Tree Hotel, ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο στη Σουηδία

Το Tree Hotel είναι ένα ξενοδοχείο αποτελούμενο από 8 δεντρόσπιτα στη Σουηδική Λαπωνία, κοντά στο χωριό Harads. Το συγκρότημα αυτό στην καρδιά του δάσους, κοντά στον αρκτικό κύκλο, μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη του επισκέπτη να ζήσει σε ένα δεντρόσπιτο, είτε θυμίζοντάς του τα παιδικά του χρόνια, είτε ανασύροντας μνήμες από τη λογοτεχνία του φαντασιακού (Ταρζάν- Edgar Rice Burroughs, Πήτερ Παν- J. M. Barrie). Σίγουρα πάντως σε αυτό το ξενοδοχείο συνδυάζονται η πολυτέλεια, η φύση και η φαντασία.

Γενικές Πληροφορίες

Το Tree Hotel αποτελείται από 8 οικιστικές μονάδες και αναμένεται να δημιουργηθούν άλλες 25. Πηγή εικόνας: https://big.dk/#projects-treeh

Σύμφωνα με το site του ξενοδοχείου, οι «οικολογικές αξίες, η άνεση και ο μοντέρνος σχεδιασμός συνδυάζονται για μια συναρπαστική περιπέτεια». Το ξενοδοχείο άνοιξε τις «πόρτες» του το 2010 με μία μόνο δομή και έκτοτε έχουν δημιουργηθεί άλλες επτά, με την τελευταία να εγκαινιάζεται το 2022. Η κάθε μονάδα είναι ενταγμένη στο φυσικό τοπίο και φέρει ιδιαίτερους αρχιτεκτονικούς τύπους, αποκτώντας μια ξεχωριστή ταυτότητα.

Πηγή εικόνας: treehotel.se

Η αρχική ιδέα του ξενοδοχείου ήταν με αφορμή το αυξημένο ενδιαφέρον για την άγρια φύση και τον οικοτουρισμό, να δημιουργηθεί μια νέα δομή που θα συνδυάζει τις αρχές της σύγχρονης κουλτούρας και του ανέγγιχτου φυσικού περιβάλλοντος.

Οι μονάδες

The Blue Cone

Πηγή εικόνας: https://treehotel.se/en/rooms/the-blue-cone

Παραπλανητικό το όνομά του ως Μπλε Κώνος μιας και έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο sandell sandberg. Είναι από τις πρώτες μονάδες του Tree Hotel και αποτελεί μια παραδοσιακή ξύλινη κατασκευή. Στηρίζεται σε τρεις δοκούς στο έδαφος, οι οποίοι συμβάλλουν στη δημιουργία της αίσθησης του ύψους, της ελαφρότητας, αλλά υπηρετούν και στατικούς σκοπούς μιας και το έδαφος είναι επικλινές.

Αριστερά η κάτοψη του ισογείου, ενώ δεξιά της σοφίτας. Πηγή εικόνας: https://treehotel.se/en/rooms/the-blue-cone

Η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω μιας κεκλιμένης ράμπας. Έτσι, η εν λόγω μονάδα του Tree Hotel είναι προσβάσιμη και για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πηγή εικόνας: https://www.sandellsandberg.se/content/treehotel-harads/

Το δωμάτιο αποτελείται από τον ισόγειο όροφο και τη σοφίτα. Στο ισόγειο φιλοξενείται ένα διπλό κρεβάτι, πίσω από το οποίο υπάρχει ένας ανακλαστικός καθρέφτης, καθώς και το μπάνιο. Στη σοφίτα υπάρχουν δύο μονά κρεβάτια. Τα ανοίγματα της κατασκευής προσφέρουν πολύ ωραία θέα προς το δάσος και επαρκή φυσικό φωτισμό προς το εσωτερικό.

The Mirrorcube

Πηγή εικόνας: https://www.thamvidegard.se/work/public/treehotel/

Το Mirrorcube είναι ένας κύβος 4x4x4m που καλύπτεται από καθρέφτες, οι οποίοι αντανακλούν το περιβάλλον. Οι Bolle Tham και Martin Videgård σχεδίασαν αυτό το δωμάτιο του Tree Hotel και έχουν αναφέρει ότι πέρασαν ένα ευχάριστο ταξίδι κατά τη διαδικασία της δημιουργίας ενός «αφηρημένου αντικατοπτρισμού», ενώ θεωρούν ότι το παρόν έργο τους αποτελεί «ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του πώς η αρχιτεκτονική, ανεξάρτητα από την κλίμακα της, μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και να επηρεάσει τη σύγχρονη κοινωνία».

Διαβάστε επίσης  Εναλλακτική Αρχιτεκτονική: Container ως δομικό υλικό
Πηγή εικόνων: https://www.thamvidegard.se/work/public/treehotel/

Ο κύβος αναπτύσσεται γύρω από έναν κορμό πεύκου. Ο σκελετός είναι από αλουμίνιο, ενώ οι τοίχοι από ελαφρύ κόντρα πλακέ. Πρόκειται λοιπόν για μια ελαφριά κατασκευή, καμουφλαρισμένη μέσα στο δάσος. Επιπλέον, δημιουργείται ένα εσωτερικό μπαλκόνι που επιτρέπει τη θέαση προς το δάσος, χωρίς όμως ο επισκέπτης να γίνεται αντιληπτός αφού οι γυάλινες επιφάνειες είναι συνεχείς.

The Bird’s Nest

Πηγή εικόνας: https://treehotel.se/en/rooms/the-bird-s-nest

Το σουηδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Inrednin Gsgruppen και ειδικά ο Bertil Harström σχεδίασαν τη Φωλιά των Πουλιών (the Bird’s Nest). Πρόκειται για ένα από τα δωμάτια που εξωτερικά εναρμονίζεται απόλυτα με το περιβάλλον φυσικό τοπίο. Ουσιαστικά είναι μια γιγάντια φωλιά πουλιών στην κορυφή του δέντρου που κανένας δεν μπορεί να δει τι γίνεται στο εσωτερικό.

Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/2011/05/27/the-birds-nest-by-inrednin-gsgruppen/

Η δομή εξ αρχής στοχεύει στην ενδοσκόπηση του επισκέπτη και όχι στην ανάπτυξη της εξωστρέφειάς του. Είναι ένα δωμάτιο μόλις 18 τ.μ. που χωρίζεται σε δύο χώρους. Η πρόσβαση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μιας σκάλας και μιας καταπακτής, η οποία μόλις κλείσει αφήνει όλο τον κόσμο έξω. Τα ανοίγματα είναι μικροί φεγγίτες που επιτρέπουν την είσοδο επαρκούς φυσικού φωτός στο εσωτερικό του δωματίου. Η διακόσμηση και τα χρώματα που έχουν επιλεγεί δημιουργούν έναν αρκετά φωτεινό και αρμονικό χώρο.

The UFO

Πηγή εικόνας: https://www.archilovers.com/projects/39284/the-ufo.html

Το UFO είναι η πλέον απροσδόκητη έως τώρα δομή που θα συναντήσετε στο Tree Hotel. Έχει σχεδιαστεί από το σουηδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Inrednin Gsgruppen και τον Bertil Harström, δημιουργοί του Bird’s Nest. Η μονάδα αυτή αποτελεί έναν ιπτάμενο δίσκο.

Πηγή εικόνων: https://treehotel.se/en/rooms/the-ufo

Το εσωτερικό του UFO είναι εμπνευσμένο από τον έναστρο ουρανό. Περιμετρικά του ιπτάμενου δίσκου υπάρχουν μικρά παράθυρα- φεγγίτες που επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται στο εσωτερικό, αλλά και στον επισκέπτη να κοιτάζει προς το δάσος.

Πηγή εικόνας: https://www.designartmagazine.com/2013/10/the-sought-after-treehotel-in-sweden.html

Η μονάδα έχει κατασκευαστεί από χυτό υλικό υψηλής αντοχής, ενώ είναι μια ελαφριά αλλά ανθεκτική κατασκευή. Η δομή εδράζεται σε δοκούς μεν, αλλά συνδέεται μέσω καλωδίων με τα περιβάλλοντα δέντρα με αποτέλεσμα να ταλαντώνεται δίνοντας την αίσθηση της κίνησης στον επισκέπτη.

The Cabin

Πηγή εικόνας: https://www.archilovers.com/projects/39282/the-cabin.html

Η Καμπίνα (the Cabin) (εναλλακτικά οι δημιουργοί το θεωρούν «κάψουλα») σχεδιάστηκε το 2008 από τους αδελφούς αρχιτέκτονες Mårten & Gustav Cyrén, ενώ ολοκληρώθηκε το 2010. Η μεγάλη τους έμπνευση αντλήθηκε από το παιδικό όνειρο ενός δεντρόσπιτου, το οποίο εξέλιξαν αρχιτεκτονικά. Η θέση που επιλέχθηκε έχει μεγάλο υψόμετρο και μια απότομη πλαγιά που προσφέρει όμως υπέροχη θέα στην κοιλάδα Luleälven.

Διαβάστε επίσης  Guggenheim Museum, NYC: όταν ο χώρος γίνεται εμπειρία
Πηγή εικόνων: http://www.cyren.se/works/koja_cyren.asp

Μια ελικοειδής πεζογέφυρα οδηγεί τον επισκέπτη στη μονάδα, η οποία κρέμεται κάτω από το deck επιτρέποντας στην κατασκευή να έχει τον δικό της χαρακτήρα. Οι στρογγυλεμένες γωνίες δίνουν το σχήμα της κάψουλας που αιωρείται ανάμεσα στα δέντρα. Το σχήμα του deck προέκυψε από την προσαρμογή του σχεδιασμού στον διαθέσιμο χώρο μεταξύ των δέντρων και της πλαγιάς.

Πηγή εικόνων: https://treehotel.se/en/rooms/the-cabin

Αναφορικά με την πεζογέφυρα, οι δημιουργοί θεωρούν ότι θα χρησιμοποιηθεί για τις μελλοντικές επεκτάσεις, αλλά και συνδέσεις με τα λοιπά δεντρόσπιτα του Tree Hotel, ενώ παράλληλα θα μπορούν να δημιουργηθούν διαδρομές με στάσεις ανάπαυσης για τους επισκέπτες.

The Dragonfly

Πηγή εικόνας: https://ri-eg.com/Dragonfly

Η Λιβελούλα (Dragonfly) σχεδιάστηκε από τους Rintala Eggertsson Architects, Sami Rintala και Dagur Eggertsson και ολοκληρώθηκε το 2013. Είναι 52 τ.μ. και προς το παρόν αποτελεί το μεγαλύτερο δωμάτιο του Tree Hotel.

Πηγή εικόνας: https://ri-eg.com/Dragonfly

Η δομή εφάπτεται σε 6 ψηλά πεύκα και βρίσκεται 6 μέτρα πάνω από το έδαφος. Το εξωτερικό είναι επενδεδυμένο με χάλυβα CORTEN, ενώ το εσωτερικό με κόντρα πλακέ. Η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω μιας επικλινούς ράμπας μήκους 15 μέτρων. Περιλαμβάνει 3 υπνοδωμάτια φιλοξενώντας έως 6 άτομα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αίθουσα συνεδριάσεων φιλοξενώντας έως 12 άτομα.

The 7th Room

Πηγή εικόνας: https://snohetta.com/projects/320-the-7th-room

Το 7ο Δωμάτιο ολοκληρώθηκε το 2016 και υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες το 2017, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta. Είναι 55 τ.μ. και αποτελεί το μεγαλύτερο- έως τώρα- δωμάτιο του Tree Hotel. Η κατασκευή βρίσκεται σε ύψος 10 μέτρων από το έδαφος, ενώ ο σχεδιασμός της επιτρέπει να αποτελεί μέρος του δάσους με τα όρια εσωτερικού- εξωτερικού χώρου να είναι ασαφή.

Πηγή εικόνας: https://snohetta.com/projects/320-the-7th-room

Εντυπωσιακή είναι η όψη του δαπέδου της δομής από την εξωτερική πλευρά, καθώς όπως πλησιάζει ο επισκέπτης την κατασκευή, αυτή φαίνεται να υποχωρεί λόγω της επένδυσης της πλάκας από μια ασπρόμαυρη εκτύπωση δέντρων που φτάνουν στον ουρανό. Η ξύλινη πρόσοψη είναι επενδεδυμένη από σανίδες ξύλου πεύκου στη λογική της παραδοσιακής σκανδιναβικής καλύβας. Το δάπεδο του εσωτερικού είναι από ξύλο τέφρας, ενώ οι εσωτερική τοίχοι είναι από ξύλο σημύδας.

Πηγή εικόνων: https://snohetta.com/projects/320-the-7th-room

Στο εσωτερικό υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο ύψος των δαπέδων δημιουργώντας διαφορετικά επίπεδα και οριοθετώντας τους διαφορετικούς χώρους. Στον πάνω όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. Τα διαφορετικά επίπεδα εφαρμόζονται και σε αυτό τον όροφο, με τα κρεβάτια να είναι ενσωματωμένα στο πάτωμα.

Διαβάστε επίσης  Φανταστικά κτήρια που «μυρίζουν» καλοκαίρι
Πηγή εικόνας: https://snohetta.com/projects/320-the-7th-room

Από το κέντρο της κατασκευής διέρχεται ένα πεύκο και το «αίθριο» που δημιουργείται έχει δάπεδο- δίχτυ, προκαλώντας τον επισκέπτη εφόσον το επιθυμεί να έρθει ακόμα πιο κοντά στη φύση. Τα μεγάλα ανοίγματα βοηθούν στην είσοδο άπλετου φυσικού φωτός στο εσωτερικό της κατασκευής και αντιστοίχως στην απρόσκοπτη θέα προς το απέραντο πευκοδάσος.

Biosphere

Πηγή εικόνας: https://big.dk/#projects-treeh

Η τελευταία προσθήκη στο Tree Hotel είναι η Βιόσφαιρα (Biosphere). Για τη μονάδα αυτή συνεργάστηκε ο Bjarke Ingels με τον ορνιθολόγο Ulf Öhman από τον Ορνιθολογικό Σύλλογο Norrbotten και δημιούργησαν μια μονάδα στην οποία συνυπάρχουν πουλιά και άνθρωποι ενισχύοντας τη τοπική βιόσφαιρα, το φυσικό περιβάλλον και τη διατήρηση του τοπικού πληθυσμού πτηνών.

Πηγή εικόνων: https://big.dk/#projects-treeh

Η βασική κατασκευή που αποτελεί τον πυρήνα της Βιόσφαιρας είναι ένας κύβος με επιφάνεια 34 τ.μ. Το εσωτερικό είναι απλό και ρευστό, ενώ στο επιστέγασμα υπάρχει μια ανοιχτή βεράντα που επιτρέπει την θέαση 360ο προς το δάσος. Η πρόσβαση στη βιόσφαιρα πραγματοποιείται μέσω μιας κρεμαστής γέφυρας.

Πηγή εικόνων: https://big.dk/#projects-treeh

Ο εσωτερικός χώρος χαρακτηρίζεται από σκούρα χρώματα, γεγονός που οδηγεί τον επισκέπτη στη θέαση προς τον εξωτερικό χώρο και στην εστίαση στη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Η μοναδικότητα των δωματίων του Tree Hotel είναι η μεγάλη του επιτυχία. Οι αρχιτέκτονες εργάστηκαν ανεξάρτητα συμβάλλοντας σε αυτό το αποτέλεσμα της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας των στοιχείων. Κοινή τους αρχή ήταν μια βιώσιμη αρχιτεκτονική και η προσφορά στον επισκέπτη μιας μοναδικής εμπειρίας και άμεσης επαφής με τη φύση.

Πηγές άρθρου:

BIG (2022). PROJECT – TREEH – Biosphere. Ανακτήθηκε από https://big.dk/#projects-treeh (τελευταία πρόσβαση 10/10/2022).

Cilento J.M. (2013). The Treehotel in Sweden Adds a New Tree House to its Forest. Ανακτήθηκε από https://www.designartmagazine.com/2013/10/the-sought-after-treehotel-in-sweden.html (τελευταία πρόσβαση 10/10/2022).

Mårten Cyrén Μ., Cyrén G. (2008). Tree Hotel – The Cabin.  Ανακτήθηκε από http://www.cyren.se/works/koja_cyren.asp  (τελευταία πρόσβαση 10/10/2022).

Rintala Eggertsson Architects (2013). Dragonfly. Ανακτήθηκε από https://ri-eg.com/Dragonfly   (τελευταία πρόσβαση 10/10/2022).

Sandell Sandberg. Treehotel, Harads. Ανακτήθηκε από https://www.sandellsandberg.se/content/treehotel-harads/ (τελευταία πρόσβαση 10/10/2022).

Snøhetta (2016). The 7th Room. Ανακτήθηκε από https://snohetta.com/projects/320-the-7th-room (τελευταία πρόσβαση 10/10/2022).

Tham Β., Videgård Μ. (2008). Treehotel – Mirrorcube 2008-2010. Ανακτήθηκε από https://www.thamvidegard.se/work/public/treehotel/ (τελευταία πρόσβαση 10/10/2022).

Η Ξένια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε., έχει μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και ΜΜΕ, ενώ είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Χαρακτηριστικά της είναι η μεθοδικότητα και η οργάνωση. Λατρεύει τα ταξίδια μιας και πιστεύει ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης και γνώσης ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

25 χρόνια sleepy hollow

25 Χρόνια Sleepy Hollow

Σε έναν κόσμο, όπου το φως διστάζει να αγγίξει τη
Ράπα Νούι: Μύθοι και πραγματικότητα

Ράπα Νούι: Μύθοι και πραγματικότητα

Το 1722 δυτικά των ακτών της Χιλής, μια Ολλανδική αποστολή