5 κορυφαίες γυναίκες στην ιστορία της τεχνολογίας

Η τεχνολογική βιομηχανία που κυριαρχείται από άνδρες έχει μια πλούσια ιστορία των γυναικών που συμβάλλουν σημαντικά στην πρόοδο του τομέα. Ωστόσο, η γυναικεία εκπροσώπηση στον χώρο των τεχνολογιών της πληροφορικής και της τεχνολογίας εν γένει είναι προς το παρόν υποτονική στην καλύτερη περίπτωση.

5 κορυφαίες γυναίκες
Augusta Ada King-Noel, η Κόμισσα του Lovelace ήταν Αγγλίδα μαθηματικός και συγγραφέας, γνωστή κυρίως για την εργασία της στον μηχανισμό γενικής χρήσης του Charles Babbage, την Αναλυτική Μηχανή – ο οποίος χρησίμευσε ως πρόδρομος στον σύγχρονο υπολογιστή. Πηγή εικόνας: https://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

Για να τιμήσουμε τις γυναίκες που έχουν αφήσει το σημάδι τους στον τομέα της τεχνολογίας και στον κόσμο – την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – η εποχή της πληροφορίας εξετάζει πέντε από τις κορυφαίες γυναίκες στην ιστορία της τεχνολογίας.

Αυτός ο κατάλογος, φυσικά, θα μπορούσε να συμπεριλάβει και αμέτρητους άλλες εξίσου σημαντικές γυναίκες οι οποίες άφησαν το στίγμα τους στον τομέα της τεχνολογίας. Μερικά από τα οποία μπορούν να εξερευνηθούν εδώ.

5 κορυφαίες γυναίκες στην ιστορία της τεχνολογίας

Ada Lovelace (1815-1852) – Η πρόδρομος της εποχής των υπολογιστών

5 κορυφαίες γυναίκες
Ada Lovelace, circa 1840. Credit: Hulton Archive Getty Images

 

Augusta Ada King-Noel, η Κόμισσα της Lovelace ήταν Αγγλίδα μαθηματικός και συγγραφέας, γνωστή κυρίως για την εργασία της στον μηχανισμό γενικής χρήσης του Charles Babbage, την Αναλυτική Μηχανή – ο οποίος χρησίμευσε ως πρόδρομος στον σύγχρονο υπολογιστή.

Αν και κέρδισε λίγη δημόσια αναγνώριση κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Ada Lovelace θεωρείται τώρα πρωτοπόρος και πρόδρομος της εποχής των υπολογιστών.

«Η Αναλυτική Μηχανή δεν έχει καμία προδιάθεση για να δημιουργήσει τίποτα», έγραψε σε μία από αυτές τις υποσημειώσεις. «Μπορεί να κάνει ό,τι γνωρίζουμε για να το ορίσουμε προκειμένου να εκτελέσει την εντολή. Μπορεί να ακολουθήσει την ανάλυση αλλά δεν έχει καμία δύναμη να προβλέψει οποιεσδήποτε αναλυτικές σχέσεις ή αλήθειες. Η ειδικότητά της είναι να μας βοηθήσει να διαθέσουμε ό,τι γνωρίζουμε ήδη».

Διαβάστε επίσης  Εισαγωγή στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας

Χάρη σε αυτές τις σημειώσεις σχετικά με τον κινητήρα, η Lovelace αναγνωρίζεται ευρέως ως ο πρώτος προγραμματιστής υπολογιστών.

Η ημέρα της Ada Lovelace (ALD) είναι μια γιορτή των επιτευγμάτων των γυναικών στο STEM. Στόχος είναι να εμπνεύσει τη νεότερη γενιά να ανταγωνιστεί στον χώρο της τεχνολογίας, αυξάνοντας το προφίλ των γυναικών στο STEM και με αυτόν τον τρόπο δημιουργώντας νέα πρότυπα.

Grace Hopper (1906-1992) – Η βασίλισσα του λογισμικού

5 κορυφαίες γυναίκες
Η Hopper σε μια αίθουσα υπολογιστών στην Washington, φωτογραφήθηκε από την Lynn Gilbert

 

Παρόμοια με την Ada Lovelace, η Grace Hopper βοήθησε να πρωτοπορήσει στον προγραμματισμό των υπολογιστών. «Οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην αλλαγή», είπε κάποτε. «Αγαπούν να λένε: το έχουμε κάνει πάντα με τον τρόπο αυτό. Προσπαθώ να πολεμήσω αυτό. Γι’ αυτό έχω ένα ρολόι στον τοίχο μου που τρέχει αριστερόστροφα».

Η πρωτοποριακή στάση της επεκτάθηκε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Εργάστηκε στο UNIVAC I – ο πρώτος εμπορικός ηλεκτρονικός υπολογιστής στις ΗΠΑ – και επίσης πιστώνεται με τον όρο “bug computer”.

Η Hopper εφηύρε επίσης τη FLOW-MATIC – την πρώτη γλώσσα επεξεργασίας δεδομένων που μοιάζει με αγγλικά – η οποία προκάλεσε την ανάπτυξη της COBOL, η οποίο έγινε η τυπική γλώσσα λειτουργίας του Ναυτικού.

Σήμερα, η Γιορτή Grace Hopper είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση γυναικών τεχνολόγων στον κόσμο.

Radia Perlman (1951-) – Η μητέρα του Διαδικτύου

5 κορυφαίες γυναίκες
Πηγή: Wikipedia

 

Η Radia Perlman δημιούργησε τον αλγόριθμο πίσω από το πρωτόκολλο Spanning Tree Protocol (STP), το οποίο είναι ένα κρίσιμο τμήμα της θεμελιώδους βάσης του διαδικτύου. Παρ’ όλα αυτά, επιμένει ότι «το Διαδίκτυο δεν εφευρέθηκε από κανένα άτομο».

«Στη μηχανική, το θέμα είναι να γίνει η δουλειά και οι άνθρωποι είναι ευτυχείς να βοηθήσουν. Θα πρέπει να είστε γενναιόδωροι με την αναγνώριση και θα πρέπει να είστε ευτυχείς με το να βοηθάτε τους άλλους».

Διαβάστε επίσης  Η γρηγορότερη κάμερα στον κόσμο «σταματάει» τον χρόνο

Αδελφή Μαίρη Kenneth Keller (1913-1985) – Πρώτη γυναίκα στην επιστήμη της πληροφορικής με PhD

5 κορυφαίες γυναίκες
Πηγή: getjoan.com

 

Ένα πραγματικά εμπνευσμένο γυναικείο πρότυπο, η Mary Kenneth Keller ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην επιστήμη των υπολογιστών.

Ήξερε ότι ο κόσμος «είχε έκρηξη πληροφοριών … και η πληροφορία είναι άχρηστη αν δεν είναι διαθέσιμη», και αμφισβήτησε τον κανόνα «μόνο για τους άνδρες» επιλέγοντας να σπουδάσει τα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών.

Πράγματι, η τολμηρή συμβολή της έκανε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη μελέτη των θεμάτων STEM πιο προσιτή και ελκυστική για τις γυναίκες στις ΗΠΑ και στον κόσμο.

Katherine Coleman Goble Johnson (1918-) – Stargazer

5 κορυφαίες γυναίκες
Πηγή: www.nasa.gov

 

Η Katherine Johnson είναι μαθηματικός που συνέβαλε σημαντικά στο αεροναυτικό και το διαστημικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν ρωτήθηκε να αναφέρει τη μεγαλύτερη συμβολή της στην εξερεύνηση του διαστήματος , η Johnson μιλάει για τους υπολογισμούς που συνέβαλαν στο συγχρονισμό του Lunar Lander του Project Apollo με την Ενότητα Εντολών και Υπηρεσιών σε σεληνιακή τροχιά.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη πολιτική ακεραιότητα της Αμερικής (φωτό κάτω).

 

5 κορυφαίες γυναίκες
Πηγή: www.imagenesmi.com

 

Ενώ υπάρχει ένας δίκαιος τρόπος για να προχωρήσουμε προτού παρατηρήσουμε την ισότητα των φύλων στον τομέα της τεχνολογίας, είναι σημαντικό να μην χάσουμε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Ειδικά, δεδομένου ότι οι συμπαθείς ιστορικοί πρωτοπόροι όπως η Ada Lovelace άρχιζαν να πιέζουν τα όρια. Για παράδειγμα, μερικές από τις πιο γνωστές και πρωτοποριακές εταιρείες τεχνολογίας σήμερα ιδρύθηκαν από εξαιρετικές γυναίκες, όπως η Cisco (Sandra Lerner), η SlideShare (Rashmi Sinha), η CEEK VR (Mary Spio) και η Flickr (Caterina Fake).

Διαβάστε επίσης  Η επανάσταση της Nintendo

Οι γυναίκες εργάζονται για να ωθήσουν τα όρια στην τεχνολογία, εφόσον υπάρχει το πεδίο. Αν και ιστορικά υποεκπροσωπούνται και δεν αναγνωρίζονται για το έργο τους, είναι σαφές πλέον ότι υπάρχει τεράστια στροφή όσον αφορά την αναγνώριση. Ενώ η ισότητα των φύλων απέχει πολύ από την πραγματικότητα στο σημερινό περιβάλλον, οι γυναίκες αρχίζουν να λαμβάνουν την εκτίμηση που αξίζουν για την τεχνολογική καινοτομία.

Από την σκοπιά του τομέα της απασχόλησης, υπάρχουν αρκετές τεχνολογικές εταιρείες που αρχίζουν να δρουν για τη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα. Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως διορίζουν τώρα γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Επιπλέον, ορισμένοι κάνουν το κλειδί για να αναστρέψουν τα βασικά αίτια της φθοράς και να ενθαρρύνουν την ποικιλομορφία. Η αλλαγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και με την ανάγκη για σημαντική επιτάχυνση για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ε.Μ.Π. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη". Με ενδιαφέροντα που αφορούν τις τεχνολογίες υπολογιστών, περιβάλλοντος και τεχνολογιών αιχμής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα