είναι έντονη.
Το βιβλίο είναι το όπλο του συγγραφέα, άρα αυτό υπερασπίζεται τον συγγραφέα .Το πιστεύετε;
Το βιβλίο είναι το μέσο του συγγραφέα να εκφραστεί. Αρχικά είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα, γράφει για να λυτρωθεί ο ίδιος. Όταν αυτό το μέσο καταφέρνει να πάει παρακάτω, να γίνει μέσο στα χέρια κι άλλων ανθρώπων, αυτό είναι ευλογία και πλέον ναι, αυτό το ίδιο υπερασπίζεται ή όχι τον συγγραφέα.
Από πού εμπνευστήκατε;
Εμπνέομαι από τη φύση και τους ανθρώπους. Συνήθως οι άνθρωποι μου μιλούν, γιατί είναι φανερό ότι μου αρέσει να ακούω τις ιστορίες τους, οι οποίες συχνά πυροδοτούν την έμπνευση. Πάντα όμως η έμπνευση αυτή γίνεται ολοκληρωμένη και ασταμάτητη, όταν είμαι στη φύση και απλά αφήνομαι σ΄αυτή.
Γιατί διαλέξατε τη Σχοινούσα;
Την πρώτη φορά που βρέθηκα στη Σχοινούσα έγινε κάτι μαγικό. Ένιωσα το μέρος ιδιαίτερα οικείο, σαν να άνηκα εκεί. Έκτοτε για 4 χρόνια την επισκεπτόμασταν με τον άντρα μου κάθε καλοκαίρι. Σταματήσαμε όταν ήρθαν τα παιδιά μας και στη συνέχεια οι καραντίνες. Εύχομαι σύντομα να βρεθούμε ξανά εκεί. Είναι ένας τόπος που έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου, για την απλότητα της ομορφιάς του και την αύρα των ανθρώπων του.
Ποιος ήρωας είναι ο αγαπημένος σας και γιατί;
Αυθόρμητα θα απαντούσα ο Νικόλας, γιατί έχει τα χαρακτηριστικά του πατέρα που θα άξιζε κάθε παιδί να έχει. Βέβαια, αγαπώ πολύ και τη Δέσποινα, γιατί είναι η ηρωίδα που μέσα από τις καταστάσεις που βίωσε, γνώρισε τον χειρότερο και τον καλύτερο της εαυτό.
Ποια ηρωίδα έχει δικά σας στοιχεία;
Σε όλες τις γυναίκες του βιβλίου βρίσκω κάποια στοιχεία μου, αλλά τα περισσότερα ανήκουν στην Κοραλλία. Αγαπάει δυνατά, “μιλάει με τη φύση” και ξέρει πως μόνο με τη συγχώρεση προχωράμε στο φως.
Θίγετε το ευαίσθητο θέμα της μητρότητας, τής υιοθεσίας αλλά και της εγκατάλειψης βρέφους μιλήστε μας για τις απόψεις σας.
Η μητρότητα είναι το ιερότερο πράγμα στη ζωή μια γυναίκας, δεν μπορεί τίποτα να συγκριθεί με αυτό. Δεν μπορώ συνειδησιακά να δεχθώ πως μια μητέρα θα εγκατέλειπε το βρέφος της χωρίς να νοιαστεί. Όποτε μαθαίνουμε μια τέτοια είδηση, αναρωτιέμαι το γιατί, σε τι απελπισία βρέθηκε και νιώθω ότι αποτύχαμε ως κοινωνία να δώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας που ίσως είχε ανάγκη. Χρειάζεται ενημέρωση, επαγρύπνηση και πραγματική προσπάθεια, ώστε να προλαβαίνουμε τέτοιες καταστάσεις. Όσο αναφορά την υιοθεσία, είναι η σπουδαιότερη πράξη αγάπης. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα, για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε σ’ αυτό τον δρόμο, ώστε κάθε παιδί να βρίσκει την αγκαλιά που του αξίζει.
Γυναικοκτονίες στις μέρες μας. Σπαρακτικές μαρτυρίες παιδιών που υποφέρουν σε χέρια γονιών. Πώς το δουλεύετε μέσα σας αυτό το μεγάλο πλήγμα;
Όλα όσα μαθαίνουμε δυστυχώς καθημερινά άλλοτε με τρομάζουν, άλλοτε με θλίβουν, πάντα με προβληματίζουν. Αναρωτιέμαι τι κάναμε τόσο λάθος ως κοινωνία και φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Βασικός τρόπος να εναντιωθούμε στο κακό είναι η οικογένεια, από εκεί ξεκινούν όλα. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες στο μεγάλωμα των παιδιών μας, να τους δώσουμε απεριόριστη αγάπη και προσοχή, να δημιουργήσουν τέτοιο απόθεμα στην ψυχή τους που μεγαλώνοντας μόνο αγάπη θα βρίσκουν μέσα τους να προσφέρουν. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθώ να αντιμετωπίσω όσα άσχημα συμβαίνουν. Θεωρώ ότι εκεί είναι το κλειδί, στην αγάπη που δίνουμε, στο νοιάξιμο για τον διπλανό μας, να μην κοιτάζουμε απλά γύρω μας, να παρατηρούμε και να νιώθουμε πως το πρόβλημα του διπλανού μας είναι και δικό μας πρόβλημα. Και να δίνουμε χώρο και σε θετικές ειδήσεις. Εκεί που θα εστιάσεις, αυτό είναι που θα γιγαντωθεί. Ας εστιάσουμε στο καλό, κι ας του δώσουμε περισσότερο χώρο να λάμψει.
Είστε δασκάλα. Πώς μεταλαμπαδεύετε στα παιδιά τη φιλαναγνωσια;
Τα παιδιά μας σήμερα στην πλειοψηφία τους είναι απορροφημένα στις οθόνες και είναι πραγματικά στοίχημα για μένα να καταφέρω να τα φέρω σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Έχει τύχει να δουλέψω σε σχολείο οι μαθητές του οποίου δεν είχαν ούτε ένα εξωσχολικό βιβλίο. Τότε λοιπόν είχα πάει στην τάξη δικά μου βιβλία παιδικά, φτιάξαμε μία βιβλιοθήκη και δύο φορές την εβδομάδα όλοι μαζί ταυτόχρονα (κι εγώ φυσικά) διαβάζαμε το βιβλίο που είχαμε διαλέξει. Ήταν μαγικό να βλέπω ένα πολύ ζωηρό κατά τα άλλα τμήμα, να διαβάζει σε απόλυτη ησυχία και να το χαίρεται ουσιαστικά! Κάθε χρονιά, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, αλλά και τα ερεθίσματα που έχουν, κάνουμε τις ανάλογες δράσεις. Αυτό όμως που όλοι οι ενήλικες πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως ο καλύτερος τρόπος να διδάξουμε κάτι είναι το ίδιο το παράδειγμά μας.
Έλενα Φιτσάλη
Φθινόπωρο του 1989, η Κοραλλία ζει τον απόλυτο έρωτα στην αγκαλιά ενός Ιταλού ζαχαροπλάστη, όταν δυο ανώνυμες επιστολές έρχονται να ανατρέψουν όλα όσα θεωρούσε δεδομένα. Αναζητώντας την αλήθεια θα αφήσει για πρώτη φορά τη Σχοινούσα και θα καταδυθεί σε μια δίνη αποκαλύψεων και γεγονότων.
Θα βγει η Κοραλλία νικήτρια από αυτό το παράτολμο ταξίδι ή θα γίνει η πραγματικότητα μια μέγγενη που θα τη συνθλίψει; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ευχαριστούμε πολύ την Έλενα Φιτσάλη για το φωτογραφικό υλικό.
Facebook Έλενα Φιτσάλη εδώ