Book communities που κάθε βιβλιοφάγος θα λατρέψει

book communities
Πηγή εικόνας: create.vista.com, book communities

Είναι γνωστό ότι οι λάτρεις των βιβλίων (γνωστοί και ως βιβλιοφάγοι) αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων. Συνεννοούνται μεταξύ τους με ένα βλέμμα και χαμογελούν με μία αίσθηση ταύτισης και «είμαστε πολλοί τελικά», όποτε πετυχαίνουν κάποιον στο λεωφορείο ή σε δημόσιο χώρο με κάποιο βιβλίο. Τα χαρακτηριστικά των βιβλιοφάγων είναι, βέβαια, συγκεκριμένα. Υπάρχουν, δηλαδή, μερικά standards που τους θέτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Είναι εκείνοι που:

  • μπορούν να περάσουν αμέτρητες ώρες σε ένα βιβλιοπωλείο, διαβάζοντας περιγραφές και οπισθόφυλλα βιβλίων, αντικρίζοντάς τα σαν να είναι ό,τι πιο εύθραυστο και πολύτιμο υπάρχει στον πλανήτη Γη
  • θεωρούν τη μυρωδιά της σελίδας αξία ανεκτίμητη
  • εάν διανοηθεί κανείς να τσακίσει μία σελίδα, αντί να χρησιμοποιήσει σελιδοδείκτη, είναι ένας καλός λόγος για να θυμώσουν (πολύ)
  • ακυρώνουν εξόδους, για να διαβάσουν ένα βιβλίο μέχρι τέλους, γιατί προβλέπεται συγκλονιστικό φινάλε (αν χρειαστεί, γίνεται και ο ύπνος γίνεται skip)
  • αγοράζουν κάθε μήνα κι άλλα βιβλία, ενώ στη βιβλιοθήκη τους έχουν περίπου 488 αδιάβαστα και κοιτάζουν απειλητικά από τα ράφια
  • στην ερώτηση «Έχεις διαβάσει το Χ βιβλίο;», φρικάρουν με την απάντηση «Έχω δει την ταινία»

Και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Σε περίπτωση που ταυτίστηκες με ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω bullets, μείνε σε αυτό το άρθρο! Παρακάτω, θα βρεις δύο book communities, διεθνούς εμβέλειας, που θα ξετρελάνουν κάθε βιβλιοφάγο.

Advertisements
Ad 14

Goodreads

Ένα από τα πιο δημοφιλή communities του διαδικτύου σχετικό με τα βιβλία, είναι το Goodreads. Πρόκειται για μία ιστοσελίδα, που υπάγεται στην Amazon και έκανε launch στις αρχές του 2007, με ιδρυτές τον Otis Chandler και συνιδρύτρια την Elisabeth Khuri Chandler (και μετέπειτα σύζυγό του).

Η ιδέα πίσω από το Goodreads

Η ιδέα για το Goodreads προέκυψε, από την αγάπη του ίδιου του Chandler για τα βιβλία, τα οποία εκτίμησε και αγάπησε απεριόριστα όταν διάβασε τη σειρά των Hardy Boys. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βιβλία έχουν διττό χαρακτήρα, καθώς όχι μόνο ψυχαγωγούν, αλλά και διευρύνουν τον νου, με αποτέλεσμα να αναζητά κανείς διαρκώς ποιο θα είναι το επόμενο που θα διαβάσει.

Έτσι λοιπόν, ένα απόγευμα, καθώς ο Chandler παρατηρούσε τα βιβλία που είχε ένας φίλος τους στην προσωπική του βιβλιοθήκη, τού προέκυψε μια ιδέα, που θα ενθουσίαζε μελλοντικά κάθε πωρωμένο βιβλιοφάγο· αποφάσισε να δημιουργήσει μία σελίδα, με τη μορφή ψηφιακής κοινότητας, που θα αφορά τα βιβλία.

Διαβάστε επίσης  «Η Ζωή εν τάφω» : Στράτης Μυριβήλης

Όμως, ποιον σκοπό θα εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη πλατφόρμα;

Ο Otis Chandler είχε κατά νου ότι για την επιλογή νέου βιβλίου, οι αναγνώστες τείνουν να απευθύνονται σε γνωστούς και φίλους που γνωρίζουν τις προτιμήσεις τους. Με αυτό το σκεπτικό, αποφάσισε να δημιουργήσει για τους αναγνώστες έναν χώρο, όπου δεν θα προτείνονται βιβλία μόνο από γνωστούς και φίλους τους, αλλά κι από άγνωστους αναγνώστες, με πολλές και διαφορετικές προτιμήσεις.

Συνοπτικά, απώτερος σκοπός ήταν η δημιουργία μιας κοινότητας – πλατφόρμας, στην οποία ο καθένας μπορεί να ρωτήσει, να αναζητήσει, να μάθει και να μοιραστεί πληροφορίες, απόψεις και ιδέες για βιβλία.

Έτσι κι έγινε! Μέσα σε ένα δωμάτιο ξεκίνησε η υλοποίηση ενός οράματος, μιας επιχειρηματικής ιδέας, που έμελλε να φτάσει από τον πρώτο κιόλας χρόνο τους 650.000 χρήστες, ενώ ο αριθμός των βιβλίων που μπορούσε να βρει κανείς στην κοινότητα του Goodreads έφτασε τα 10.000.000!

Ποια είναι η δομή της ιστοσελίδας;

Με μια περιήγηση στο Goodreads, μπορείς να επιλέξει και να προτείνεις βιβλία κάθε κατηγορίας: μυθιστορήματα, βιογραφίες, τρόμου, best sellers κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, μπορείς να δημιουργήσεις και τη δική σου λίστα με τα βιβλία που έχεις σκοπό να διαβάσεις.

Επίσης, μπορείς να ενταχθείς σε group, όπου μαζί με άλλα άτομα-μέλη θα διαβάζετε το ίδιο βιβλίο και θα συζητάτε σχετικά με αυτό.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ανανεώνεται συχνά, καθώς αναρτώνται διάφορα quotes συγγραφέων και προσωπικοτήτων, των οποίων οι απόψεις και ιδέες έχουν αφήσει αποτύπωμα στην κοινωνία και αρμόζουν με τη φιλοσοφία του Goodreads.

Παράλληλα, μπορείς να ενημερώνεσαι και για οτιδήποτε νεότερο συμβαίνει στον κλάδο του βιβλίου: ενημερωτικά άρθρα, συνεντεύξεις, μία ολόκληρη ενότητα αφιερωμένη στην επικαιρότητα του βιβλίου!

Εάν λοιπόν σε συναρπάζει ο κόσμος του βιβλίου, το Goodreads είναι για σένα! Μπορείς να δημιουργήσεις τον δικό σου λογαριασμό, να βρεις το group που σου ταιριάζει, επικοινωνώντας με άτομα που έχετε μια κοινή αγάπη: την ανάγνωση βιβλίων. Ένα αμιγώς ψηφιακό περιβάλλον, που προσφέρει ευκαιρίες για αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες, φτάνοντας τη συνήθεια του διαβάσματος σε άλλο level!

Service95, Dua Lipa

Η εμβληματική, παγκοσμίου φήμης pop star, Dua Lipa, με τις μουσικές της επιτυχίες να σαρώνουν στις μουσικές πλατφόρμες και τα ηχεία των θαυμαστών της, δεν περιορίζει το ενδιαφέρον και την αγάπη της μόνο στο τραγούδι. Με την καλλιτεχνική της υπόσταση αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι ανήσυχο πνεύμα, μετουσιώνοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά της σε στίχους, στις συναυλίες, αλλά και στα video clip.

Διαβάστε επίσης  Reading Slump: Τι είναι και πως να το αποφύγετε

Άλλωστε, στο τελευταίο της album, Future Nostalgia, το οποίο ανέδειξε ακόμα περισσότερο τη φήμη και το ταλέντο της, υπάρχουν στα τραγούδια και στα video clip της συμβολισμοί και αλληγορίες, επηρεασμένα, άλλοτε από την Τέχνη κι άλλοτε από τα προσωπικά της βιώματα, τα οποία μετουσίωσε σε μουσικό storytelling. Πρόκειται για το Were good και το Love Again. Μπορείς να μάθεις για τη σημασία και το νόημα για τα παραπάνω δύο τραγούδια, με ένα κλικ στα αντίστοιχα links!

DUA LIPA
Πηγή εικόνας: facebook.com

Τι είναι όμως το Service95;

Μια πλατφόρμα πολυθεματική, με founder την Dua Lipa, έκανε launch τον Φεβρουάριο του 2022. Πρόκειται για ένα website διαφορετικό από αυτά που έχει συνηθίσει να παρακολουθεί κανείς, καθώς καλύπτει μία πληθώρα ενοτήτων και επίκαιρων ζητημάτων της σύγχρονης εποχής.

Η επωνυμία προήλθε από τον εξής συνειρμό: το 95, συμβολίζει τη χρονολογία γέννησης της Dua Lipa (1995), ενώ το Service, από την αντίληψη που έχει η ίδια για τον εαυτό της, ότι «προσφέρει» υπηρεσίες στους θαυμαστές και τους followers της. Αυτήν την οπτική θέλησε να τη μετουσιώσει σε ένα περιβάλλον, όπου θα μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση και να μαθαίνει για όσα εκείνη μοιράζεται και ασχολείται.

Πιο συγκεκριμένα;

Με μια περιήγηση, μπορείς να μάθεις για τη μόδα, την Τέχνη, για θέματα ευ ζην, αλλά και για πιο λεπτά ζητήματα, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, η ίδια η Dua Lipa, έχει εκφράσει την ευαισθησία της για ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, ασκώντας και την ιδιότητα της ακτιβίστριας σε κάθε ευκαιρία. Σε όλες τις ενότητες που περιλαμβάνονται στο Service95, υπάρχουν ιστορίες και απόψεις ατόμων που εξειδικεύονται στους συγκεκριμένους τομείς, ενώ για τους πιο «ακουστικούς» τύπους, υπάρχουν τα podcasts, με τίτλο, DUA LIPA: AT YOUR SERVICE, με συνεντεύξεις one-to-one, τις οποίες αναλαμβάνει η ίδια, φιλοξενώντας κάθε φορά διακεκριμένες προσωπικότητες, καλύπτοντας όλα τα παραπάνω θέματα.

 

Όταν η Dual Lipa μιλάει για βιβλία

Ωστόσο, από αυτήν την πολυθεματική κοινότητα δε θα μπορούσε να λείπει η ενότητα με τα βιβλία. Όπως έχει εκφράσει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις της, η Dua Lipa είναι λάτρης της ανάγνωσης βιβλίων. Έχει καταγράψει μια ολόκληρη λίστα με βιβλία που θέλει να διαβάσει, ενώ στην ομιλία της, στο The Booker Prize 2022, ανέφερε χαρακτηριστικά, «I often wonder if authors realize just how many gifts they offer us» (Συχνά αναρωτιέμαι αν οι συγγραφείς διανοούνται πόσα προνόμια μας προσφέρουν). Μίλησε, μεταξύ άλλων,  για το πώς τα βιβλία διαμόρφωσαν μακροπρόθεσμα τον τρόπο σκέψης της, αλλά και για τον αντίκτυπο που έχει η αξιόλογη συγγραφή σε ζητήματα που συχνά ο κόσμος αμελεί.

Διαβάστε επίσης  "Παράδεισος": Ένα παραμύθι για μεγάλους
SERVICE95
Πηγή εικόνας: service95.com

Service95 και βιβλία

Στο Service95 έχει δημιουργηθεί ένα special Book Club, με προτάσεις για ανάγνωση, το οποίο χωρίζεται σε Dua’s Monthly Read, με προτάσεις τις ίδιας της founder, αλλά και σε Service95 Recommend, όπου το team κάνει τις δικές του προτάσεις σε βιβλία. Μπορείς να κάνεις subscribe και να περιηγηθείς σε έναν ψηφιακό κόσμο γεμάτο Τέχνη και βιβλία! Για τον Οκτώβριο του 2023, το προτεινόμενο βιβλίο είναι το One Hundred Years of Solitude, Gabriel García Marquéz.

Αντί επιλόγου

Goodreads και Service95, λοιπόν, δύο πλατφόρμες που έχουν αγαπηθεί από τους αναγνώστες, ξεπερνώντας σύνορα και γεωγραφικούς περιορισμούς. Άνθρωποι που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, καταφέρνουν να συνδεθούν, χάρη στα κοινά τους ενδιαφέροντα, μέσα από τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Και αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αξιοποιηθεί η Τεχνολογία. Γιατί τα βιβλία είναι πάνω απ’ όλα παιδεία.

 

‘’Books and doors are the same thing. You open them, and you go through another world.’’

Jeanette Winterson


 ΠΗΓΕΣ:

Dua Lipa Future’s Nostalgia Music Videos: The Definitive Ranking. Ανακτήθηκε από: https://www.indiependent.co.uk/dua-lipas-future-nostalgia-music-videos-the-definitive-ranking/. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

Dua Lipa on the life – changing power of reading | The Booker Prize. Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=EnW_tZ-rDAM. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

Dua Lipa Service 95. Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=GbXVZp2vsGo. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

Dua Lipa Shares The Real Story Behind ‘Love Again’ | Song Exploder. Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=pJyJkgu877Q. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

Goodreads. Ανακτήθηκε από: https://www.goodreads.com/about/us. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

Goodreads. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Goodreads. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

Goodreads. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Goodreads. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

Love Again [HIDDEN MEANING] Dua Lipa. Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=5lJqvk_aKUE. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

SERVICE95. Ανακτήθηκε από: https://www.service95.com/about-us/. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

Top 500 Reading Quotes. Ανακτήθηκε από: https://quotefancy.com/reading-quotes. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 11/10/2023.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και