Στέφανος Βασιλός: «Η αγάπη για την μαγειρική ξεκίνησε από μικρή ηλικία και ήταν όνειρο ζωής»

Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Στέφανου

O Στέφανος Βασιλός είναι ένας νέος μάγειρας γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και μεγαλωμένος στην Πτολεμαΐδα. Το τελευταίο διάστημα ζει στο εξωτερικό αλλά επιστρέφει στην Ελλάδα την θερινή σεζόν για εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι απόφοιτος της τουριστικής σχολής Θέρμης Θεσσαλονίκης και έχει επαγγελματική εμπειρία στην μαγειρική τέχνη σε Ελλάδα και Κύπρο. Παρακάτω παραχωρεί μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό MAXMAG και αναφέρεται στην αγάπη του για την κουζίνα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Αθανασία Σκόνδρα

Στέφανος Βασίλος, μαγειρική
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Στέφανου

Πιάτο δικής του δημιουργίας

Advertisements
Ad 14

 

Πώς ξεκίνησε η αγάπη για τη μαγειρική;

Η μαγειρική αγάπη ξεκίνησε από μικρή ηλικία με πρωταγωνιστές τη μητέρα μου (ειδική στα γλυκά και στα μαγειρευτά) και τον πατέρα μου (ειδικό στα ψησίματα και με κλασσικές ελληνικές τεχνικές και συνταγές). Ταυτίζοντας από τις καθημερινές και παραδοσιακές συνήθειες, γεύσεις, συνταγές και μυστικά, στα 18 μου χρόνια έπρεπε να επιλέξω με τι θα απασχοληθώ στο μέλλον. Το μόνο, όμως, που με έλκυε ήταν η μαγειρική. Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στο χώρο της μαγειρικής τέχνης.

Πώς ήταν η εμπειρία σας στην τουριστική σχολή; Έχει τις κατάλληλες βάσεις εκπαίδευσης;

Η σχολή με βοήθησε να αποκτήσω τις βάσεις της μαγειρικής κυρίως στο θεωρητικό κομμάτι αλλά και στο τεχνικό. Μαθαίνοντας τεχνικές, τρόπους, ονομασίες, συνταγές και πολλά άλλα στον τομέα της μαγειρικής της ζαχαροπλαστικής και όχι μόνο. Το κομμάτι που με βοήθησε περισσότερο, ήταν η πρακτική άσκηση σε παραθεριστικές ξενοδοχειακές μονάδες διότι κατάλαβα την πολιτική των επαγγελματικών κουζινών. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω εξάσκηση πάνω στις γνώσεις μου.

Διαβάστε επίσης  Αντώνης Αμπαρτζίδης: «Η ποίηση δεν είναι μια αυθαίρετη δημιουργία με ωραίες λέξεις και ασαφές νόημα»

Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα για να δημιουργήσετε το δικό σας site με συνταγές μαγειρικής και άλλα μυστικά;

Η ιδέα για το site ξεκίνησε από πειράματα μαγειρικής που έκανα σε ένα σπίτι φοιτητικό με βασικό εξοπλισμό. Έτσι πάντρεψα διάφορες τεχνικές και γεύσεις που μου άρεσαν. Κάποιες φορές προέκυπταν συνταγές πετυχημένες ή μη, τις οποίες κρατούσα σε αρχείο για μελλοντική χρήση. Έτσι ξεκίνησα να δημιουργώ ένα site με τις δικές μου συνταγές και φωτογραφίες, αφιερώνοντας πολλές ώρες στο μαγείρεμα, στη φωτογράφηση και στην επιμέλεια του site.

μαγειρική, Στέφανος Βασίλος
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Στέφανου

Είναι η μαγειρική πιο δύσκολη από την ζαχαροπλαστική;

Είναι δύσκολο να συγκρίνεις τη μαγειρική με τη ζαχαροπλαστική γιατί είναι δύο ξεχωριστοί τομείς και με διαφορετικούς τρόπους εκτέλεσης, διαφορετικά υλικά, διαφορετικό εξοπλισμό κ.ά. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η ζαχαροπλαστική είναι πιο δύσκολη από τη μαγειρική, διότι διαχειρίζεται πιο ευαίσθητα υλικά, χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.

Όπως γνωρίζουμε κάθε αρχή έχει τις δυσκολίες της. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε στον χώρο της κουζίνας;

Μερικές δυσκολίες που συνάντησα στις αρχές του επαγγέλματος ήταν η πολύωρη εργασία, η πίεση που επικρατούσε, η ορθοστασία, η ζέστη που συνήθως συναντάς σε κάθε κουζίνα. Όμως, όσο τρελό και αν ακούγεται ήταν το κομμάτι που με έκανε να λατρέψω τη μαγειρική και να με βάλει βαθιά στο νόημα. Άρχισα να μαθαίνω πολλά και να βρίσκω ενδιαφέρον σε αυτό που έκανα. Οπότε όλες αυτές οι δυσκολίες στις κουζίνες ξεπεράστηκαν με τη δίψα για γνώση, με μια καλή και ενωμένη ομάδα, με την ένταση, την αδρεναλίνη, τα αστεία. Μα πάνω από όλα ξεπεράστηκαν από την αγάπη μου για την μαγειρική.

Διαβάστε επίσης  Ελένη Αλεξανδροπούλου:"Η καρδιά μου πού ανήκει;"

Ποιον Έλληνα σεφ θαυμάζετε περισσότερο και θα θέλατε να συνεργαστείτε μαζί του στο μέλλον;

Είναι δύσκολο να διαλέξω μόνο έναν, καθώς πιστεύω ότι η ελληνική γαστρονομία στηρίζετε από άξιους σεφ που θαυμάζω…Παρόλα αυτά ο σεφ που θα ήθελα να συνεργαστώ και θαυμάζω περισσότερο είναι ο κ.ος Έκτορας Μποτρίνι.

Στέφανος Βασίλος, μαγειρική
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Στέφανου

Υπάρχει κάποια συμβουλή που σας έδωσε κάποιος σεφ που τηρείται κάθε φορά που μαγειρεύετε;

Κάθε συμβουλή που μαθαίνεις από κάθε σεφ είναι χρήσιμη και πρέπει να την κρατάς και να την εφαρμόζεις στο μέλλον. Η πρώτη συμβουλή που τηρώ κάθε φορά που μαγειρεύω είναι ότι πρέπει να δοκιμάζω τα πάντα σε μια κουζίνα. Πρώτα να αρέσει σε εμένα το φαγητό τεχνικά και γευστικά και μετά να το σερβίρω σε έναν πελάτη. Δεύτερον, όταν μπαίνω στη κουζίνα πρέπει να αφήνω πίσω τα προσωπικά μου και συγκεντρώνομαι στη δουλειά. Κυρίως για την ασφάλεια μου και για καλύτερη απόδοση.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που σπουδάζει μαγειρική τέχνη;

Η συμβουλή μου σε έναν νέο σπουδαστή μαγειρικής είναι να αγαπήσει αυτό που κάνει και να μην το δει απλά σαν ένα επάγγελμα. Επιπλέον, να μην σταματήσει να έχει υπομονή, υπακοή και θέληση για πειραματισμούς και μελέτη πάνω στη μαγειρική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αφού πρώτα αντλήσω χρόνια εμπειρίας πάνω στο επάγγελμα, το όνειρο μου είναι να ανοίξω το δικό μου εστιατόριο με την δική μου ταυτότητα. Ένα εστιατόριο με γεύσεις που μου αρέσουν και έτσι όπως το φαντάζομαι.

συνέντευξη, μαγερική, Στέφανος Βασίλος
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Στέφανου

Πιάτο δικής του δημιουργίας

 

Ευχαριστούμε το Στέφανο Βασιλό για αυτήν την συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό.

Διαβάστε επίσης  Αποστόλης Χειρδάρης & The Mindhack Project: «Αυτό που με κινητοποιεί πρωτίστως είναι η δική μου δίψα για μυστικά που είναι καλά κρυμμένα!»

 

Μπορείτε να τον βρείτε στα social media εδώ:

website: vsmycooking

instagram: vasilos.stefanos

 

Γεια! Είμαι η Αθανασία ή αλλιώς Νάνσυ για πολλούς. Αγαπώ τα ταξίδια, τη φύση, τα ζωάκια, το θέατρο, το cinema, τον πολιτισμό, την Ελλάδα. Έλα να ανακαλύψουμε μαζί πολλά μέρη, στέκια και ανθρώπους της.
Καλή ανάγνωση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για