Νάσια Παναγοπούλου:”Τέσσερεις εποχές και μια ακόμη”

Νάσια Παναγοπούλου

Η Νάσια Παναγοπούλου είναι μια συγγραφέας ξεχωριστή.Εκτός από το ταλέντο σ’ έναν συγγραφέα απαιτούνται και  κάποια άλλα προσόντα και αρετές,όπως  η  ευαισθησία, η άποψη, η καλλιέργεια, η συναισθηματική πληρότητα. Η Νάσια Παναγοπούλου είναι μία συγγραφέας που πληροί όλες αυτές τις σπάνιες προϋποθέσεις.Το maxmag της έδωσε το βήμα για να παρουσιάσει το νέο της πόνημα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου 

Οι ήρωές σας αναζητούν την αγάπη, η οποία είναι η κινητήρια δύναμη για τις ενέργειές τους. Πόσο σημαντική έχει υπάρξει η αγάπη στην πορεία της δικής σας ζωής;

Έχω την τάση να μιλώ μέσα από τα χείλη των πρωταγωνιστών μου. Να εκφράζω το τι σημαίνει αγάπη και για μένα. Άλλωστε από αγάπη ξεκινά καθετί που δίνει νόημα στη ζωή μας. Βέβαια η αγάπη μπορεί να εκφραστεί με τόσους διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές. Τόσες ώστε πολλές φορές να διαστρεβλώνεται τόσο το μέγεθος της όσο και η αξία της. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσω χειραγώγησης και κακοποίησης.

 

Εάν είχατε την ευκαιρία να περάσετε χρόνο με έναν χαρακτήρα από τα βιβλία σας, ποιον θα επιλέγατε; Τι θα κάνατε εκείνη την ημέρα;
Πέρασα πάρα πολύ χρόνο με τον καθένα χωριστά .Έγινα και η σκιά τους και ο παρατηρητής τους, αλλά και ο συμπορευτής τους, αφού ήμουν κάπου εκεί σ όλη αυτή την διαδρομή. Πραγματικά δύσκολο το δίλλημα που μου βάζετε, γιατί τους αγάπησα όλους. Ήρθα σε επαφή με τα σκοτάδια τους αλλά και τις φωτεινές στιγμές τους. Κάθε φορά που ξεκινώ ένα ταξίδι με νέους και φαινομενικά άγνωστους συνταξιδευτές ,είναι τόσο συναρπαστικό όλο αυτό. Νοιώθω σαν να μου ανοίγουν την καρδιά τους ,να με εμπιστεύονται και να μοιράζονται μαζί μου κομμάτια από τις ιστορίες τους. Αναρωτιέμαι τώρα και εγώ μαζί σας αν πραγματικά θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον. Ίσως να αδικούσα τους υπόλοιπους αν το έκανα. Και ο καθένας τους έχει τόσα μα τόσα πολλά να μου /μας μάθει!

Διαβάστε επίσης  Απόστολος Ντίας:"Έντεκα"

Νάσια Παναγοπούλου

Νάσια Παναγοπούλου

Εάν δεν ήσασταν συγγραφέας, ποιο τρόπο θα επιλέγατε για να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας;
Πέρα από την γραφή που αγαπώ πολύ ,ακούω διαρκώς μουσική κυρίως ορχηστρικά κομμάτια ανάλογα την διάθεση μου που μέσα από αυτά επιτρέπω στα διάφορα συναισθήματα μου να έρθουν στην επιφάνεια και ασφαλώς εδώ και πολλά χρόνια κάνω ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία ως θεραπευόμενη .Γιατί οι εσωτερικές αναζητήσεις ,συνειδητοποιήσεις και η προσωπική σου εξέλιξη δεν σταματούν ποτέ. Το ψυχοθεραπευτικό δωμάτιο είναι ένας ασφαλής χώρος οπού μπορείς να απελευθερώσεις κάθε σκέψη και συναίσθημα σου ,χωρίς τον κίνδυνο να λογοκριθείς ή να διαρρεύσει το οτιδήποτε επιθυμείς να μοιραστείς με τον θεραπευτή σου.

 

Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το τελευταίο σας βιβλίο «Τέσσερεις εποχές και μια ακόμη».
Το τελευταίο μου βιβλίο αποτελείται από πέντε διαφορετικές ιστορίες όπου κάθε ιστορία διόλου τυχαία, συνδέεται και με μία εποχή του χρόνου. Πέντε τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες με ξεχωριστά αλλά δύσκολα παιδικά βιώματα ο καθένας τους ,που όμως ως κοινό παρανομαστή έχουν μια ή ίσως και περισσότερες διαταραχές. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, μας δίδεται η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε, να μάθουμε για τις ζωές τους ,να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να θυμώσουμε, να προβληματιστούμε, να ταυτιστούμε ,να κάνουμε τους παραλληλισμούς και τις συνδέσεις με τις δικές μας προσωπικές ιστορίες. Ο καθένας τους έχει να δώσει ένα ξεχωριστό μήνυμα που αξίζει να ακούσουμε .Όμως πέρα από την διαφορετικότητα τους υπάρχει και κάτι ακόμα που θα καταφέρει να συνδέσει αυτούς τους άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους. Είναι ένα βιβλίο που μας φέρνει σε επαφή με πολύ επίκαιρα θέματα και καταστάσεις που επιτέλους έχουν αρχίσει να συζητιούνται και να δημοσιοποιούνται.

Διαβάστε επίσης  Σοφιάννα Παϊδούση: Ένα παραμύθι με βαθύ νόημα

Αληθεύει πως η έμπνευση πολλαπλασιάζεται σε δύσκολες στιγμές;

Εξαρτάται από τα «βαρίδια» που κουβαλά ο καθένας από εμάς στην πλάτη του και πως τα μετουσιώνει. Για κάποιους οι δυσκολίες είναι μια «κλωτσιά» που θα τους βυθίσει ακόμα πιο βαθιά στα σκοτάδια τους ενώ για κάποιους άλλους γίνεται μετουσίωση δράσης και έμπνευσης .Μέσα στο «τέσσερεις εποχές και μια ακόμα» διαβάζοντας το κανείς θα δει και τις δύο αυτές εκδοχές. Κάποιοι δηλαδή πρωταγωνιστές φαίνεται ότι αποφασίζουν τελικά να κάνουν το επόμενο βήμα ,ενώ κάποιοι άλλοι προς το παρόν δεν τα καταφέρνουν. Όλοι μας κουβαλάμε από παιδιά διάφορα εσωτερικά τραύματα.

Καταφέρνουμε κάποια στιγμή να τα αναγνωρίσουμε ,να τα αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε ή βαλτώνουμε εσαεί μέσα σ αυτά;

Σας έχει τύχει να γνωρίσετε κάποιο άτομο, στην προσωπική σας ζωή, και να σας ταιριάξει με κάποιον χάρτινο ήρωά σας;
Αναμεσά μας κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι με ναρκισσιστικά στοιχεία, με εμμονές με ψυχαναγκασμούς ,με διατροφικές διαταραχές ,με διαταραχές διάθεσης ,άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από κρίσεις πανικού, άνθρωποι που δημιουργούν εξαρτητικές σχέσεις καθώς και άνθρωποι που είναι δέκτες λεκτικής και σωματικής βίας κ.α. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από μας έχουμε τουλάχιστον μια τέτοια εμπειρία στη ζωή μας. Άλλωστε και εμείς οι ίδιοι αν παρατηρήσουμε τους εαυτούς μας μπορεί να έχουμε στοιχεία τέτοιου είδους ,που αποτελούν μέρος της προσωπικότητας μας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια ψυχοπαθολογία από πίσω. Πρέπει να συνυπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός χαρακτηριστικών που να σε οδηγήσουν σε διάγνωση και αυτό άπτεται στην αρμοδιότητα ενός ψυχιάτρου και όχι ενός ψυχολόγου ,ψυχοθεραπευτή ή συμβούλου ψυχικής υγείας. Οφείλουμε ως ειδικοί ψυχικής υγείας να γνωρίζουμε ,αλλά όχι να κάνουμε διαγνώσεις. Όσο για τους «χάρτινους» χαρακτήρες του βιβλίου μου που αναφέρετε, ανάμεσα σ αυτούς υπάρχουν και πραγματικοί ,που μοιράζονται μαζί μας τις αλήθειες τους. Υπάρχει επίσης και η δική μου αυτοαποκάλυψη για μια διαταραχή που με ταλαιπωρούσε επί χρόνια.

Διαβάστε επίσης  Το Τραγούδα Άταφο Πουλί είναι το τραγούδι της Αμερικής

Ποιες είναι οι επιλογές σας ως αναγνώστρια; Ετοιμάζετε κάτι για το μέλλον;
Μου αρέσει πολύ η λογοτεχνία αλλά και λόγω του επαγγελματός μου διαβάζω βιβλία αυτογνωσίας και ψυχολογίας. Αυτή την εποχή έχω ξεκινήσει ένα βιβλίο του Gabor Mate «όταν το σώμα λέει όχι». Είναι επίσης η περίοδος που δουλεύω το επόμενό μου βιβλίο ,η πρωταγωνίστρια του οποίου είναι πολύ ιδιαίτερη και ευαίσθητη ψυχή και έχει σκοπό να μας ταξιδέψει σε πολύ βαθιά νερά αλλά και γρίζες ζώνες που θα μας φέρουν αντιμέτωπους με πολλά διλλήματα. Έχω μεγάλη περιέργεια πόσες ακόμη αλήθειες της έχει να μου αποκαλύψει.

Νάσια Παναγοπούλου

Συναντήσατε δυσκολίες ως νέα συγγραφέας στον δρόμο για την έκδοση;
Κάθε νέος συγγραφέας βρίσκει πόρτες κλειστές ως που να τον εμπιστευτούν. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που από την αρχή -πριν 20 χρόνια- μου βρέθηκε εκείνος ο εκδοτικός οίκος που πίστεψε στη γραφή, την δική μου οπτική των πραγμάτων ,τον τρόπο σκέψης μου. Οι κλειστές πόρτες είναι για μένα κίνητρο για να χτυπήσω την επόμενη. Ακόμη και αν αυτή δεν ανοίξει εγώ θα συνεχίσω την προσπάθεια μέχρι να βρω την κατάλληλη ,εκείνη που θα με καλωσορίσει. Γιατί σίγουρα υπάρχει και όχι μόνο μία. Δεν γράφω συχνά παρά μονάχα όταν υπάρχει λόγος και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί!
Κυρία Ευαγγέλου σας ευχαριστώ πολύ για να τον χρόνο που μου διαθέσατε αλλά και για την φιλοξενία σας.

Προηγούμενη συνέντευξη με τη Νάσια Παναγοπούλου εδώ

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του