Little Island, ένα πλωτό πάρκο στη Νέα Υόρκη

Το Little Island είναι ένα πάρκο και τόπος δραστηριοτήτων στον ποταμό Hudson, στο νοτιοδυτικό Manhattan. Πηγή εικόνας: archdaily.com

Το Little Island είναι ένα δημόσιο πάρκο που βρίσκεται στον ποταμό Hudson, στη Νέα Υόρκη. Τόσο οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης όσο και οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό αποκτώντας μια μοναδική εμπειρία της φύσης και της τέχνης. Η περιοχή είχε εγκαταληφθεί μετά από την καταστροφή της προβλήτας 54 λόγω του τυφώνα Sandy το 2012. Ο Barry Diller άδραξε την ευκαιρία και πρότεινε ένα νέο πλάνο για την περιοχή σε συνεργασία με το Hudson River Park Trust προκειμένου να επανασχεδιαστεί ο δημόσιος χώρος της Νέας Υόρκης προσφέροντας μία συναρπαστική εμπειρία του φυσικού τοπίου και της τέχνης.

Το μικρό νησάκι αναδύεται μέσα από τον ποταμό Hudson, σαν ένα μπουκέτο τουλίπες. Τραβάει την προσοχή των περαστικών και προσφέρει υπέροχη θέα. Η τοποθεσία ήταν η αρχική προβλήτα 54, στη νοτιοδυτική όχθη του Μανχάταν όπου έφτασαν οι επιζώντες από το ναυάγιο του Τιτανικού. Στο πρόσφατο παρελθόν η προβλήτα 54 φιλοξενούσε εγκαταστάσεις τέχνης και αναψυχής, αλλά όταν κατέρρευσε γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Little Island.

Μία τεχνητή κατασκευή σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, λειτουργεί ως όαση στο πυκνοδομημένο αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης. Πηγή εικόνας: arquitecturaviva.com

Σχεδιάστηκε από τους Thomas Heatherwick του Heatherwick Studio και Signe Nielsen του αρχιτεκτονικού γραφείου που ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική τοπίου MNLA, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Το νησί έχει συνολική έκταση 2,4 στρέμματα. Στηρίζεται σε ένα δάσος από 132 πυλώνες από σκυρόδεμα. Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε το 2011. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2016, αλλά σταμάτησε το 2017 λόγω δικαστικής διαμάχης. Πλέον όμως ολοκληρώθηκε και είναι ανοιχτό προς το κοινό από τις 21 Μαΐου 2021. Το κόστος για το Little Island είχε υπολογιστεί 35 εκατομμύρια δολάρια το 2011. Εν τέλει κόστισε 260 εκατομμύρια δολάρια λόγω νομικών ζητημάτων και του περίπλοκου σχεδιασμού ώστε να μην διαταραχθεί το οικοσύστημα. Το ολοκληρωμένο πλέον αξιοθέατο εντυπωσιάζει ως όαση πρασίνου μέσα στο αστικό περιβάλλον και έχει αρκετούς χώρους εκδηλώσεων.

Διαβάστε επίσης  Το μπεζεστένι στην Ελλάδα
Advertisements
Ad 14

Η ιδέα

Οι σχεδιαστές του έργου θέλησαν να δημιουργήσουν μία προβλήτα με υλικούς πόρους από την προβλήτα 54 που ήταν ερείπιο. Η επιφάνεια της προβλήτας είχε υποχωρήσει και ξύλινοι πάσσαλοι έβγαιναν στο ποτάμι.

Γλυπτική αρχιτεκτονική που με τη βοήθεια των παραμετροποιημένων μοντέλων μετατράπηκε σε μηχανική κατασεκυή δημιουργώντας μία κυματοειδή τοπιογραφία. Πηγή εικόνας: littleisland.org

Οι αρχιτέκτονες ξεκίνησαν έχοντας αυτή την εικόνα ως έμπνευση. Έτσι, πάσσαλοι από σκυρόδεμα αναδύονται μέσα από το ποτάμι όπου έχει σχηματιστεί μία βάση από γρανίτη. Στην επιφάνεια ενώνονται υπό τη μορφή διαφορετικών επιπέδων και δημιουργούν την κυματοειδή τοπογραφία του πάρκου. Το Heatherwick Studio δημιούργησε ένα μοναδικό γλυπτό ως σχέδιο του οράματος για το πάρκο, το οποίο έπρεπε να μετατραπεί σε εκτελέσιμο μηχανολογικό σχέδιο. Η ανάπτυξη των γεωμετριών του πάρκου έγινε μέσω της χρήσης τρισδιάστατων παραμετρικών σχεδίων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες τεχνικές προκατασκευής για την παράδοση των τελικών τμημάτων των μονάδων, τα οποία συνδέθηκαν in situ.

Οι “τουλίπες” ως δομικοί- φέροντες και μη- πάσσαλοι “αναδύονται” μέσα από τον ποταμό Hudson. Πηγή εικόνας: littleisland.org

Η κατασκευή

Όπως αναφέρεται και στη σελίδα του Little Island, το project πραγματοποιήθηκε από Νεοϋορκέζους για τη Νέα Υόρκη. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε ισχυρή συνεργασία τοπικών κατασκευαστών και εργολάβων που συνέβαλαν στον να γίνει πραγματικότητα το όραμα του πάρκου.

Κάτοψη του Little Island. Εμφανείς είναι οι διαδρομές και οι ανοιχτοί΄χώροι συνάθροισης. Δύο διάδρομοι υπό τη μορφή deck ενώνουν το Little Island με τη στεριά. Πηγή εικόνας: arquitecturaviva.com

Η χωροθέτηση του πάρκου ορίστηκε μεταξύ της προβλήτας 54 και 56, οι οποίες δεν υφίστανται πλέον και τα απομεινάρια των πασσάλων διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για να διατηρηθούν οι οικότοποι της υδρόβιας ζωής που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η κατασκευή συνυπάρχει με τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι πάσσαλοι είναι σημείο αναφοράς του παρελθόντος. Πηγή εικόνας: littleisland.org

Μόνο οι μισοί από τους πασσάλους χρησιμεύουν ως φέροντα δομικά στοιχεία για τις μονάδες «τουλίπας» που αποτελούν την επιφανειακή δομή του πάρκου. Κάθε «τουλίπα» αποτελείται από 4-6 «πέταλα» από σκυρόδεμα, η βάση στήριξης των οποίων βρίσκεται στην κεφαλή του κάθε πασσάλου. Κάθε τουλίπα ζυγίζει περίπου 75 τόνους και κάθε μία είναι μοναδική.

Διαβάστε επίσης  Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες με τους μικρούς μας φίλους
Τομή του Little Island και ενδεικτικά σχέδια των δομικών στοιχείων, με τα πέταλα να σχηματίζουν “τουλίπες”. Πηγή εικόνας: arquitecturaviva.com

Αρχιτεκτονική τοπίου

Για τους δημιουργούς, το τοπίο του Little Island είναι ένα απολαυστικό θέαμα, όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας. Οι ανυψωμένες γωνίες της προβλήτας δημιουργούν ξεχωριστά μικροκλίματα που διακρίνονται από το χρώμα, τις υφές, τις αντιθέσεις φωτός και σκιάς. Ανεξάρτητα από το ποια διαδρομή θα επιλέξει να ακολουθήσει ο χρήστης, το βλέμμα μπορεί να οδηγηθεί προς τις χρωματικές παλέτες της πλούσιας φύτευσης ή προς τη θέα προς το αστικό τοπίο της πόλης και το λιμάνι. Το Little Island είναι ένας θαλάσσιος βοτανικός κήπος με 35 είδη δέντρων, 65 είδη θάμνων και 270 ποικιλίες πόας και πολυετών φυτών. Τα φυτά έχουν επιλεγεί- μεταξύ άλλων κριτηρίων- για το άρωμα και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Διαφορετικά είδη φύτευσης συνθέτουν τη βλάστηση του Little Island, λειτουργώντας ως υπεράκτιος βοτανικός κήπος. Ο επισκέπτης περιτριγυρισμένος από τα διάφορα είδη φυτών έχει στο οπτικό του πεδίο τόσο το υδάτινο στοιχείο του ποταμού Hudson, αλλά και το αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης. Πηγή εικόνας: littleisland.org

Το υπεράκτιο πάρκο Little Island περιλαμβάνει 3 εξωτερικούς χώρους παραστάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιθεάτρου 800 θέσεων, ενός μικρότερου αμφιθεάτρου χωρητικότητας 200 θέσεων και του ευέλικτου ανοιχτού κεντρικού χώρου χωρητικότητας 3.500 θέσεων. Η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω δύο μονοπατιών που συνδέουν το Little Island με την ακτή της Νέας Υόρκης.

Ανοιχτοί χώροι και πλατφόρμες επιτρέπουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες και θέα προς το αστικό τοπίο. Πηγή εικόνας: littleisland.org

Το έργο έχει ως σκοπό να προωθήσει την τέχνη, την εκπαίδευση και την ενίσχυση του κοινοτικού χώρου. Επίσης, εκτιμάται ότι θα χρησιμεύσει ως μηχανισμός ανθεκτικότητας κατά της κλιματικής αλλαγής, προστατεύοντας την ακτογραμμή από καταιγίδες.

Το τεχνητό νησί προσφέρει μία μοναδική δυναμική εμπειρία στους χρήστες, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ πόλης και ποταμού. Πηγή εικόνας: archdaily.com

Πηγές άρθρου

Block I. (2021). Photos reveal Thomas Heatherwick’s Little Island in New York ahead of opening. Ανακτήθηκε από https://www.dezeen.com/2021/05/20/little-island-opening-thomas-heatherwick-new-york/ (τελευταία πρόσβαση 20 Μαΐου 2021).

Heatherwick Studio (2013). Pier 55, Little Island, Park and Performance Space, New York. Ανακτήθηκε από https://arquitecturaviva.com/works/pier-55-little-island-parque-y-auditorio-nueva-york-3 (τελευταία πρόσβαση 20 Μαΐου 2021).

Little Island. Vision and Design. Ανακτήθηκε από https://littleisland.org/vision-and-design (τελευταία πρόσβαση 20 Μαΐου 2021).

Διαβάστε επίσης  Η «εκκλησία του φωτός» του Tadao Ando

Walter A. (2021). Heatherwick’s $260 million elevated river park ‘Little Island’ opens in NYC. Ανακτήθηκε από https://archinect.com/news/article/150264596/heatherwick-s-260-million-elevated-river-park-little-island-opens-in-nyc (τελευταία πρόσβαση 20 Μαΐου 2021).

Η Ξένια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε., έχει μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και ΜΜΕ, ενώ είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Χαρακτηριστικά της είναι η μεθοδικότητα και η οργάνωση. Λατρεύει τα ταξίδια μιας και πιστεύει ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης και γνώσης ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός