Λιθουανία: Ταξιδεύουμε στην κορώνα της Βαλτικής

Λιθουανία
https://www.athinorama.gr

Προορισμός μας αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η μεγαλύτερη από τις χώρες της Βαλτικής. Σε απάντηση της πλειοψηφίας του κόσμου που αναρωτιέται: “Πού ακριβώς πέφτει αυτή η χώρα;” ας αναφέρουμε, χαριτολογώντας, ότι εδώ και μερικά χρόνια ο Οργανισμός Τουρισμού της Λιθουανίας δημιούργησε μία χιουμοριστική καμπάνια, στην οποία η χώρα αυτοχαρακτηρίζεται ως “το σημείο G της Ευρώπης!”, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι αγνοούν την ακριβή της θέση στο χάρτη. Η Λιθουανία βρίσκεται στη βορειοδυτική Ευρώπη, βρέχεται από τη Βαλτική Θάλασσα και συνορεύει με την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Λετονία και τη Λευκορωσία.

https://www.neolaia.gr

Πρόκειται για μία εντελώς πεδινή χώρα, με έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου στη γεωμορφολογία της, ενώ η πλούσια βλάστησή της, σε συνδυασμό με το περιορισμένο κυνήγι, ευνοούν την ανάπτυξη πολλών ειδών πανίδας στα εδάφη της. Η Λιθουανία υπήρξε η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης κατά το 14ο αιώνα. Διεκδικήθηκε από αρκετές φυλές, ενώ υπέκυψε στην κυριαρχία της παντοδύναμης Ρωσίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έως το 1990, οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε. Σήμερα, είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι νεότεροι των κατοίκων της έχουν χαρακτηριστεί, μέσα από σχετικές έρευνες, ως οι πιο ευτυχισμένοι πολίτες του κόσμου.

https://www.news.gr

Πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι η πόλη Βίλνιους, η πιο πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αμέσως μετά την προσγείωση του επισκέπτη στο αεροδρόμιο, που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη, οι πρώτες εντυπώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα είναι ιδιαιτέρως προχωρημένη τεχνολογικά, διαθέτοντας προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών και των επισκεπτών της. Η αμέσως επόμενη εντύπωση που θα αποκομίσεις είναι τα έντονα αντιρωσικά φρονήματα που επικρατούν, ενώ ως προς τις λοιπές χρήσιμες τουριστικές πληροφορίες, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούμε στις πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και σε ένα από τα χαμηλότερα κόστη ζωής της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης  Άνω Πορόια: Απόδραση στο γραφικό χωριό του Νομού Σερρών
https://www.diplomattravel.gr

Η εξαιρετικά καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη του Βίλνιους είναι χτισμένη πάνω στη συμβολή 2 ποταμών, ενώ το ιστορικό της κέντρο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο συνδυασμός του υπέροχα πράσινου τοπίου με τα μεγαλοπρεπή κτίρια που δεσπόζουν στην πόλη απογειώνει την εμπειρία του ταξιδιώτη, ο οποίος θα εκπλαγεί από την ομορφιά της πόλης, για την οποία ελάχιστα πράγματα γνώριζε πριν να την επισκεφτεί.

Highlights της πόλης

 • Η πανοραμική θέα από τον Πύργο Gediminas
 • Η Πύλη της Ανατολής
 • Ο μοναδικός μπαρόκ Ναός Πέτρου & Παύλου
 • Το Παλάτι του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας
 • Το Μουσείο της KGB ή Μουσείο Θυμάτων της Γενοκτονίας
 • Η μποέμικη Δημοκρατία της Ουζούπης
https://www.in2life.gr

Σε απόσταση λίγο μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από το Βίλνιους, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κάουνας, τη χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως “πόλη του design”. Η συγκεκριμένη πόλη έχει ουκ ολίγα ενδιαφέροντα αξιοθέατα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που την καθιστούν έναν διαφορετικά ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Ξεκινώντας από την Παλιά Πόλη, θα περιπλανηθείτε σε ένα πλακόστρωτο λαβύρινθο, περιτριγυρισμένο από μεγαλειώδη κτίρια γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού και θα καταλήξετε για έναν απολαυστικό καφέ στον αρχαιότερο δρόμο της πόλης, τον Vilnius gatvė. Στη συνέχεια, θα πάτε να γνωρίσετε τον “άσπρο κύκνο“, το χαρακτηριστικότερο κτίριο της πόλης, που σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο. Πρόκειται για ένα γοτθικού ρυθμού κτίριο, που στέκει αγέρωχο από τον 16ο αιώνα, με μακρά ιστορία, η οποία συμπεριλαμβάνει τη χρήση του ως θέατρο, ως χριστιανική εκκλησία, αλλά και ως κατοικία του τσάρου.

Σημεία ενδιαφέροντος στο Κάουνας

 • το Μεσαιωνικό Κάστρο στη συμβολή των ποταμών Νέμαν και Νέρις
 • η φανταστική street art που κυριαρχεί στους δρόμους της πόλης
 • το Μουσείο του Διαβόλου
 • ο μεγαλύτερος ναός των Βαλτικών Χωρών, ο Ναός της Ανάστασης
 • το ύψους 30 μέτρων Μνημείο Θυμάτων του Ναζισμού
 • το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της Βαλτικής, τη Žalgiris Arena
 • το 9ο φρούριο με τη ματωμένη ιστορία
 • ο μεγαλοπρεπής ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Λεωφόρο Laisvė
Διαβάστε επίσης  Ποιος είπε ότι οι φοιτητές δεν ταξιδεύουν;
https://streetartcities.com

Μεταξύ της Κουρουνικής Λιμνοθάλασσας και της Βαλτικής, υπάρχει το εθνικό πάρκο Curonian Spit και το θέρετρο της Nida. Η θέα στο συγκεκριμένο σημείο είναι καταπληκτική, ενώ οι αμμόλοφοι που απλώνονται, με φόντο από τη μία πλευρά τα καταπράσινα δάση κι από την άλλη το απέραντο γαλάζιο, συνιστούν ένα τοπίο εξωπραγματικής ομορφιάς.

https://www.unusualtraveler.com

Ο γεωφυσικός χάρτης της Λιθουανίας αποτελείται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό του από δάση. Εντός ενός εξ αυτών και συγκεκριμένα στην πόλη Juodkrante, μπορείς να επισκεφθείς τον Λόφο των Μαγισσών, ένα υπέροχο Μνημείο ξυλόγλυπτων εκθεμάτων της λιθουανικής λαογραφίας, όπου θα απολαύσεις σωρεία αριστουργημάτων που απεικονίζουν τέρατα, ξωτικά και άλλα πλάσματα, εμπνευσμένα από τους τοπικούς θρύλους και δημιουργημένα με εξέχον ταλέντο.

https://3otiko.blogspot.com

Περί τα 16 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Šiauliai, στη Βόρεια Λιθουανία, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει έναν συγκλονιστικό προσκυνηματικό τόπο, το Λόφο των Σταυρών. Από το 1831 έως και σήμερα, καθολικοί πιστοί έχουν εναποθέσει χιλιάδες σταυρών, αγαλμάτων της Παναγίας και ροζαρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με καταστροφές και σημαντικά μελανά στιγμιότυπα της Ιστορίας.

 

https://www.cna.gr

Τέλος, αν σας βγάλει ο δρόμος, περάστε να θαυμάσετε και να φωτογραφίσετε το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης! Πρόκειται για τη βελανιδιά του Stelmuze, που στέκει στην Ανατολική Λιθουανία από τα χρόνια των Σταυροφοριών, με ύψος 23 και διάμετρο 3,5 μέτρων, ενώ απαιτεί 9 ενήλικες πιασμένους χέρι-χέρι, για να την αγκαλιάσουν.

https://walkagainsttraffick.org

Είμαι η Σουζάνα, οικονομολόγος, paralegal, μεταφράστρια & επιμελήτρια κειμένων. Λατρεύω τα ταξίδια, τις ξένες γλώσσες, την περιπέτεια και την αδρή έκκριση αδρεναλίνης. Επίσης, θεωρώ ότι η μάθηση δεν έχει ούτε ηλικία ούτε άλλου είδους όρια και θέλω πολύ να ισχύει το ότι παραμένουμε έφηβοι για όσο το επιτρέπει το μυαλό μας και όχι το κορμί μας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι