Μανώλης Σαρρής: “Αν έχεις ισχυρή θέληση, οι ευκαιρίες θα έρθουν επειδή θα τις κυνηγήσεις”

 

 

Μανώλης Σαρρής

Του αρέσει να παίζει κιθάρα,έχει αδυναμία στον γάτο του, τον Τίγρη,  λατρεύει τα ταξίδια και μιλώντας μαζί του, εισπράττεις το πιο χαλαρό και ευχάριστο vibe. Ο Μανώλης Σαρρής είναι 28 χρονών και κατάγεται από την Πάρο. Οι μαγειρικές του δεξιότητες ,του έδωσαν τον τίτλο του Έλληνα MasterChef 2019. Μέσα από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό έγινε ευρέως γνωστός και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Διατηρώντας την αυθεντικότητα του, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο Μανώλης  Σαρρής ακολούθησε μια σταθερή, ανοδική πορεία και με σταδιακά βήματα οδηγήθηκε στην νίκη. Η χαρισματική προσωπικότητα του, αδιαμφισβήτητα ,συνέβαλλε στη διεξαγωγή του αποτελέσματος.

Ήταν ήδη μικρός όταν άρχισε να δέχεται ερεθίσματα μέσα από την κουζίνα . Η μαγειρική ήταν ένα μέσο, με το οποίο εκείνος και τα αγαπημένα του πρόσωπα, έδειχναν την αγάπη τους. Όταν αποφοίτησε από το γενικό λύκειο της Πάρου,ο Μανώλης Σαρρής ήταν πια σίγουρος για τον δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει στη ζωή του. Έτσι ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη σχολή Le Monde. Τελειώνοντας την, έζησε για τέσσερα χρόνια στο Άμστερνταμ, τα οποία έθεσαν γερές βάσεις στην καριέρα του. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να λάβει θέση στον διαγωνισμό. Ήταν μια απόφαση, που σίγουρα τον δικαίωσε.

Επιμέλεια συνέντευξης: Σοφία Δάσιου

 

Τον τελευταίο καιρό εργάζεσαι σε ένα  διακεκριμένο εστιατόριο  με βαθμολογία 13.5/20 και 2 Σκούφους από τον κορυφαίο οδηγό στην Ελλάδα Gault & Millau. Μίλησε μου για την μέχρι τώρα συνεργασία σου με τον chef patron  Νίκο Θωμά στο  SIMUL gastronomic situ.

Ταιριάξαμε απόλυτα με τον Νίκο, είναι ένα εστιατόριο για εμένα που έχει τις ιδανικές συνθήκες εργασίας, υπάρχει ωραίο κλίμα. Πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα , πάνω από όλα είμαστε όλοι άνθρωποι και δεν υπάρχουν αυτές οι απρόσωπες σχέσεις που συναντάς σε μεγάλες κουζίνες σε ξενοδοχεία κλπ. Κάνουμε φοβερό φαγητό για το οποίο ευθύνεται ο Νίκος ως επί το πλείστον, είναι ένας πολύ καλός σεφ. Κι εγώ έτσι κατέληξα εκεί πήγα και έφαγα και μ’ άρεσε πολύ. Τον γνώρισα σε μια δοκιμασία αποχώρησης, είχε φέρει ένα πιάτο το οποίο μ’ άρεσε πάρα πολύ κατάλαβα γρήγορα τι τύπος είναι . Όλοι έλεγαν τα καλύτερα . Κάνει σωστά την δουλειά του χωρίς να φαίνεται τόσο πολύ, είναι ήρεμη δύναμη. ‘Εμαθα για εκείνον στην συνέχεια. Βγαίνοντας από το παιχνίδι το αναζήτησα, πήγα και έφαγα στο εστιατόριο του και τον γνώρισα καλύτερα. Ήταν μια περίοδος που έψαχνα δουλειά και έτσι προέκυψε αυτή η συνεργασία. Ήταν το ιδανικό για εμένα.

Μανώλης Σαρρής
Μανώλης Σαρρής

Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία μιας κουζίνας ;

Πολλά είναι η αλήθεια… Είμαι στη φάση που το ψάχνω. Νομίζω ότι το κλειδί είναι η διαχείριση των ατόμων . Εάν δεν υπάρχει καλή ομάδα με τους κατάλληλους χαρακτήρες τα πράγματα δυσκολεύουν. Από εκεί και πέρα η συνεννόηση η κατανόηση και η πειθαρχία ως ένα βαθμό είναι βασικά πράγματα. Επίσης σημαντικός είναι ο σεβασμός . Ο Νίκος, ως αρχηγός της ομάδας, σέβεται το ίδιο όλα τα μέλη της ομάδας. Όταν συμβαίνει κάτι το λύνουμε από κοινού.

Ποιες οι δυσκολίες και τι θα ήθελες να αλλάξει στις επιχειρήσεις εστίασης στην Ελλάδα;

Διαβάστε επίσης  Η Collette Divitto με σύνδρομο Dοwn διευθύνει τη πιο "γλυκιά" επιχείρηση

Δεν κρίνω τόσο πολύ γιατί έλειπα αρκετό διάστημα το οποίο ήταν και το πιο παραγωγικό για εμένα καθώς μπήκα σε κουζίνες υψηλού επιπέδου στην Ολλανδία . Πριν από αυτό έκανα ότι κάνει ένας μάγειρας όταν ξεκινάει . Δηλαδή πρακτικές σε ξενοδοχεία ως επί το πλείστον , δούλεψα σε δύο εστιατόρια στην Αθήνα, το ένα ήταν καλό το άλλο θύμιζε πιο πολύ ταβέρνα . Ήμουν πιτσιρίκι . Δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς τρέχουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα πλην του τελευταίου εξαμήνου που δουλεύω στο Simul και περνάνε τα νούμερα λίγο περισσότερο από το χέρι μου. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο. Η οικονομική κατάσταση της χώρας αυξάνει την δυσκολία. Νομίζω ότι ο καθένας για την επιχείρηση του έχει διαφορετικούς  τρόπους να επιβιώνει. Ο καθένας στοχεύει κάπου διαφορετικά. Είναι σημαντικό να ξέρεις που στοχεύεις και σε τι κοινό απευθύνεσαι. Να ξέρεις δηλαδή τι πας να χτίσεις. Το πρόβλημα νομίζω στην Ελλάδα είναι ότι κάνουμε πολλές “αρπαχτές” . Δηλαδή πολλές επιχειρήσεις ξεκινάνε με σκοπό να επενδύσουν κάπου, χωρίς να υπάρχει το μεράκι και η διάθεση.

Πως αισθάνεσαι που πλέον διεξάγεις σεμινάρια στη LeMonde, την σχολή στην οποία έκανες τα πρώτα σου βήματα;

Είναι περίεργο να πω την αλήθεια. Όταν τελείωσα τη σχολή δε πίστευα ποτέ ότι θα γυρίσω για να κάνω σεμινάρια . Είναι πολύ θετικό για μένα . Οι κόποι σου κάποια στιγμή ανταμείβονται, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το βλέπω. Με προσέλκυσαν με πολύ ωραίο τρόπο . Το πήγαμε στο πολύ μαγειρικό της υπόθεσης, και το εκτίμησαν πολύ και εκείνοι όσο και εγώ.

Πρόσφατα δημιούργησες κανάλι στο youtube και μοιράστηκες μαζί μας το πρώτο σου βίντεο. Πώς ξεκίνησε αυτό το πρότζεκτ;

Τώρα που δεν έχω υποχρεώσεις, μαζί με έναν φίλο μου πολύ καλό και σκηνοθέτη , τον Γιάννη Γκίσμο, ξεκινήσαμε να κάνουμε μερικά βίντεο. Φτιάξαμε ένα κανάλι το οποίο έχει το όνομα μου. Το κόνσεπτ μας είναι η κομφορτιά, το αντίθετο της γκουρμεδιάς δηλαδή. Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε συνταγές οι οποίες είναι comfort και να περάσουμε καλά. Έχουν έναν πιο φαν χαρακτήρα τα βιντεάκια και είναι μια διαφυγή από όσα συμβαίνουν γιατί και εγώ έχω φρικάρει που δε δουλεύω είναι η αλήθεια . Ήμουν αρχικά λίγο αρνητικός γιατί υπάρχει ένας κορεσμός στο youtube με μάγειρες που μαγειρεύουν . Ωστόσο το δοκιμάσαμε και περάσαμε πολύ ωραία . Σκεφτόμαστε διάφορα πράγματα από κει και πέρα , όπως το να βάλουμε υποενότητες για να γίνει πιο ενδιαφέρον και να μικρύνουμε τα βίντεο ώστε να είναι πιο κατανοητά για τον θεατή.

Μανώλης Σαρρής
Μανώλης Σαρρής (φωτογραφία: Γιώργος Μακρής)

Όταν συνειδητοποίησες ότι η μαγειρική είναι ο τομέας με τον οποίο ήθελες να ασχοληθείς , τα κοντινά σου πρόσωπα σε υποστήριξαν όσο χρειαζόσουν ή υπήρχαν αμφιβολίες από την πλευρά τους ;

Διαβάστε επίσης  Ηλίας Ζερβάς-Λευτάκης: "Έγινα μουσικός για να νιώθω και να εκφράζομαι"

Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία από την πλευρά τους , με στήριξαν πάρα πολύ. Έχω το αβαντάζ ότι είμαι μοναχοπαίδι οπότε οι γονείς μου ανέκαθεν, μου έκαναν όλα τα χατίρια από πιτσιρίκι. Είχα από μικρός αρκετά ερεθίσματα από την κουζίνα . Το είπα στους γονείς μου όταν πήγαινα λύκειο ότι θέλω να γίνω μάγειρας και με στήριξαν πολύ. Αποταμίευσαν χρήματα και εγώ βοήθησα όσο μπορούσα δουλεύοντας. Γενικότερα οι γονείς μου με στηρίζουν πάρα πολύ.

Σε σχέση με την επίτευξη ενός επαγγελματικού στόχου, πιστεύεις περισσότερο στην ισχυρή θέληση ή στις τυχαίες συγκυρίες που προκύπτουν;

Πιστεύω και στα δύο. Εννοώ ότι το ένα φέρνει το άλλο. Αν έχεις ισχυρή θέληση οι ευκαιρίες θα έρθουν επειδή θα τις κυνηγήσεις. Δεν έρχεται τίποτα ουρανοκατέβατο σε κανέναν εκτός αν είσαι πάρα πολύ τυχερός . Η ισχυρή θέληση παίζει σημαντικό ρόλο όσο και οι συγκυρίες . Κάποιες συγκυρίες όμως είναι στο χέρι σου να τις δημιουργήσεις.

Η νίκη σου στο MasterChef συνεπάγεται με αναγνωρισιμότητα . Το να δέχεσαι ξαφνικά τόση προσοχή σε έκανε να λειτουργείς λιγότερο αυθόρμητα ;

Όχι ,δε θα το έλεγα. Ό,τι συνήθιζα να κάνω πριν το παιχνίδι, εξακολούθησα να κάνω και μετά από αυτό. Είναι ωστόσο λίγο περίεργο το συναίσθημα καθώς είναι και ο εγκλεισμός στη μέση. Δηλαδή μπαίνεις άγνωστος για το κοινό και βγαίνοντας σε αναγνωρίζει κόσμος, και πολύς κόσμος μάλιστα. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν θετικότατες. . Ωστόσο ,αυτή η απότομη μετάβαση από την μια κατάσταση στην άλλη σε φρικάρει λίγο στην αρχή.

Για ποιόν λόγο θεωρείς ότι η μαγειρική τέχνη έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια;

Η μαγειρική σαν τέχνη η οποία αναπτύσσεται με εστιατόρια με αστέρια michelin κλπ υπάρχει στο εξωτερικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να ζωντανεύει τότε με το πρώτο MasterChef . Η μαγειρική έχει αυτή την αμεσότητα γιατί είναι κάτι χειροπιαστό που είναι ανάγκη για όλους μας. Την τελευταία δεκαετία , και λίγο πιο πριν με τις εκπομπές τύπου Μαμαλάκη ή κυρία Βέφα, σταθερή αξία, ο κόσμος ήθελε να βλέπει συνταγές και να κάνει καλύτερο κάτι το οποίο μαγειρεύει . Μετά το πράγμα ξέφυγε κάπως και έγινε λίγο πιο mainstream . Τα τελευταία χρόνια το MasterChef σίγουρα παίζει ρόλο σε αυτό. Ωστόσο συμβάλλει και ο τουρισμός γιατί η χώρα σιγά σιγά αναπτύσσει γαστρονομικό τουρισμό . Έτσι δημιουργούνται περισσότερα και μεγαλύτερα εστιατόρια. Αυτό αυξάνει τον ανταγωνισμό.

Μανώλης Σαρρής
Μανώλης Σαρρής (φωτογραφία: Γιώργος Μακρής)

 

Θυμάσαι το πρώτο πιάτο που είχες φτιάξει μόνος σου;

 Από ότι θυμάμαι ήταν κοτόπουλο αλά κρεμ με μανιτάρια , πιπεριές και λιωμένα τυριά κάπου εκεί κοντά στην εφηβεία. Ήταν από αυτά τα πιάτα που τα τρως και πας για bybass .

Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό το οποίο συνηθίζεις να χρησιμοποιείς και ποιο είναι εκείνο που σε δυσκολεύει περισσότερο στη διαχείριση του;

Διαβάστε επίσης  Ο Νίκος Γιούπης δημιουργεί μια βιωματική λέσχη βιβλίου για «αδιάβαστους»

Δεν έχω αγαπημένο υλικό απαραίτητα . Μ’ αρέσουν σχεδόν όλα. Βρίσκω όλες τις πρώτες ύλες ενδιαφέρουσες . Αν έπρεπε να πω για κάποιο που δε μ’αρέσει νομίζω είναι ο πατσάς γιατί δεν έτρωγα ποτέ ούτε έχει χρειαστεί να δουλέψω με αυτόν. Με τα υπόλοιπα νομίζω δεν έχω κανένα θέμα. Από εντόσθια ψαριών μέχρι φρέσκα φρούτα . Όλες οι πρώτες ύλες έχουν ενδιαφέρον. Δεν απορρίπτω τίποτα γενικά. Αν ξεχώριζα κάποια θα ήταν τα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο , το μπέικον , το τζίντζερ , το τσίλι , τα θαλασσινά .

Ποιο είναι το αγαπημένο σου comfort food, street food και guilty pleasure;

Αγαπημένο μου comfort food είναι αυστηρά τα γεμιστά χωρίς κιμά. Αγαπημένο street food είναι το πιτόγυρο που κονταροχτυπιέται με τη πίτσα αλλά καταλήγω στο πιτόγυρο. Και το παγωτό μπαίνει στη πρώτη θέση των guilty pleasure.

Πες μου τρία συναισθήματα που στο μυαλό σου είναι συνυφασμένα με τη μαγειρική.

Θα πω την δημιουργικότητα σαν συναίσθημα γιατί σίγουρα υπάρχει η τάση να είμαστε δημιουργικοί . Η φιλοξενία επίσης, είναι πολύ σημαντική γιατί κάποιον που έρχεται στο μαγαζί σου στην ουσία τον φιλοξενείς και του δίνεις την δικιά σου πρόταση να φάει. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουν οι μανάδες μας όταν έρχεται καλεσμένος . Επίσης μπορεί να είναι και η αγάπη την οποία πρέπει να τη βάζουμε πάντα και παντού.

Μανώλης Σαρρής
Μανώλης Σαρρής

Μαγειρεύεις όταν έχεις ελεύθερο χρόνο στο σπίτι σου;

Είμαι λίγο με τις ώρες μου και βαράω κάτι φρίκες που θέλω να περιποιηθώ τον εαυτό μου αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά . Συνήθως με παρακινεί η παρέα. Σε κανονικές συνθήκες όταν δουλεύω δε τρώω ποτέ στο σπίτι . Το ψυγείο μου είναι άδειο . Τρώω κάθε μέρα στο εστιατόριο . Τις Κυριακές θα κάνω παραγγείλω απ’ έξω ή θα φτιάξω κάτι μαμαδίστικο όταν έχω όρεξη, πράγμα λίγο σπάνιο.

Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά σου σχέδια ;

Θέλω να ξανανοίξει το Simul να μπω σε μια κανονική ροή και να συνεχίσει το πρότζεκτ με το κανάλι μου στο youtube το οποίο θεωρώ ότι έχει μια προοπτική και μ’αρέσει κιόλας . Τα υπόλοιπα θα έρθουν . Θα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου στο πιο μακρινό μέλλον στη Πάρο. Αυτό όμως είναι απλά μια σκέψη που έχω.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε είκοσι χρόνια;

Το ξέρω ότι ακούγεται κάπως κλισέ, αλλά δε ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Οπότε, αρχικά, με φαντάζομαι ζωντανό.

 


Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Μανώλη Σαρρή; Τότε μπορείς να τον βρεις στο Facebook και στο Instagram

Μήπως είσαι και ενάντια της γκουρμεδιάς; Tότε να ετοιμάσεις την ποδιά σου και να κάνεις εγγραφή στο κανάλι του στο YouTube.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Μανώλη Σαρρή για την συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en