Παναγοπούλου Μαρία:”Ο έρωτας είναι αλήθεια”

Η Μαρία Παναγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά σε ηλικία 19 ετών, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναγκάστηκε να το περικόψει αφού ήταν γλωσσοδέτης για τους παραγωγούς των εκπομπών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τώρα φοιτά στο πρόγραμμα Θετικής Ψυχολογίας.

 

Η Παναγοπούλου Μαρία γράφει υπέροχα και αληθινά. Η πένα της δίνει ψυχή στους ήρωές της χάρη στις  συγγραφικές της ικανότητες. Εισέρχεται αβίαστα και φυσικά στον ψυχισμό του σύγχρονου ανθρώπου και φέρνει τον αναγνώστη μπροστά στον καθρέφτη της ζωής του.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Advertisements
Ad 14

«Το απωθημένο φυγείν αδύνατον». Μια αληθινή ιστορία. Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μίας οικογένειας που θεωρητικά έχει τα πάντα. Πλούτη, επαγγελματική καταξίωση, κοινωνική αναγνώριση, προσωπική ευτυχία. Κι όμως, τα απωθημένα του χθες στοιχειώνουν το σήμερα και μετατρέπονται σε ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Όταν ρώτησα την πραγματική ηρωίδα μου «μας πώς γίνεται εσείς που έχετε τα πάντα, να αφήνετε μια χούφτα απωθημένα να σας παρασύρουν;» μου έδωσε μια απάντηση που φυσικά υπάρχει στο βιβλίο: «Τα απωθημένα δεν σχετίζονται με αυτά που έχεις, αλλά με αυτά που δεν έχεις».

«Οι απωθημένοι έρωτες είναι σαν εύφλεκτο αέριο. Τρυπώνουν στη ζωή σου αόρατοι, καταλαμβάνουν χώρο κι όταν πια ξένος τους αντιληφθείς είναι πολύ αργά. Είσαι καταδικασμένος να πεθάνεις. Είτε από ασφυξία είτε από την έκρηξη». Πιστεύετε στον απωθημένο έρωτα;

Το παραπάνω απόσπασμα υπάρχει στο βιβλίο μου και αποτελεί πεποίθηση μίας εκ των πραγματικών ηρωίδων μου. Η προσωπική μου άποψη για τους απωθημένους έρωτες αναφέρεται λίγο παρακάτω, εκεί που γράφω «δεν υπάρχει ανεκπλήρωτος έρωτας, ανόητη! Ο έρωτας δεν είναι φαντασίωση, ούτε εμμονή. Ο έρωτας είναι πράξη. Είναι παρουσία, άγγιγμα, χαρά, πόνος. Ο έρωτας είναι αλήθεια!»

Διαβάστε επίσης  Κάρμεν Ρουγγέρη: «Το παιδικό θέατρο έχει μια μαγεία που δεν την βρίσκεις εύκολα στο θέατρο για μεγάλους»

Η Καλλίστη, μια γυναίκα χωρίς ενσυναίσθηση. Τι σας ενέπνευσε και δημιουργήσατε μια ηρωίδα σαν αυτή;

Η Καλλίστη είναι 100% αληθινή. Δεν υπάρχει καθόλου το στοιχείο της μυθοπλασίας στον χαρακτήρα της. Δεν είμαι σίγουρη πως θα κατάφερνα ποτέ να δημιουργήσω μία τέτοια ηρωίδα, το πιθανότερο είναι πως θα έβαζα ένα όριο στο μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Η προσωπική επαφή μαζί της με βοήθησε να την κατανοήσω, αλλά σε καμία περίπτωση να την αγαπήσω. Όταν της το ομολόγησα μού απάντησε «δεν με ενδιαφέρει η αγάπη των άλλων, είμαι σε μία φάση της ζωής μου που διεκδικώ την αγάπη του εαυτού μου».

Τι κρατά έναν γάμο για μην τον διαλύσει μια απωθημένη σχέση του παρελθόντος;

Στο βιβλίο μου γίνεται μεγάλη αναφορά στην «πιο σκοτεινή νύχτα της ψυχής». Εκτιμώ πως αν όλα τα ζευγάρια τολμούσαν να μοιραστούν μεταξύ τους τις πιο σκοτεινές νύχτες των ψυχών τους, τότε κάθε απωθημένο του παρελθόντος θα έμενε εκεί που ανήκει: στο παρελθόν.

Μια δυνατή φιλία, το ένα κορίτσι ΑΜΕΑ. Τι κρατά μια τέτοια φιλία;

Τα δύο κορίτσια του βιβλίου μου δένονται από πολλά πράγματα τα οποία δεν μπορώ να αναφέρω γιατί θα κάνω spoiler. Το βέβαιο είναι πως εκείνη που είναι ΑΜΕΑ, διαθέτει τόσα ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα, τόσο έντονη και ιδιαίτερη προσωπικότητα που σε κάνει να ξεχνάς ότι η φύση κάτι της στέρησε.

Υπάρχει η ιδανική ερωτική σχέση;

Υπάρχει, για το χρονικό διάστημα που ο έρωτας έχει τις ιδανικές, όσο και απατηλές διαστάσεις του.

Αξίζει τον κόπο να κυνηγάς το απωθημένο σου;

Η προσωπική μου άποψη είναι γραμμένη στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου μου και την έχω βάλει στο στόμα της ηρωίδας μου. Θα μου επιτρέψετε να μην τη μοιραστώ μαζί σας γιατί είναι το τέλος της ιστορίας.

Ένα βιβλίο για ένα πρόσωπο της ελληνικής οικογένειας, την κουνιάδα που καταστρέφει τον αγαπημένο της αδερφό γιατί μισεί τη νύφη της. Γιατί να συμβαίνουν αυτά;

Την ιστορία αυτή μου την εμπιστεύτηκε μία κουνιάδα, όταν της είπα πως γράφω το έργο «Η Πενθερά». Η ίδια θα διαφωνήσει κάθετα με την άποψη σας ότι «καταστρέφει τον αγαπημένο αδελφό της». Είναι δύο αδέλφια που έμειναν ορφανά πολύ νωρίς και η μεγάλη αναγκάστηκε να γίνει μάνα και αδελφός για τον μικρό, η «αδελφομαμά» του όπως την αποκαλεί. Ό,τι κάνει, το πράττει στο όνομα της αγάπης, όπως εκείνη την αντιλαμβάνεται, αλλά και της υποχρέωσης που νιώθει να προστατεύσει την οικογενειακή περιουσία τους. Στο βιβλίο δεν υπάρχει καμία συμπεριφορά που να μένει χωρίς αιτιολόγηση, ακόμη και οι πιο ακραίες πράξεις έχουν μία εξήγηση. Υποκειμενική μεν, αλλά εξήγηση.

Διαβάστε επίσης  "Ένας διαφορετικός τυμπανιστής" του φυλετικού ρατσισμού

Δώστε μας ένα στοιχείο που θα εντείνει την αγωνία μας αλλά δε θα αποκαλύπτει και την ουσία.

Οι ανατροπές της ιστορίας, που είναι συνεχείς και απρόβλεπτες, αναγκάζουν τον αναγνώστη να δει τα απωθημένα του με άλλη ματιά. Τόσο εκείνα που παραδέχεται πως έχει, όσο και τα άλλα, που κρατά καλά κρυμμένα από τον ίδιο του τον εαυτό.

Θα ήταν καλό σενάριο το βιβλίο σας για ταινία ή σήριαλ. Θα θέλατε να το δείτε στην οθόνη;

Σας ευχαριστώ πολύ. Νομίζω πως όταν θα νιώσω έτοιμη να δω ένα βιβλίο μου στην οθόνη, θα το επιδιώξω κιόλας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το καταφέρω κιόλας. Για την ώρα, «χτίζω» βιβλίο το βιβλίο τη σχέση μου με τους αναγνώστες και αυτό είναι το μόνο που με απασχολεί.

Έχετε χιούμορ. Είναι στάση ζωής ή είναι η άμυνά σας;

Το ακούω συχνά ότι έχω χιούμορ και το εκλαμβάνω ως κομπλιμέντο αλλά, ειλικρινά, δεν ξέρω αν όντως ισχύει. Συνήθως αυτά που λέω και προκαλούν γέλιο στους άλλους, εγώ τα λέω σοβαρά, χρησιμοποιώντας έναν (αυτό)σαρκαστικό τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχω καταφέρει ποτέ να γράψω κάτι χιουμοριστικό: δεν ξέρω πώς γίνεται, γιατί μου βγαίνει αυθόρμητα. Είναι και στάση ζωής και ασπίδα προστασίας για εμένα.

Το Facebook σας έχει βοηθήσει ή σας προβληματίζει;

Το Facebook και το Instagram με βοηθούν να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να γνωρίζομαι λίγο καλύτερα με τους αναγνώστες μου. Όσοι με ακολουθούν ξέρουν πως δεν τα χρησιμοποιώ μόνο για να προβάλλω τα βιβλία μου, όχι γιατί διαφωνώ με αυτό αλλά γιατί η δική μου επιθυμία είναι η επικοινωνία. Προβληματίζομαι καθημερινά με πολλές συμπεριφορές αλλά λόγω της αγάπης μου στην Κοινωνιολογία, στέκομαι πάντα κριτικά απέναντί τους, με διάθεση ερευνητική και όχι επικριτική. Νομίζω πως μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα από τα social media, δεν θα υπάρξει ποτέ.

Διαβάστε επίσης  Νικόλ Άννα Μανιάτη:" Ο έρωτας είναι βραχύβιος"

Έχετε έτοιμα βιβλία στο συρτάρι σας;

Γράφω από το 1997 και τόλμησα να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο το 2017. Όπως καταλαβαίνετε έχω πολλά έργα έτοιμα και παράλληλα συνεχίζω να γράφω, χωρίς να ξέρω τι, αν και πότε θα εκδοθεί.

Έχετε προσπαθήσει να γράψετε τραγούδι ;

Θα ήθελα πολύ να μπορώ να γράψω μουσική και να εκφράσω τα συναισθήματά μου μέσα από τις νότες. Στίχους σκαρώνω για αμιγώς προσωπική χρήση, γιατί το αποτέλεσμα είναι πολύ ερασιτεχνικό.

Το παιχνίδι των λέξεων. Θα σας δίνω λέξεις και θα μου πείτε φράσεις που σας εκφράζουν για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Έρωτας

Σας το είπα και πριν: «Ο έρωτας είναι πράξη. Είναι παρουσία, άγγιγμα, χαρά, πόνος. Ο έρωτας είναι αλήθεια».

Πάθος

Θα σας απαντήσω με μια φράση από το βιβλίο μου: «Είναι καλύτερα να γίνεις παρανάλωμα από ένα λάθος που έζησες, παρά από ένα καταπιεσμένο πάθος που θα σιγοκαίει για πάντα μέσα σου. Αν το πρώτο κάνει τη ζωή σου στάχτη, το δεύτερο την κάνει ζωή μισή».

Γυναικοκτονία

Όταν πεθαίνεις γιατί γεννήθηκες γυναίκα, όταν πεθαίνεις γιατί γεννήθηκες σε μια κοινωνία που το αρσενικό σε θεωρεί κτήμα του, τότε δεν είναι ανθρωποκτονία. Είναι γυναικοκτονία. Και λυπάμαι που υπάρχουν γυναίκες, μάνες, σύζυγοι, αδελφές, που δεν κατανοούν τη διαφορά.

Θάνατος

Άγνωστο, αχαρτογράφητη γη, μία άλλη αρχή, όχι το τέλος.

Παιδί

Στο βιβλίο μου γράφω «ο κόσμος γύρω της φωτίστηκε, ακόμη κι αυτός ο πολυλατρεμένος ήλιος της Σαντορίνης κρύφτηκε πίσω από ένα αφράτο ολόλευκο σύννεφο, υποκλινόμενος στο χαμόγελο της μικρούλας». Αυτό είναι παιδί: ένας ήλιος που σκεπάζει τον Ήλιο.

Μητρότητα

Ευλογία, αρκεί να είναι συνειδητή επιλογή και όχι τυχαία πράξη ή στερεοτυπική υποχρέωση.

Βιβλίο

Φως, ελπίδα, αντίσταση, αντίδοτο, διέξοδος, λύτρωση.

Άντρας

Παιδί. Από μία ηλικία και μετά δεν μεγαλώνει, απλώς ψηλώνει…

Παναγοπούλου Μαρία σε παλιότερη συνέντευξη στο maxmag εδώ

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία  Παναγοπούλου  Μαρία για το φωτογραφικό υλικό.

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,