Όταν η κλασική λογοτεχνία μεταφέρεται στη μικρή οθόνη – Μέρος 3ο (ελληνικό)

 

σενάριο

 Λάτρεις της νεότερης ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας, καλώς ήλθατε! Σ’ αυτό το αφιέρωμα το οποίο θα αποτελείται από 2 μέρη, θα κάνουμε μια σύντομη περιδιάβαση στην εποχή που η ελληνική κλασική λογοτεχνία μεταφερόταν στην τηλεόραση. Στις μακρινές για εμάς δεκαετίες του ’70 και του ’80, αλλά και μετά το 2000. Για εσάς και μόνο, εδώ στο MaxMag συγκεντρώσαμε σειρές που βασίζονται σε βιβλία κυρίως κλασικά. Και με τον όρο «κλασικά» εννοούμε έργα και συγγραφείς που ανήκουν στον νεοελληνικό λογοτεχνικό κανόνα. Από τον Καζαντζάκη και τον Κοσμά Πολίτη, έως τον Καραγάτση και τον Τσίρκα.

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται | Συγγραφέας: Ν. Καζαντζάκης | ΕΡΤ, 1975

σενάριο

Ξεκινάμε με μια σειρά η οποία έκανε κυριολεκτικά πάταγο όταν βγήκε στην τηλεόραση! Η ιστορία είναι σχετικά γνωστή. Γύρω στα 1921 σ’ ένα ελληνικό τουρκικό χωριό, τη Λυκόβρυση υπάρχει ένα έθιμο: κάθε 7 χρόνια γίνεται το Πάσχα μια αναπαράσταση των Παθών του Χριστού με τη συμμετοχή των κατοίκων. Ο παπάς αναλαμβάνει να αναθέσει τους ρόλους και ανάμεσά τους επιλέγει τον Μανωλιό (Αλ. Γκόλφης) έναν αθώο βοσκό για το ρόλο του Χριστού και για το ρόλο του Ιούδα, τον αντίζηλο του Μανωλιού, τον Παναγιώταρο (Γ. Φούντας). Βέβαια, όσοι θα ενσαρκώσουν τους Αποστόλους και λοιποί θα πρέπει να ανταποκριθούν στις πράξεις που θα έκαναν κι εκείνοι για να είναι αντάξιοι. Όταν λοιπόν φτάνουν στην περιοχή εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, ο Μανωλιός θα τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν όταν όλο το χωριό θα θέλει να τους διώξει.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  5 παιδικά βιβλία για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Ad 14

Σενάριο: Νότης Περγιάλης | Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης, Κώστας Λυχναράς | Προβολή: 29 Μαϊου 1975 – 11 Ιουνίου 1976

Γαλήνη | Συγγραφέας: Ηλίας Βενέζης | ΕΡΤ, 1976

σενάριο

Η σειρά βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Βενέζη σημαντικού πεζογράφου της λεγόμενης γενιάς του ’30 ,το οποίο δημοσιεύτηκε το 1937. Εκεί περιγράφονται οι προσπάθειες των προσφύγων να εγκατασταθούν το 1923 στα εδάφη που τους έδωσε το τότε ελληνικό κράτος. Όμως εκεί στα χωράφια της Αναβύσσου η μοίρα τους επιφυλάσσει πολλές δυσκολίες και στιγματίζει τη ζωή τους. Ένας από τους πρόσφυγες ο Γλάρος (Γ. Φούντας) βρίσκει ένα αρχαίο άγαλμα και ένας αρχαιοκάπηλος τον πλησιάζει προκειμένου να τον κοροϊδέψει και να το κλέψει. Η σειρά που προβλήθηκε το καλοκαίρι του 1976, έκανε υψηλές τηλεθεάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι ο περισσότερος κόσμος ήταν στις διακοπές. Ο λόγος; Προφανώς η επιτυχία της σειράς «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» που μόλις είχε τελειώσει.

Σενάριο: Τάκης Χατζηαναγνώστου | Σκηνοθεσία: Κώστας Λυχναράς | Προβολή: 9 Ιουλίου 1976 – 11 Φεβρουαρίου 1977

Γιούγκερμαν | Μ. Καραγάτσης | ΥΕΝΕΔ (1976), ANT1 (2007)

σενάριο

Ο λόγος για το βιβλίο που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη δυο φορές. Πρόκειται για το μυθιστόρημα Γιούγκερμαν, το οποίο είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας «Εγκλιματισμός κάτω από το Φοίβο». Τα άλλα δύο είναι Η (μεγάλη) Χίμαιρα και ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν (μεταφέρθηκε το 1979). Τον Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν υποδύθηκε πρώτα ο ανεπανάληπτος Αλέκος Αλεξανδράκης και μετά από 30 χρόνια ο Κων/νος Μαρκουλάκης. Ουσιαστικά είναι η ιστορία ενός Φιλανδού ίλαρχου που μεταναστεύει το 1920 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πειραιά. Μέσα από τις δυσκολίες που θα κληθεί να ξεπεράσει θα καταλάβει στο τέλος ότι η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες δεν αποδείχθηκε τόσο εύκολη όσο πίστευε. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη τηλεοπτική διασκευή ήταν πολύ καλύτερη και είχε επιτυχία, ενώ η δεύτερη όχι τόσο πολύ κι έτσι διακόπηκε αιφνιδίως.

Διαβάστε επίσης  Κοάλεμος: Κινούμενη άμμος, όταν τα τέρατα συνάντησαν τον Harry Potter

Σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας, Θοδωρής Πετρόπουλος | Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης – Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, Γρηγόρης Καραντινάκης | Προβολή: 17 Μαρτίου 1976 – 5 Αυγούστου 1977, 5 Οκτωβρίου 2007 -??

Για την τιμή και το χρήμα | Συγγραφέας: Κ. Θεοτόκης | ΥΕΝΕΔ, 1980

σενάριο

Μιλάμε για τη νουβέλλα του Θεοτόκη Η Τιμή και το Χρήμα (1912) πολύ γνωστή σε μας τους φιλολόγους. Ξεπερνά την κατηγορία της ηθογραφίας και φέρνει κάτι νέο. Θεωρείται , δηλαδή, έργο μεταηθογραφικό μπολιασμένο με σοσιαλιστικές ιδέες και πρώιμο φεμινισμό. Η πλοκή εξελίσσεται στην Κέρκυρα και περιγράφεται η προσπάθεια της σιόρας Επιστήμης Τρινκούλαινας να τα βγάλει πέρα, η οποία δεν είναι άλλη από τη γνωστή μας Ντίνα Κώνστα. Μην ανησυχείτε, σ’ αυτή τη σειρά δε ξεστομίζει πρωτότυπες βωμολοχίες σε Ρώσους μετανάστες… Ο τίτλος λοιπόν έχει άμεση σχέση με την πλοκή του έργου αφενός επειδή σχετίζεται με το χρήμα, αφετέρου επειδή εκπροσωπείται η τιμή του αγνού έρωτα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η σειρά έχει γυριστεί σε φιλμ και η αντίστοιχη ταινία ονομάζεται «Η τιμή της αγάπης».

Σενάριο: Ελένη Παξινού, Μαρία Παξινού | Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαζής | Προβολή: 6 Οκτωβρίου 1980 – ? ? 1980

Ακυβέρνητες Πολιτείες | Συγγραφέας: Στρατής Τσίρκας | ΕΡΤ1, 1985

σενάριο

Πρόκειται για το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Τσίρκα το οποίο είναι τριλογία. Γυρίστηκε μόνο το πρώτο μέρος Η Λέσχη με πρωταγωνιστή το Γιώργο Χωραφά. Ο αριστερός επαναστάτης Μάνος Σιμωνίδης στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταφεύγει σε μια μικρή πανσιόν – «βαβέλ» στα Ιεροσόλυμα όπου στο ίδιο μέρος κατοικούν εκπρόσωποι όλων των εθνικοτήτων και των ιδεολογιών. Η γραφή του αναδεικνύει την οπτική γωνία του πρόσφυγα, του κυνηγημένου, του εξόριστου. Όμως και τις επιπτώσεις του πολέμου: την ψυχική αναστάτωση και το φόβο του θανάτου από τη μία, την πίστη στην αγωνιστική ιδεολογία από την άλλη. Ο Τσίρκας μέσα από τις περιπέτειες της μεταπολεμικής Ελλάδας βρίσκεται σ’ έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ιστορία.

Διαβάστε επίσης  Τσάρλς Μπουκόφσκι, ένας ιδιόμορφος ποιητής

Σενάριο: Ροβήρος Μανθούλης | Σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης | Προβολή: 11 Ιανουαρίου 1985 – ???

 

Σπουδάζω Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είμαι 20 χρονών και κατάγομαι από τη Λάρισα. Μου αρέσει να παρακολουθώ βιντεάκια από Έλληνες youtubers και όσοι με γνωρίζουν καλά έχουν να λένε για το πάθος που έχω με τις ατάκες γνωστών ελληνικών σειρών!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν