Κατερίνα Αναγνώστου: “Το ‘δέντρο που γελούσε’ αγαπιέται και το καμαρώνω”

Η Κατερίνα Αναγνώστου αισθάνεται ευλογημένη και μεγάλη ικανοποίηση που ο εκδοτικός οίκος «Σαΐτη» αξιολόγησε θετικά το έργο της και τη συμπεριέλαβε στους κόλπους του. Η μόνη της επιθυμία είναι να ανταποκριθεί επάξια στις απαιτήσεις των αναγνωστών της και αυτή τη φορά,όπως και τις προηγούμενες 18 φορές μιας και η Κατερίνα Αναγνώστου έχει γράψει 19 βιβλία.
Ως συγγραφέας, η Κατερίνα Αναγνώστου είναι γνήσια και ευρηματική και μέχρι τώρα μάς έχει δώσει λαμπρά δείγματα γραφής. Η συνέχεια προβλέπεται το ίδιο επιτυχημένη! Ας δούμε τι μας είπε για το νέο της βιβλίο «Το δέντρο που γελούσε»

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Από πού εμπνευστήκατε την ιστορία του τελευταίου σας παραμυθιού «Το δέντρο που γελούσε»;

Advertisements
Ad 14

Για να είμαι ειλικρινής ,δεν θυμάμαι ακριβώς ποια ήταν η αφορμή που πυροδότησε την έμπνευσή μου . Περισσότερο συμβαίνει να θυμάμαι τα συναισθήματα και λιγότερο τα γεγονότα . Όμως συχνά η αίσθηση ενός συλλογικού προβλήματος ,που πάει να λυθεί ατομικά και βέβαια δεν λύνεται παρά μόνον συλλογικά ,με απασχολεί συχνά .Κάποια τέτοια
στιγμή ,στάθηκε η αιτία για να γραφτεί “Το δέντρο που γελούσε”.

Πόσο καιρό κάνατε για να γράψετε το παραμύθι «Το δέντρο που γελούσε»;

Ο χρόνος στα βιβλία είναι διαφορετικός .Ένα βιβλίο ” γράφεται “πολύ πριν ο συγγραφέας πιάσει το στυλό. Κυοφορείται αρκετό καιρό πριν ,τρέφεται στο νου και την ψυχή του δημιουργού του ,μέχρι να γεννηθεί.

Κατερίνα Αναγνώστου
Κατερίνα Αναγνώστου

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες σας;

Διαβάστε επίσης  "Η φλόγα ανάμεσα στους βράχους": η σχέση Θεού-ανθρώπου

Μαζί με την απόλαυση της ιστορίας που θέλω να νιώσει ο αναγνώστης ,θα ήθελα να αισθανθεί πόσο απαραίτητη και σημαντική είναι η ομαδικότητα, η συλλογικότητα ,και η αλληλεγγύη !Να τονίσω πως αν δεν νοιαστεί κανείς για το σπίτι του ,κανένας δεν θα νοιαστεί για αυτό !
Είστε αισιόδοξη για το μέλλον του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα ;

Και βέβαια είμαι ! Πολύ αισιόδοξη μάλιστα ! Δεν νομίζω ότι υπήρξε άλλη εποχή εκτός της σημερινής ,που το παιδικό βιβλίο να είχε μπει σχεδόν σε κάθε σπίτι ! Αυτό κάτι λέει . Γράφονται αρκετά αξιόλογα βιβλία ,και τα παιδιά έχουν αρκετές επιλογές!

Κατερίνα Αναγνώστου
Κατερίνα Αναγνώστου – “Το δέντρο που γελούσε”

Ως μάνα τριών παιδιών, παρατηρώ πως οι νέοι γονείς είναι πιο απαιτητικοί, πιο ενημερωμένοι για την παιδική λογοτεχνία. Εσείς τι θα τους προτείνατε;

Ναι είναι πραγματικά να τους καμαρώνεις αυτούς τους γονείς. Ερευνούν ,ψάχνουν ,διαβάζουν οι ίδιοι και νοιάζονται τι θα δώσουν στα παιδιά τους . Φτάνει να μην παρασύρονται από ότι διαφημίζεται ,αλλά να στέκονται στο περιεχόμενο ενός βιβλίου κι όχι μόνο στην αισθητική .Να επισκέπτονται μαζί με τα παιδιά τους χώρους πολιτισμού ,βιβλιοθήκες ,βιβλιοπωλεία ,παρουσιάσεις βιβλίων .
Τα παιδιά είναι απαιτητικό κοινό ως αναγνώστες ή όχι;
Τα παιδιά ,είναι ειλικρινείς αναγνώστες . Τους αρέσει κάτι ,ή δεν τους αρέσει .Τελεία! Δεν θα κάνουν δεύτερη σκέψη, τι θέλει να πει ο συγγραφέας .Τα κερδίζεις από την αρχή ,ή δεν τα κερδίζεις .Δεν θα δώσουν στο βιβλίο δεύτερη ευκαιρία .Έτσι το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις, ως συγγραφέας ,θα πρέπει να τα αγγίξει στην καρδιά κι όχι στο μυαλό!

Κατερίνα Αναγνώστου
Κατερίνα Αναγνώστου – “Το δέντρο που γελούσε”

Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός ή ένας γονιός για να έρθουν τα παιδιά κοντά στο βιβλίο;
Τίποτα περισσότερο από το να διαβάζει και εκείνος ! Τα παιδιά δεν ακούν ότι τους λέμε ,αλλά βλέπουν αυτό που εμείς οι ίδιοι κάνουμε ! Αν οι γονείς διαβάζουν και γενικά εκτιμούν το βιβλίο ,τα παιδιά είναι πιο εύκολο να έρθουν πιο κοντά σ’ αυτό.

Διαβάστε επίσης  Ζοζέ Σαραμάγκου: Ο ανατρεπτικός μυθιστοριογράφος της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Ποια είναι η σανίδα επικοινωνίας σας με τις παιδικές ψυχές;

Οι ιστορίες μου .Τα παραμύθια μου .Μέσα από αυτά στήνεται μια γέφυρα επικοινωνίας με τα παιδιά – και όχι μόνο -όπου θα συναντηθούμε και θα μοιραστούμε συναισθήματα και σκέψεις. Είναι μια μαγευτική στιγμή ,όταν αυτό που έχω γράψει θα το μοιραστώ με μια παιδική ψυχή .

Τα παιδικά βιβλία σας μάς μιλούν για τη φύση και το ζωικό βασίλειο. Γιατί επιλέγετε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας;

Πάντοτε οι άνθρωποι συνήθιζαν να διηγούνται ιστορίες που οι ήρωές τους, ήταν από τον κόσμο του ζωικού βασιλείου. Είναι ένας τρόπος να διηγηθεί κανείς τα προβλήματα των ανθρώπων, τις χαρές τους και τις λύπες τους ,βάζοντας πρωταγωνιστές τα ζώα.
Κατερίνα Αναγνώστου

Πιστεύετε ότι τα social media βοηθούν τους συγγραφείς; Τα χρησιμοποιείτε;

Φυσικά και βοηθάνε . Φτάνει να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση και μέτρο ! Αρκεί να μην πέφτουμε στην παγίδα της προβολής για την προβολή .

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Ένα βιβλίο νύχτα μέρα, τη φοβέρα κάνει πέρα !

Έχετε μελλοντικά συγγραφικά σχέδια;

Υπάρχουν στο συρτάρι κάποιες ιστορίες που περιμένουν. Για την ώρα χαίρομαι που “Το δέντρο που γελούσε ” αγαπιέται και το καμαρώνω .Είναι λιγάκι σαν να το βλέπω να ψηλώνει και να θεριεύει .Απολαμβάνω την πορεία του και συντονίζομαι αναπνέοντας και γελώντας μαζί του και μαζί με τους αναγνώστες του !
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για ότι αγαπώ!
Πληροφορίες για την συγγραφέα στο Facebook εδώ.

 

Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Κατερίνας Αναγνώστου με τίτλο «το δέντρο που γελούσε» θα παρουσιαστεί σύντομα από τις «Εκδόσεις ΣΑΪΤΗ».

Διαβάστε επίσης  Ο Τρούμαν Καπότε, ως ένα... "μαρουλάκι Βρυξελλών"

Εκδόσεις Σαΐτη«Το δέντρο που γελούσε» δεν είναι ένα συνηθισμένο δέντρο. Λικνίζεται και αναπνέει σαν να γελά, καθώς συντονίζεται με ολάκερη τη φύση. Ένας φοβερός κεραυνός θα πλήξει αυτή την αρμονία. Και θα χρειαστεί την αγάπη και τη φροντίδα όλων των φίλων του, ώστε να μπορέσει να ξαναβρεί την ανάσα του και να συνεχίσει τη ζωή του…

Ένα παραμύθι που μας θυμίσει πόσο σημαντική για τη ζωή η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα.

Κατερίνα Αναγνώστου

Η Κατερίνα Αναγνώστου γεννήθηκε στην Αιγάνη Λαρίσης το 1958. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα ως ιδιωτική υπάλληλος. Η παιδική λογοτεχνία είναι η μεγάλη της αγάπη. Της αρέσει να γράφει, καθώς επίσης και να διαβάζει παιδικά βιβλία. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει πάρει τρεις διακρίσεις από τη Γ.Λ.Σ. και μία από τον Κ.Ε.Π.Β. Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.

 

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Κατερίνα Αναγνώστου για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод