8 Γυναίκες αρχιτέκτονες που διαμόρφωσαν την ιστορία του κλάδου

γυναίκες αρχιτέκτονες
Με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στις γυναίκες αρχιτέκτονες που με τις ιδέες τους συνέβαλαν στην ιστορία της αρχιτεκτονικής

Denise Scott Brown

γυναίκες αρχιτέκτονες
Πηγή: www.dezeen.com


Η Denise Scott Brown είχε ήδη συμβάλει σημαντικά στον τομέα του αστικού σχεδιασμού πριν συναντήσει και παντρευτεί τον αρχιτέκτονα Robert Venturi. Παρόλο που ο Venturi κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker και εμφανίζεται πιο συχνά στο προσκήνιο, η έρευνα και οι διδασκαλίες της Scott Brown έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη αντίληψη της σχέσης μεταξύ αρχιτεκτονικής και κοινωνίας.

Neri Oxman

γυναίκες αρχιτέκτονεςΠηγή: web.media.mit.edu


Η  Ισραηλινή οραματίστρια  Neri Oxman εφηύρε
τον όρο «οικολογική ύλη» για να περιγράψει το ενδιαφέρον της για τη δόμηση με βιολογικές ύλες – όχι μόνο στο μιμητικό σχεδιασμό, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιώντας στοιχεία βιολογίας ως μέρος της κατασκευής, με αποτέλεσμα «ζωντανά» κτήρια. «Από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η αρχιτεκτονική κυριαρχείται από άκαμπτες κατασκευές
της μαζικής παραγωγής», δήλωσε στον αρχιτέκτονα και συγγραφέα Noam Dvir. «Σταδιακά πλέον διαμορφώνεται μια αρχιτεκτονική που για παράδειγμα συνδυάζει τη δομή και το δέρμα.» Η Oxman, μία από τις σημαντικότερες γυναίκες αρχιτέκτονες, είναι επί του παρόντος καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Julia Morgan

γυναίκες αρχιτέκτονες
Πηγή: www.californiamuseum.org


Η Julia Morgan ήταν η πρώτη γυναίκα που φοίτησε στην διάσημη Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι και η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε ως επαγγελματίας αρχιτέκτονας στην Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια της 45χρονης καριέρας της, η Morgan σχεδίασε πάνω από 700 σπίτια, εκκλησίες, κτήρια γραφείων, νοσοκομεία, καταστήματα και εκπαιδευτικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Κάστρου Hearst. Το 2014, 57 χρόνια μετά το θάνατό της, η Morgan έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το χρυσό μετάλλιο AIA, την υψηλότερη τιμή του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων.

Διαβάστε επίσης  Château de Chillon: Ένα μεσαιωνικό κάστρο στις ακτές της λίμνης της Γενεύης

Eileen Gray

γυναίκες αρχιτέκτονες
Πηγή: en.wikipedia.org


Οι συνεισφορές της Ιρλανδής αρχιτέκτονα Eileen Gray υποτιμήθηκαν για πολλά χρόνια, αλλά θεωρείται πλέον μία από τις πιο σημαντικούς σχεδιαστές της σύγχρονης εποχής. Πολλοί αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της Art Deco και του Bauhaus είχαν ως  έμπνευση έπιπλα σχεδιασμένα από την Gray.

Amanda Levete

γυναίκες αρχιτέκτονες
Πηγή: www.architectureanddesign.com.au


H αρχιτέκτονας Levete από την Ουαλία, ο αρχιτέκτονας Jan Kaplický από την Τσεχία και η εταιρεία τους, Future Systems, ολοκλήρωσαν την εικονική δομή blobitecture το 2003. Η Levete ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση το 2009 με το όνομα AL_A. Έχει δηλώσει: «H αρχιτεκτονική είναι το περίβλημα του χώρου, η διάκριση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού».

Elizabeth Diller

γυναίκες αρχιτέκτονες
Πηγή: www.archdaily.com


Η Αμερικανή αρχιτέκτονας Elizabeth Diller είναι
«η βασίλισσα του σκίτσου». Χρησιμοποιεί χρωματιστά μολύβια, μαύρα Sharpies και ρολά χαρτιού για να απεικονίσει τις ιδέες της. Το 2002, χτίστηκε ένα από τα 10 διάσημα έργα της, το κτήριο Blur στη λίμνη Neuchatel της Ελβετίας για την Ελβετική Έκθεση 2002. Η Diller είναι ιδρυτικό μέλος των Diller Scofidio + Renfro και μία από τις σπυδαιότερες γυναίκες αρχιτέκτονες. Μαζί με τον σύζυγο της Ricardo Scofidio, συνεχίζει να μετατρέπει την αρχιτεκτονική σε τέχνη. Από το κτήριο Blur έως το εικονικό υπερυψωμένο πάρκο γνωστό ως High Line της Νέας Υόρκης, οι ιδέες της Diller για τους δημόσιους χώρους κυμαίνονται από τη θεωρητική έως την πρακτική, συνδυάζοντας την τέχνη και την αρχιτεκτονικής, θολώνοντας οποιαδήποτε όρια που χωρίζουν το μέσο, ​​την τέχνη και τη δομή.

Annabelle Selldorf

γυναίκες αρχιτέκτονες
Πηγή: www.bloomberg.com


Η Γερμανίδα αρχιτέκτονας Annabelle Selldorf ξεκίνησε την καριέρα της σχεδιάζοντας γκαλερί και μουσεία τέχνης. Σήμερα είναι μία από τις πιο περιζήτητες γυναίκες αρχιτέκτονες στη Νέα Υόρκη. Πολλοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης παρακολούθησαν το έργο της στην οδό Bond Street 10 μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες κατοικίες της πόλης.

Διαβάστε επίσης  Η αρχιτεκτονική Safari κερδίζει έδαφος

Norma Merrick Sklarek

γυναίκες αρχιτέκτονες
Πηγή: pioneeringwomen.bwaf.org


Τόσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όσο και της Καλιφόρνια, ήταν η πρώτη Aφρικανοαμερικανή γυναίκα που εγγράφηκε ως αρχιτέκτονας. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα με χρώμα που τιμήθηκε με υποτροφία του AIA. Μέσα από το έργο της ζωής της και τα πολλά σημαντικά έργα της, η Sklarek, ως μία από τις σημαντικότερες γυναίκες αρχιτέκτονες, έγινε πρότυπο προς την ανύψωση νέων αρχιτεκτόνων.

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα