Μάντζης Γιάννης: “Στη γαστρονομία δεν υπάρχουν χρώματα, φύλα, σύνορα και γενικά διακρίσεις”

 

 

Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο σεφ

 

Ο Γιάννης (γενν. Ιωάννης) Μάντζης είναι ένας έμπειρος και επιτυχημένος Έλληνας σεφ σε τουριστικό θέρετρο στις αυστριακές Άλπεις. Στα 21 του χρόνια αποφάσισε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό και να εργασθεί στην εστίαση. Δούλεψε για κάποιο χρονικό διάστημα στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Βιέννης Hilton Vienna Park και στη συνέχεια στο εστιατόριο Das Turm με τον σεφ και μέντορα του Καβαλιέρη Γεράσιμο. Όπως δηλώνει αγαπά το καλό φαγητό και επιθυμεί οι πελάτες να είναι ευχαριστημένοι με το φαγητό του. Παρακάτω ο σεφ Μάντζης μας μιλά για την επαγγελματική του πορεία, για τη νέα ζωή στην Αυστρία, τα μελλοντικά του σχέδια και πολλά ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεφ Μάντζης είναι αυτοδίδακτος με γνώσεις πάνω στη γαστρονομία που του επέφερε η εμπειρία του.

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Αθανασία Σκόνδρα

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αρχισυνταξία: Βασιλική Παπαθανασίου

 

Πώς ξεκίνησαν όλα στη μαγειρική τέχνη;

Όλα ξεκίνησαν στην ηλικία των 14.

Θυμάμαι η γιαγιά μου ήταν λάτρης της μαγειρικής και ήμουν πάντα διπλα να την παρακολουθώ.

Advertising

Διάλεγε την πρώτη ύλη με αγάπη.

Μεγαλώνοντας μπήκα σε επαγγελματική κουζίνα και κατάλαβα ότι η μαγειρική είναι κάτι που με ,,γεμίζει’’ και είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου.

Από τί υλικά είναι φτιαγμένος ένας σεφ μαγειρικής ;

Θα κάνω τη διόρθωση και θα πω μάγειρας…

Advertising

Νομίζω είμαστε φτιαγμένοι από μυρωδικά μιας και τα μυρωδικά είναι ο αφανής ήρωας σε ένα πιάτο.

Διαβάστε επίσης  Κωνσταντίνα Μπεθάνη: Μια δυναμική γυναίκα στο χώρο των τεχνολογιών

Το μεταμορφώνουν προς το καλύτερο.

 

Είμαστε φτιαγμένοι από υπομονή και αγάπη αλλιώς δεν επιβιώνεις σε αυτό το επάγγελμα.

 

Υπάρχουν ελληνικά στοιχεία στα fine dining πιάτα που δημιουργείς στο αυστριακό εστιατόριο που δουλεύεις;

Advertising

Φυσικά και υπάρχουν. Η ελληνική κουζίνα μας προσφέρει πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα φαγητά και ο συνδυασμός με τα τοπικά προϊόντα της Αυστρίας απογειώνει τα πιάτα. Δημιουργούνται νόστιμα σύνθετα αποτελέσματα. Εμείς οι μάγειρες στο εξωτερικό συνηθίζουμε να προσθέτουμε ελληνικά στοιχεία στα πιατα μας και να δημιουργούμε πιο περίπλοκους συνδυασμούς. Προσωπικά, εδώ στις αυστριακές Άλπεις, χρησιμοποιώ πολύ τη γη και τη θάλασσα.

 

 

Γιάννης ΜαντζήςΠηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο σεφ | pork belly sous vide, σελινόριζα, πράσο, umami demi glace

 

Γιατί επέλεξες την Αυστρία για καριέρα; Ποιος ήταν ο στόχος σου;

Ήταν κάτι απροσδόκητο και μπορώ να πω ήταν μια επιλογή της συντρόφου μου. Έχοντας ως συνάρτηση ότι ειναι μια χώρα με ικανοποιητικούς μισθούς και υψηλό επίπεδο γαστρονομίας σκέφτηκα να κάνω αυτό το νέο επαγγελματικό βήμα.

Advertising

Τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει ένας μάγειρας που ανήκει στην ομάδα σου;

 

Θα ήθελα να έχει διάθεση για νέες εμπειρίες, να έχει αγάπη για τη μαγειρική, να έχει σεβασμό στους πελάτες και στους συναδέλφους του και να θέλει να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος.

 

Υπάρχουν σύνορα στην γαστρονομία;

Όχι.

Advertising

Στη γαστρονομία δεν υπάρχουν χρώματα, φύλα, σύνορα και γενικά διακρίσεις.

Το καλό και το κακό φαγητό είναι το ίδιο παντού, σε οποιαδήποτε γωνία αυτού του κόσμου.

 

Διαβάστε επίσης  Αφροδίτη Δερματά- Η φωνή του lovefm cyprus που δε χορταίνουμε να ακούμε

 

 

 

 

 

Γιάννης ΜαντζήςΠηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο σεφ | σοκολάτα, καραμέλα, μαύρη τρούφα

 

Ποιο ήταν το πρώτο πιάτο που μαγείρεψες;

Advertising

Θυμάμαι το πρώτο φαγητό που μαγείρεψα ήταν στην ηλικία των 14 και ήταν το παραδοσιακό ελληνικό παστίτσιο.

Και ήταν καλό…

Πήγα το ταψί που μαγείρεψα στο μαγαζί του χωριού και το έφαγαν όλο. Μου ζήτησαν να το ξανά κάνω. Η χαρά μου φυσικά μεγάλη.

Είναι γνωστό ότι λόγω δουλειάς δεν περνάς χρόνο με την οικογένεια σου σε μεγάλες και σημαντικές γιορτές (όπως τα Χριστούγεννα ή Δεκαπενταύγουστο). Κλειδώνεις τον εαυτό σου με τη σκέψη ότι οι δικοί σου άνθρωποι είναι μαζεμένοι και γιορτάζουν ενώ εσύ βρίσκεσαι στην κουζίνα;

Advertising

Αυτή η δουλειά όπως και πολλές ακόμη είναι απόφαση ζωής.

Ναι, έχω τέτοιες σκέψεις και μου λείπει πολύ η κόρη μου και οι δικοί μου άνθρωποι, αλλά αυτή είναι η δουλειά που έχω επιλέξει και το κατανοούν και το σέβονται.

 

Κάνω πάντα ότι μπορώ για να ευχαριστηθούν οι πελάτες.

 

Έχεις σκεφτεί να επιστρέψεις στην Ελλάδα; Έχεις σκεφθεί να δημιουργήσεις κάτι δικό σου;

Advertising

Το έχω σκεφθεί αλλά οι συνθήκες δεν το ευνοούν αυτήν τη στιγμή.

Είμαι ευχαριστημένος εδώ που είμαι τώρα. Ωστόσο δεν το αποκλείω μελλοντικά…

 

 

Γιάννης ΜαντζήςΠηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο σεφ | ρολό λάχανο, άγρια μανιτάρια, beurre blanc

 

 

Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στην Αυστρία;

Advertising

Αγαπώ την ευγένεια των ανθρώπων, την κουλτούρα της, την καθαριότητα και την οργάνωση που υπάρχει.

Διαβάστε επίσης  Έλενα Δεκάζου:"Σε έναν τόσο θορυβώδη κόσμο, ας δημιουργήσουμε κόσμους φανταστικούς"

Πες μας ένα συνήθες λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι στη μαγειρική.

Η χρήση μεγάλης ποσότητας λαδιού και η μεγάλη διάρκεια μαγειρέματος του κρέατος είναι δυο συνήθη λάθη που γίνονται από πολλούς στην κουζίνα.

Αλλά δε θεωρώ ότι υπάρχει λάθος στη μαγειρική.

Advertising

Πιστεύω ότι είναι θέμα γούστου και ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές γεύσεις.

Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Μου αρέσει να παρακολουθώ ποδόσφαιρο και να παίζω συχνά video games με τα οποία ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία.

 

 

 

Γιάννης ΜαντζήςΠηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο σεφ

Advertising

 

Υπάρχει κάτι ακόμη που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Ναι, θα ήθελα να πω κουράγιο σε όλες τις οικογένειες που υποφέρουν στην Ουκρανία. Ελπίζω να τελειώσει αυτή η κατάσταση σύντομα και να υπάρξουν λιγότερες απώλειες. Εύχομαι να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι που γίνονται σε αυτόν τον κόσμο.

 

 

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σεφ και μέντορα μου Καβαλιερη Γεράσιμο. Ένας άνθρωπος που μου έμαθε πολλά και τα οποία χρησιμοποιώ στη επαγγελματική πορεία μου.

 

Και να προσθέσω τις ευχαριστίες μου στην κόρη μου και στη γυναίκα μου που κάνουν υπομονή όσο βρίσκομαι μακριά τους.

Advertising

 

Σας ευχαριστώ για αυτήν τη συνέντευξη και για την ευκαιρία να μοιραστώ τις εμπερίες μου.

 

Ευχαριστούμε θερμά το σεφ Γιάννη Μάντζη για αυτήν τη συνέντευξη.

 

 

Μπορείτε να τον βρείτε εδώ:

IG: giannis_mantzis

Advertising

 

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες λέξεις

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες

Σενάριο vs Σκηνοθεσία: Ποιος κερδίζει στο τέλος;

Στον κόσμο του κινηματογράφου, πολλές φορές μιλάμε για τη μαγεία