Στη βιβλιοθήκη Ραψάνης με την Χάιδω Πανταζή: “Η βιβλιοθήκη είναι το κέντρο της τοπικής κοινωνίας”

Με μεγάλη χαρά επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ραψάνης ,όπου είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά μια βιβλιοθήκη-σοφίτα ,να ξεναγηθούμε στους χώρους της, να εξερευνήσουμε τα ράφια με τα βιβλία και να «υποβάλλουμε» την υπεύθυνη βιβλιοθηκάριο κ. Χάιδω Πανταζή σε μια συνέντευξη από την οποία ενθουσιαστήκαμε.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες γενικές πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη του Δήμου. Πότε άρχισε να λειτουργεί; Σε ποιον χώρο στεγάζεται και ποιες ώρες είναι ανοιχτή για το κοινό;

Η βιβλιοθήκη άρχισε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2003 , στο χώρο του κοινοτικού καταστήματος Ραψάνης ,που βρίσκεται στην πλατεία της Ραψάνης και πιο συγκεκριμένα στην σοφίτα. Είναι ένας χώρος 110 τμ. , φτιαγμένος με μεράκι και αγάπη , που λειτουργεί καθημερινά από Τρίτη έως Σάββατο από της 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι . Είναι μια υπηρεσία του Δήμου Τεμπών .

Πόσα και τι είδους βιβλία διαθέτει; Έχει παιδικό τμήμα;

Διαθέτει πάνω από 20.000 τόμους , που καλύπτουν όλες τις θεματικές κατηγορίες, και διαθέτει και μεγάλο τμήμα με λογοτεχνία και φυσικά παιδικό τμήμα εμπλουτισμένο με ότι καινούργιο βιβλίο κυκλοφορεί για τους μικρούς μας φίλους.

Μιλήστε μας για τον τρόπο που λειτουργεί. Πώς γίνεται ο δανεισμός των βιβλίων και πώς η προμήθειά τους;

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική , και ερευνητική ταυτόχρονα. Όποιος επιθυμεί ,γίνεται μέλος με μια απλή διαδικασία και δανείζεται έως πέντε βιβλία , που τα επιστρέφει εντός 3 εβδομάδων .Στους ερευνητές , παρέχουμε πιο ειδικευμένες υπηρεσίες και υπάρχει την δυνατότητα να τους αποσταλεί το υλικό που ζητανε ψηφιακά, γιατί είναι από πολλές περιοχές της Ελλάδας και φοιτητές. Η προμήθεια των βιβλίων γίνεται από δωρεές , και ειδικά φέτος γίναμε δέκτης μια πολύ σημαντικής δωρεά του ΚΙΚΠΕ διαμέσου Future Library 530 βιβλίων καινούργιών , αλλά έχουμε ένα πολύ καλό δίκτυο δωρητών που πάντα μας στηρίζουν .Φυσικά κάνουμε και αγορές με την βοήθεια του δήμου μας.

Διαβάστε επίσης  Βιβλίο και ebook, η μάχη για το πράσινο και όσα δεν φαίνονται

Τι γίνεται αν ένας δανειζόμενος χάσει ή καταστρέψει ένα βιβλίο;

Οφείλει να το αντικαταστήσει , αλλά ευτυχώς δεν έχουμε τέτοια περιστατικά. Τα μέλη μας αγαπάνε τα βιβλία σαν δικά τους.

Πρέπει να είναι κάποιος μέλος για να κάνει χρήση των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης;
Ναι , αλλά μπορούνε και οι απλοί επισκέπτες να επωφεληθούν των υπηρεσιών μας , που φυσικά είναι δωρεάν.

Η χρήση των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης γίνεται αποκλειστικά από τα μέλη της; Και σε περίπτωση που κάποιος χάσει ή καταστρέψει το βιβλίο τι συμβαίνει;
Όχι αποκλειστικά , ήμαστε ανοιχτοί σε όλους .

Το εγχείρημα της λειτουργίας της βιβλιοθήκης πώς κρίνεται ότι έχει αντιμετωπιστεί από τον κόσμο; Είναι ένα μέρος που αγαπάει να επισκέπτεται;

Η βιβλιοθήκη αποτελεί το κέντρο της τοπικής μας κοινωνίας και όχι μόνο. Έχει αγκαλιστεί από τον κόσμο , από τα παιδιά , από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι και έτσι δομημένος ο χώρος που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Είναι το μέρος θα έρθουν όλοι , είτε να διαβάσουν ,είτε να δανειστούν είτε απλά να ρωτήσουν κάτι , να πάρουν μια πληροφορία.

Πλέον, ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων προτιμά να διαβάζει βιβλία διαδικτυακά, αντί να τα αγοράζει ή να τα δανείζεται από κάποια βιβλιοθήκη . Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα της ανάγνωσης ενός βιβλίου συγκριτικά με την ανάγνωση μέσω διαδικτύου;

Πλέον νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει τόσο. Υπήρχε μια ανάπτυξη των e-books αλλά τώρα αρχίζει να σημειώνεται μια μικρή πτώση. Οι άνθρωποι παραδοσιακά θέλουν τα βιβλία να τα πιάνουν , να μοιράζουν το φρεσκοτυπωμένο χαρτί. Πλεονεκτήματα υπάρχουν μόνο στα επιστημονικά εγχειρίδια , που μπορείς πιο εύκολα να αντλήσεις πληροφορίες για έρευνα και εργασίες.

Διαβάστε επίσης  36ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιβλιοθήκη; Και αν ναι, ποιες ενέργειες θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν για να επιλυθούν;
Ως δημόσιος οργανισμός έχει κάποιο τυπικά προβλήματα , τα οποία δεν είναι τόσο σοβαρά για να αποτρέπουν την ομαλή λειτουργία της. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε την πρόσβαση ΑΜΕΑ που θέλουμε και θεωρούμε πολύ σημαντική.

Πόσα χρόνια δουλεύετε στη Βιβλιοθήκη;
Εργάζομαι ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια. Από την έναρξη επαναλειτουργίας της.

Ποιες γνώσεις πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει βιβλιοθηκονόμος;

Να αποφοιτήσει από της αντίστοιχες σχολές που υπάρχουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας .Και να ενημερώνεται συνεχώς ανάλογα σε τι είδους βιβλιοθήκη δουλεύει , πανεπιστημιακή , δημόσια, δημοτική κτλ.

Πώς ξέρετε πού βρίσκεται το κάθε βιβλίο ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες;
Δεν το ξέρουμε ακριβώς από έξω . Υπάρχει η ταξινόμηση και η καταλογραφηση , που μας βοηθάει να κατηγοριοποιούμε τα βιβλία και τα βιβλιοθηκονομικά συστήματα των Υπολογιστών που μας δίνουν την δυνατότητα να γνωρίζουμε το υλικό μας.

Ποιο είναι το πιο παλιό βιβλίο της Βιβλιοθήκης;
Το κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου, χειρόγραφο κείμενο από το 1778-1889, που καταγράφει την οικονομική κίνηση της Ραψάνης για τρείς αιώνες σχεδόν.

Τι είδους βιβλία προτιμούν οι αναγνώστες σας; Υπάρχει κάποιο δημοφιλές βιβλίο ή συγγραφέας;

Οι αναγνώστες μας είναι πολύ εκπαιδευμένοι και διαβάζουν τα πάντα σχεδόν. Και η βιβλιοθήκη φροντίζει να ανανεώνει το υλικό της συχνά για να έχουν πολλές επιλογές συγγραφέων .

Πώς αισθάνεται κάποιος που η δουλειά του είναι μέσα στα βιβλία;
Εξαιρετικά. Αισθάνεται καλά γιατι κάνει την δουλεία του και προσφέρει όπως όλοι οι εργαζόμενοι ,Απλά το περιβάλλον εργασία είναι φανταστικό ,και σου προσφέρει πολλές καλές στιγμές. Ειδικά άμα δουλεύεις με παιδία.

Διαβάστε επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: 6+1 βιβλία αφιερωμένα στη δύναμη της φιλίας

Κλείνοντας, πόσο επιτακτικής ανάγκης θεωρείτε πως είναι ο ρόλος των δανειστικών βιβλιοθηκών;
Οι βιβλιοθήκες υπήρχαν από πάντα. Είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός στο κόσμο, γιατί όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως , έχουν πρόσβαση σε αυτές. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης , οι άνθρωποι επέστρεψαν σε αυτές και πάντα βρίσκουν πρόθυμους ανθρώπους να τους προσφέρουν βοήθεια. Ειδικά οι δημοτικές και οι δημόσιες βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια προσφέρουν πολλά , σε κάθε ηλικιακοί ομάδα και πιο πολλοί με τις καλοκαιρινές εκστρατείες των βιβλιοθηκών του Δικτύου Βιβλιοθηκών της εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Κάθε καλοκαίρι συντελείται ένα μικρό θαύμα στις αίθουσες των βιβλιοθηκών και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό , και αισιόδοξη για το μέλλον.

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού