The Haunting of Hill House : Η νέα horror σειρά του Netflix

Το κανάλι του Netflix μετέδωσε πρόσφατα τη νέα του σειρά με τίτλο The Haunting of Hill House. Βασισμένη στο πασίγνωστο franchise του ομώνυμου βιβλίου της Shirley Jackson (στα ελληνικά: “οι δαίμονες του Χιλ Χάουζ”), η παραγωγή ήλπισε σε μία αναβίωσή του, που θα απέφερε κέρδη ανάλογα με την πλούσια κληρονομιά του. Τι λέτε λοιπόν; Αρκεί ένας γνωστός τίτλος, προηγούμενες κινηματογραφικές ταινίες κι ένα κλασσικό βιβλίο, για να επιτύχει μία…τηλεοπτική σειρά;

The Haunting of Hill House- η αφίσα της σειράς
The Haunting of Hill House- η αφίσα της σειράς

Η βαριά κληρονομιά

Το κλασικό βιβλίο της Shirley Jackson εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1959. Παραμένει ευανάγνωστο και τρομακτικό, ακόμα και σήμερα.  Μία από τις ελάχιστες ευυπόληπτες ιστορίες τρόμου, καθώς πολλοί κριτικοί το χαρακτήρισαν λογοτεχνικό επίτευγμα χάρη στην ακρίβεια και συνέπεια των χαρακτήρων εντός της. Ο Stephen King το έχει περιγράψει ως “ένα αριστούργημα στο χώρο του υπερφυσικού μυθιστορήματος“. Μάλιστα ο ίδιος επιχείρησε να το μεταφέρει για δεύτερη φορά στον κινηματογράφο. Όταν η πρότασή του απορρίφθηκε από την παραγωγή, επεξεργάστηκε εκ νέου το θέμα και μετέφερε την ιστορία στην τηλεόραση με τη μίνι σειρά Red Rose.

Το βιβλίο έχει μεταφερθεί δύο φορές στον κινηματογράφο με τον λιτό τίτλο The Haunting. Η πρώτη πιστότερη και αξιοπρεπέστερη εκδοχή του 1963 ανήκει στον σκηνοθέτη Robert Wise με πρωταγωνιστές τους Julie Harris και Richard Johnson. Η δεύτερη ατυχέστερη προσπάθεια ανήκει στο σκηνοθέτη του Speed, Jan de Bont. Το λαμπερό καστ με τους Liam Neeson, Catherine-Zeta Jones και Owen Wilson δεν κατάφερε να σώσει αυτή την φαιδρή ταινία που έμοιαζε σαν να ξεπήδησε από την Φαντασία του Dinsey. Μετά από τα παραπάνω πολυποίκιλα εγχειρήματα, πιστέψαμε πως είχε έρθει η ώρα της ρεβάνς!

Διαβάστε επίσης  The Beast Inside - Demo : Ένα ήρεμο σπίτι
The Haunting of Hill House- Η Carla Gugino στο ρόλο της μαμάς Crane
The Haunting of Hill House- Η Carla Gugino στο ρόλο της μαμάς Crane

Σειρά ή βιβλίο;

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως η ιστορία της πρόσφατης τηλεοπτικής σειράς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτήν του βιβλίου ή των δύο κινηματογραφικών ταινιών. Ο τίτλος The Haunting of Hill House είναι απλά και μόνο μία έμπνευση, μία αφορμή για κάτι νέο. Πρόκειται για μία εντελώς φρέσκια ιδέα, που δανείζεται από τους προκατόχους της μόνο δύο διακριτικά στοιχεία. Το ένα είναι τα ονόματα των πρωταγωνιστών. Το δεύτερο απευθύνεται σε όσους είχαν την τύχη να διαβάσουν το βιβλίο της Jackson. Αυτοί ενδεχομένως να αναγνωρίσουν κάποια από τα αποσπάσματα των μονολόγων των ηρώων της σειράς. Τούτα όμως αποκτούν νέα υπόσταση και λειτουργία σε αυτή τη σύγχρονη αφήγηση, που συνδυάζει αριστοτεχνικά το στοιχείο του υπερφυσικού τρόμου και του ρεαλιστικού δράματος.

Advertisements
Ad 14
The Haunting of Hill House- χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της σειράς
The Haunting of Hill House- χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της σειράς

Η υπόθεση

Η οικογένεια Crane έχει εδώ και χρόνια διαλυθεί. Ο μπαμπάς Hugh έχει χρόνια να συναντήσει τα πέντε παιδιά του κι αυτά έχουν μεταξύ τους αρκετά τεταμένες σχέσεις. Καθένα από αυτά έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς του δαίμονες στην ενήλικη ζωή του. Η τελευταία τραυματική μεν, κοινή δε, ανάμνηση που έχουν είναι η βιαστική φυγή τους από το Hill House, στο οποίο η μητέρα τους πέθανε μυστηριωδώς. Ένα ακόμη τραγικό συμβάν στην οικογένεια θα τους φέρει αναγκαστικά σε επαφή και οι μνήμες θα ζωντανέψουν για όλους. Τελικά μπορείς να ξεφύγεις πραγματικά από ένα στοιχειωμένο σπίτι;

The Haunting of Hill House- ο Henry Thomas στο ρόλο του νέου Hugh Crane
The Haunting of Hill House- ο Henry Thomas στο ρόλο του νέου Hugh Crane

Στοιχειωμένο σπίτι με όνομα και χάρη

Η εξαιρετική εικόνα της σειράς, η σωστή δομή της, ο σταθερός ρυθμός της και η λεπτομερής σκιαγράφηση των- ομολογουμένως- αμέτρητων χαρακτήρων της είναι μερικά μόνο από τα προτερήματα του τελευταίου The Haunting of Hill House. Επίσης η μετρημένη χρήση των ειδικών εφέ και των στοιχείων τρόμου τοποθετείται έξυπνα σε κάθε επεισόδιο, με αποτέλεσμα να διατηρείται η ισορροπία μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού. Στην παραγωγή συμμετείχαν αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί , όπως η αισθαντική και αέρινη Carla Gugino (“Watchmen”), η πάντα αναγνωρίσιμη Annabeth Gish και ο απροσδιόριστα γνωστός Henry Thomas. Ωστόσο το μοναδικό ίσως αλλά σημαντικό μειονέκτημα της σειράς είναι οι αρκετά τηλεοπτικές ερμηνείες, με εξαίρεση αυτές των ανήλικων ηθοποιών στους ρόλους των παιδιών Crane. Η επαναφορά του συγκεκριμένου franchise ακολουθεί τη μόδα των τηλεοπτικών remakes, αλλά μας εκπλήσσει ευχάριστα. Οπωσδήποτε μία εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τις υπερφυσικές ιστορίες με ουσία.

Διαβάστε επίσης  To Rebelde way επιστρέφει

Δείτε εδώ το trailer της σειράς:

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,