Σίλια Κατραλή Μινωτάκη: “Τα social media είναι ένα καθημερινό πάρτυ στις αυλές μας”

Σίλια Κατραλή ΜινωτάκηH Σίλια Κατραλή Μινωτάκη έχει γραφή συμβολική, ελεύθερη, με ανησυχίες ενώ βρίσκει διέξοδο στο θέατρο. Η Σίλια Κατραλή Μινωτάκη μέσα από τα έργα της αποδίδει την εποχή της με επίκεντρο τους ανθρώπους της, τις ιστορίες τους και τα πάθη τους. Οι άνθρωποι που συναντά στη ζωή της τής δίνουν το λευκό χαρτί για να γράψει και εκείνη βάζει το μελάνι της φαντασίας της.
Η γραφή της αλλάζει μορφές, γίνεται αφοπλιστικά οικεία, αινιγματική, με πλευρές σκοτεινές αλλά και φωτεινές.
Ευχαριστώ από καρδιάς τη Σίλια Κατραλή Μινωτάκη που μου παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη για να την γνωρίσουμε καλύτερα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

“Μπαρόβιοι αστροναύτες” στο Cabaret Voltaire. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

-Είναι μία κωμωδία διαστημικών προδιαγραφών. Δύο πράκτορες της ΝΑΣΑ κινούνται σε ένα σουρεαλιστικό πλαίσιο άτυχων συμπτώσεων για να ανακαλύψουν στο τέλος της περιπέτειας τους πως το μόνο πραγμα που θα μπορούσε κανείς να πιστέψει σε αυτό χωρίς να απογοητευτεί είναι η αγάπη.

Γίνεται δύο σοβαροί αστροναύτες να γίνουν μπαρόβιοι;

– Φυσικά. Τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν αρκεί να τα θέλουμε πραγματικά. Οι ήρωες της ιστορίας μας έφτιαξαν ένα μπαρ σε έναν άγνωστο πλανήτη του γαλαξία μας. Και αποφάσισαν να μείνουν εκεί και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο απ’ την αρχή.

Σίλια Κατραλή ΜινωτάκηΜετά από ένα επιτυχημένο ψυχολογικό δράμα το «πιασμένοι σε δεντροσπιτο», γράψατε μια κωμωδία.

– Ναι είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Το «Δεντρόσπιτο» και οι «αστροναύτες» είναι δύο εντελώς διαφορετικά έργα. Όμως στη βάση τους έχουν κάτι κοινό · μας προτρέπουν να δώσουμε σημασία, στα μικρά πράγματα, στα απλά, σε αυτά που δεν φωνάζουν για να ακουστούν, να δώσουμε σημασία ο ένας στον άλλον, στις ευαισθησίες μας, στις ιδιαιτερότητες μας. Και πως αν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Βάιος Κουκκόνης:"Μόνος μαζί σου"

Τι προτιμάτε εσείς; Την κωμωδία ή το δράμα;
– Προτιμώ το καλό θέατρο. Ο,τι είδος κι αν είναι αυτό.

Τι προτιμά να βλέπει ο Έλληνας του 2019;
– Ειλικρινά; Καθημερινά σήριαλ, ριάλιτι σόου και μπάλα.

Στο έργο επαναξιολογούμε την έννοια του χρόνου. Πόσο κράτα η στιγμή;

– Ο χρόνος είναι μία μία διάσταση που αξιολογείται διαφορετικά για τον καθένα μας. Καθώς ο κάθε άνθρωπος τον βιώνει διαφορετικά και τον αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο.

Σίλια Κατραλή ΜινωτάκηΤι είναι χρόνος για τη Σίλια;

– Πιθανόν ένα τέρας που με κυνηγάει ή το κυνηγάω ανάλογα την εποχή. Μερικές φορές Νοιώθω πως τελειώνει, μερικές άλλες θα θελα να τελειώσει, μερικές θα ‘θελα να παγώσει και κάποιες άλλες τον χαζεύω από μακριά αμέτοχη σα παρατηρητής.

Από πού αντλείτε έμπνευση για να χτίσετε τους ήρωές σας;

– Από την καθημερινή ζωή. Απ’ τα βιώματά μου, από φανταστικές ιστορίες που θα ήθελα ή δε θα ήθελα να συμβούν στ αλήθεια. Από την παρατήρηση του κόσμου. Από όλη αυτή τη προσπάθεια να κατανοήσω τους ανθρώπους και το σύμπαν μέσα μας και γύρω μας.

Τελικά είμαστε ότι επιλέγουμε να είμαστε και ότι απαρνιόμαστε για να γίνουμε ότι μπορούμε;

– Είμαστε όσα κάνουμε προσπαθώντας να αλλάξουμε αυτό που είμαστε. Είμαστε το σύνολο των προσπαθειών που κάνουμε καθημερινά για να φτιάξουμε την ολοκληρωμένη μονάδα μας και να τη παραδώσουμε στο σύμπαν.

Σίλια Κατραλή ΜινωτάκηΓράφετε βιβλία, σκηνοθετείτε, παίζετε ,ποτέ προλαβαίνετε; Ποια είναι η καθημερινότητά σας;

– Η καθημερινότητα μου είναι μία τρέλα γενικά. Συνήθως τρέχω και δε προλαβαίνω. Προσπαθώ να κάνω όλα όσα θέλω σε συγκεκριμένο χρόνο καθώς πάντα ένιωθα να απειλούμαι απ το χρόνο.

Διαβάστε επίσης  Βιβιάννα Γιαννούτσου: "Πάρ’ το και κάν’ το δικό σου"

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι και ποια η αγαπημένη σας ταινία;

– Stairway to heaven – Led Zeppelin
– Melancholia – Lars Von Trier

Τι ρόλο έχουν τα Social media στη ζωή σας;
– Κατά βάση αποτελούν ένα τρόπο να εκφράσω κάποιες ιδέες μου, να ανταλλάξω απόψεις και θεωρίες και να προβάλλω τη δουλειά μου. Είναι ένα καθημερινό πάρτυ στις αυλές μας.

Το μεγαλύτερό σας απωθημένο;
– Θα ήθελα ένα όσκαρ. Γενικά.

Μια φράση που σας αντιπροσωπεύει;
– Όταν τρέχεις με τη ταχύτητα του φωτός το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να σταματήσεις.

Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο από την κ. Σίλια Κατραλή Μινωτάκη

Μπαρόβιοι Αστροναύτες

Πρεμιέρα: Τετάρτη 30/1 στις 20:30

 

Κείμενο: Σίλια Κατραλή Μινωτάκη

Σκηνοθεσία: Σίλια Κατραλή Μινωτάκη

Παίζουν: Γιώργος Μπινιάρης, Σίλια Κατραλή Μινωτάκη

Πού: Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο
Πότε: κάθε Τετάρτη στις 20:30
Διάρκεια: 70’
Εισιτήρια: 
10 € (με μπύρα ή κρασί)

Δύο πράκτορες της ΝΑΣΑ, η Τσικ και ο Τσακ, ξυπνούν ξαφνικά πολύ μακριά από την αποστολή τους. Σ’ έναν περίεργο πλανήτη, ο οποίος κατά έναν ανεξήγητο λόγο μοιάζει βιώσιμος, αφού διαθέτει οξυγόνο. Με το σκάφος τους να έχει διαλυθεί και την επικοινωνία με τη βάση αδύνατη, οι δύο ήρωες αποφασίζουν να μείνουν στον πλανήτη “MOMENT” και να στήσουν το δικό τους μπαρ.
Σ’ αυτόν τον πλανήτη, μία στιγμή κρατάει παραπάνω από μια στιγμή και το σύνολο των στιγμών διαγράφεται από την ανθρώπινη μνήμη στο τέλος ενός εικοσιτετράωρου.
Παρότι όλα μοιάζουν ένα παζλ από ατυχείς συγκυρίες, η Τσικ και ο Τσακ με μεγάλη έκπληξη θα μάθουν πως τίποτε από όλα όσα τους συμβαίνουν δεν είναι τυχαίο. Αντιθέτως, όλα κυλούν βάσει ενός παράνομου μυστικού σχεδίου της αστροβάσης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης  Παιδικά βιβλία, χρυσόσκονη και ταράν μαγικές παραστάσεις

Βιογραφικά στοιχεία της Σίλια Κατραλή Μινωτάκη 

Η Σίλια Κατραλή Μινωτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» του Βασίλη Διαμαντόπουλου, ενώ σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 2015 έκανε το πρώτο συγγραφικό της βήμα με το θεατρικό έργο «Μνήμες Περίστροφα», το οποίο ανέβηκε σε δική της σκηνοθεσία, σε κεντρική σκηνή της Αθήνας. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί διάφορα ποιήματά της, αλλά και η «Διάσπαση Προσευχής» (εκδ. Ηρόδοτος) το πρώτο της μυθιστόρημα. Η ίδια έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις («Διηγήματα του Τσέχωφ», σκηνοθεσία Ταμίλα Κουλίεβα κ.ά), στον κινηματογράφο («Έτερος Εγώ», “Not Now” κ.ά), καθώς και στην τηλεόραση («Μοντέρνα Οικογένεια»-MEGA, «Βροχή πάνω στη Πέτρα»-ντοκιμαντέρ ΝΕΡΙΤ κ.ά). Η πιο πρόσφατη θεατρική δουλειά της (κείμενο, ερμηνεία), η «Πιασμένοι σε Δεντρόσπιτο»- μια ποιητική αλληγορία για το bullying και την διαφορετικότητα έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στη σκηνή του Faust.

Πηγή κειμένου: freesunday.gr

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση