5+1 αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές τρόμου

Εξετάζοντας τα γεγονότα αναδρομικά, τον δρόμο για τις τηλεοπτικές σειρές τρόμου χάραξε το αριστούργημα του ηγέτη του φόβου και του μυστηρίου, «Alfred Hitchcock Presents». Τότε που οι φανατικοί της αμερικάνικης τηλεόρασης περίμεναν ανυπόμονα να ξεκινήσει η ανθολογία μυστηρίου, το τηλεπαιχνίδι «What’s My Line?» ή ένα ανάλαφρο και ψυχαγωγικό διάλειμμα με το «I Love Lucy». Στα τέλη της δεκαετίας εμφανίστηκε το θρυλικό «Twilight Zone» και από εκεί κι έπειτα ξεκίνησε μια πολυετής συνέχεια με αυτοτελείς (ή μη) σειρές που βασίζονται στην εξιχνίαση ενός μυστηριωδούς φόνου, σε υπερφυσικά φαινόμενα αλλά και σε συναντήσεις με τους νεκρούς. Πρωτού όμως καταλήξουμε στην τηλεόραση του σήμερα, αξίζει να αναφερθούν ορισμένες από τις πρωτοποριακές σειρές τρόμου που αγαπήθηκαν από τον κόσμο και μας δίδαξαν την πραγματική αίσθηση του τρόμου και της αγωνίας.

The Twilight Zone (1959-1964, 1983-1989, 2002-2003, 2019-2020)

Δημιουργός: Rod Serling 
Βαθμολογία στο IMDb: 
9/10
Επεισόδια: 156

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, μετά την εμφάνιση του φαινομένου «Alfred Hitchcock Presents», έκανε το ντεμπούτο του η επιτυχημένη σειρά τρόμου, «The Twilight Zone». Το πρώτο κύμα, διήρκησε μόλις 5 σεζόν, από το 1959 μέχρι και το 1964. Αποτελείται από μια πληθώρα τρομακτικών ιστοριών μυστηρίου αλλά και επιστημονικής φαντασίας, οικοδομώντας μια αληθινά ανατριχιαστική και εφιαλτική ατμόσφαιρα που καταφέρνει να προκαλέσει τρόμο ακόμη και σήμερα, όπου τα δεδομένα είναι διαφορετικά και τα μέσα για την επίτευξη αυτού, περισσότερα. Περιλαμβάνει τις εμφανίσεις αρκετών αναγνωρισμένων ηθοποιών (Mickey Rooney, Barbara Nichols, Robert Duvall, Buster Keaton, Dennis Hopper), ποικίλες σκηνοθετικές και σεναριακές «πινελιές» αλλά και διαφορετική εκάστοτε αφήγηση ξεκινώντας από τον Rod Serling (1959-1964). Αρκετά χρόνια αργότερα μετά το τέλος της σειράς, το 1983 κυκλοφορεί η πρώτη κινηματογραφική ταινία («Twilight Zone: The Movie»), ενώ δύο χρόνια αργότερα επανέρχεται στην τηλεοπτική οθόνη με ένα ισχυρό reboot έως το 1989 (3 σεζόν) στο οποίο συμμετέχουν ορισμένοι «ογκόλιθοι» (σκηνοθέτες), όπως ο William Friedkin, ο Wes Craven και ο Francis Ford Coppola. Ο απόηχος της επιτυχίας της συνέχισε με μια ακόμη ταινία το 1994 αλλά και δύο επιπλέον μεταγενέστερες σεζόν, μια του 2002 μέχρι το 2003 και μια το 2019 μέχρι το 2020. Σαρώνοντας αβίαστα αρκετά σημαντικά βραβεία, κέρδισε τα βλέμματα χιλιάδων θεατών, που ακόμη και σήμερα ανατριχιάζουν στο άκουσμα του γνωστού αντιπροσωπευτικού theme.

Διαβάστε επίσης  Araya : Αρρώστια και παράνοια σε ένα Ταϊλανδέζικο νοσοκομείο
σειρές τρόμου
Πηγή εικόνας: bloody-disgusting.com

Tales From the Darkside (1983-1988)

Δημιουργός: George A. Romero
Βαθμολογία στο IMDb: 
7,5/10
Επεισόδια: 90

To 1983 οι σειρές τρόμου παίρνουν μια διαφορετική τροπή και κάνει την εμφάνισή της μια νέα σειρά, δίνοντας άλλο επίπεδο στον τρόμο σε συνδυασμό με την κωμωδία. Με μια ατέρμονη 80’s διάθεση, ο Romero αφηγείται μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες μικρού μήκους, ικανός να προκαλέσει αϋπνίες στο φανατικό του κοινό. Το «George Romero Presents» ή αλλιώς «Tales From the Darkside» αποτελεί μια πανδαισία αυτοτελών επεισοδίων με συναρπαστικές περιπέτειες σε κωμικο-τρομακτικό πλαίσιο, με έντονα στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Το 1990 ακολουθεί η αντίστοιχη ταινία με σημαντικές ομοιότητες με το «Creepshow», που παρ’ ότι δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην ανταπόκριση των κριτικών, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα cult-classic. Κατά την διάρκεια των τεσσάρων κύκλων που μας παρέθεσαν οι δημιουργοί της σειράς, παρακολουθούμε αποτυπωμένες ιστορίες βασισμένες στα κόμικ τρόμου «Tales From the Crypt» και «The Vault of Horror» αλλά και του Stephen King. Εδώ και μερικά χρόνια φημολογείται η πολυαναμενόμενη επιστροφή της, γεγονός που δίνει μια ελπίδα στους λάτρεις της για τους οποίους οι λίγες αυτές σεζόν δεν ήταν αρκετές. Όμως σίγουρα όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η οποιαδήποτε μοντέρνα εκδοχή του φαντάζει πια υποδεέστερη, καθ’ ότι η αυθεντική αποτελεί σύμβολο των 80’s.

σειρές τρόμου
Πηγή εικόνας: huffpost.com

Tales From the Crypt (1989-1996)

Δημιουργός: Steven Dodd
Βαθμολογία στο IMDb: 
8/10
Επεισόδια: 93

Μετά την φρίκη που μετέδωσε το «Tales From the Darkside», το «Creepshow» αλλά και η ομότιτλη ταινία του 1972 (βασιζόμενα επίσης στα προαναφερθέντα κόμικ), κάνει την δυναμική και ανεπανάληπτη εμφάνισή του ο πιο τρομακτικά αγαπητός φύλακας των κρυπτών με τις μακάβριες ιστορίες του, καταφέρνοντας να μας φρικάρει πίσω από το προσωπείο της σάτιρας. Η λατρεμένη σειρά ανθολογίας έκανε την πρεμιέρα της το 1989 και συνέχισε με επιτυχία έως το 1996 που ακολούθησαν πολλά spin-offs και κινηματογραφικές ταινίες, επηρεάζοντας αισθητά το horror σινεμά. Κινούμενο και αυτό σε μονοπάτια μαύρης κωμωδίας, εντυπωσίασε εκτός από τους θεατές και αρκετούς «αστέρες» της εποχής, με συμμετοχές όπως του Anthony Michael Hall, της Demi Moore, του Brad Pitt, του Benicio Del Toro, του Iggy Pop, τoυ Tom Hanks και του Tim Curry μεταξύ άλλων. Αρκετές σειρές τρόμου (και φυσικά ταινίες) ωφείλουν την ύπαρξή τους αποκλειστικά στην συγκεκριμένη και τον ιδιαίτερο τρόπο αφήγησής της που μας εισάγει τέλεια στο κλίμα του τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε. To 1995 ήρθε η πρώτη ταινία βασισμένη στην τηλεοπτική σειρά «Demon Knight» ενώ έναν χρόνο αργότερα εμφανίστηκε και η δεύτερη «Bordello of Blood», ασκώντας επιρροή και σε άλλες αργότερα που θεωρούνται άτυπη συνέχεια του franchise.

Διαβάστε επίσης  Ryan Murphy: Τα επόμενα τηλεοπτικά βήματα
σειρές τρόμου
Πηγή εικόνας: screenrant.com

The X-Files (1993-2018)

Δημιουργός: Chris Carter
Βαθμολογία στο IMDb: 
8,6/10
Επεισόδια: 217

Στις αρχές των 90’s πρωτοεμφανίζεται το τηλεοπτικό δίδυμο (Fox Mulder και Dana Scully) και σύμβολο της δεκαετίας του ’90, αλλάζονας τα δεδομένα για τις σειρές τρόμου, αφού διερευνούν υποθέσεις της εξωγήινης ζωής εμπλεκόμενοι σε «σκοτεινές» περιοχές και ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Οι δύο πράκτορες ξεκινούν από το 1993 και για έντεκα ολόκληρες σεζόν ψυχαγωγούν το πιστό κοινό τους, καθιστώντας την μακροβιότερη σε διάρκεια σειρά της λίστας, διατηρώντας σταθερή ποιότητα και αξία ανα τα χρόνια. Για τον δεξιοτέχνη συγγραφέα του «Breaking Bad», Vince Gilligan, προηγήθηκε άλλη μια τεράστια επιτυχία από την οποία τον γνωρίσαμε και αυτή δεν είναι άλλη από το «X-Files». Στην συγκεκριμένη πρόταση της λίστας υπάρχει ελάχιστος (έως καθόλου) χώρος για οποιασδήποτε μορφής χιούμορ, αφού η εφιαλτική του υπόσταση και η κατάδυση στα άδυτα ενός άλλου κόσμου είναι ικανή να μας συνεπάρει και να φρικάρει και τον πιο ανυποψίαστο θεατή. Έπειτα από την όγδοη σεζόν (2001) η ένατη επανήλθε αρκετά χρόνια αργότερα (το 2016) πολύ μετά την τελευταία κινηματογραφική μεταφορά (του 2008), ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη ταινία όσο ακόμη η σειρά βρισκόταν σε έξαρση (το 1998). Εξαιρετικά επαναστατικό και πρωτοποριακό, εκτός από τις εκπληκτικές κριτικές που «σάρωσε», κατάφερε να κατακτήσει και μια υψηλή θέση στα στάνταρ του κοινού, το οποίο περιμένει με αγωνία ένα τελευταίο reboot, με τον Mulder και την Scully σε νέες περιπέτειες.

Πηγή εικόνας: amazonaws.com

Twin Peaks (1990-1991, 2017)

Δημιουργοί: Mark Frost, David Lynch
Βαθμολογία στο IMDb: 
8,8/10
Επεισόδια: 48

Η συγκεκριμένη πρόταση κατατάσσεται σε εντελώς διαφορετικά στάνταρ, τείνοντας περισσότερο σε μια ενιαία πολύωρη ταινία που τυχαίνει να είναι χωρισμένη σε επεισόδια  και να αποτελεί μια από τις καλύτερες σειρές τρόμου όλων των εποχών. Ο εκκεντρικός δημιουργός David Lynch, «δοκιμάζει την τύχη του» στον κόσμο της τηλεόρασης, όπου γνωρίζει σημαντική επιτυχία καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να μυήσει το mainstream κοινό στο ονειρικό του σύμπαν. Η ιστορία ακολουθεί μια ιδιόρρυθμη εξιχνίαση ενός τρομακτικού εγκλήματος από τον ντετέκτιβ Dale Cooper για την δολοφονία της νεαρής Laura Palmer που έλαβε χώρα στο Twin Peaks. Στην διαδρομή του για την αποκάλυψη του μυστηρίου θα ανακαλύψει την σκοτεινή πλευρά του θύματος και θα προσπαθήσει να δώσει «φως» στην υπόθεση μέσα από μια εξαιρετικά ιδιαίτερη περιπέτεια αναζήτησης, κατευθυνόμενος από οράματα που έχει. Τα αλλόκοτα όνειρά του, συνοδεύουν η ίδια η Laura και ένας νάνος με κόκκινο κοστούμι και περίεργη φωνή. Μετά την κυκλοφορία των «Twin Peaks: Fire Walk With Me» (η κινηματογραφική ταινία) και «Twin Peaks: The Missing Pieces» (η εκδοχή της ταινίας με όλες τις κομμένες σκηνές και τα «κομμάτια που χάσαμε» που κυκλοφόρησε εκ νέου το 2014) επιστρέφει στην τηλεόραση με τρίτη σεζόν μετά από πολλά χρόνια (2017) με 18 επεισόδια και τους πρωταγωνιστές σε πιο ώριμη πλέον ηλικία.

Διαβάστε επίσης  5 λόγοι για τους οποίους λατρεύουμε τα «Μαύρα μεσάνυχτα»
Πηγή εικόνας: denofgeek.com

Masters of Horror (2005-2007)

Δημιουργός: Mick Garris
Βαθμολογία στο IMDb: 
7,5/10
Επεισόδια: 26

Από τον τίτλο και μόνο υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία για το περιεχόμενο του σύντομου αυτού κρυφού διαμαντιού. Αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια (σαν ταινίες μικρού μήκους) από τους «masters» στο είδος του τρομακτικού, όπως ο Tobe Hooper, o John Carpenter, ο Joe Dante και ο Dario Argento, προσθέτωντας ο καθένας την δική του προσωπική «υπογραφή». Εκτός από ένα υπέροχο αφιέρωμα στις παλαιότερες σειρές τρόμου αποτελεί και την τελευταία λέξη για κάποιους από τους σκηνοθέτες της (όπως τους ξέραμε στο παρελθόν), καθώς αναπολούν το προγενέστερο horror σινεμά μιας εποχής στην οποία άφησαν το «στίγμα» τους. Το εγχείρημα του Mick Garris να ενώσει τις δυνάμεις του τρομακτικού, αποδείχτηκε μια περίτρανη επιτυχία, συνδέοντας όλα τα λατρεμένα στοιχεία του είδους ανελημμένα από γνώστες σε ένα μεγάλο πάρτυ όπου νοσταλγούν όλοι οι φανατικοί τις παλιές καλές εποχές. Ορισμένες από τις σκηνές της σειράς φυσικά δεν προσφέρονταν για τηλεοπτικούς σκοπούς (εξαιτίας της απροσδόκητης βίας), οπότε πέρασαν από την ανάλογη λογοκρισία για να καταφέρουν να «επιβιώσουν». Αντί για τρίτη σεζόν ακολούθησε μια νέα σειρά «Fear Itself» (του ίδιου δημιουργού), που αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο νεότεροι σκηνοθέτες του τρομακτικού, αλλάζοντας την μανιέρα της σειράς.

Πηγή εικόνας: splendid-film.de

 

Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τη σκηνοθεσία και την αρθρογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από