H αγαπημένη μας «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά

φρουτοπία
Πηγή: dimandron.sites.sch.gr

Η αγαπημένη σειρά κόμικς «Φρουτοπία» δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1983 και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα ατελείωτο ταξίδι σε κόσμους μοναδικούς και φανταστικούς. Ο εξαιρετικός συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς έχει καταφέρει να συνδεθεί με την ποιότητα στα παιδικά βιβλία, τις ευφάνταστες και πρωτότυπες ιστορίες του και τους μοναδικούς πρωταγωνιστές του που δεν τους ξεχνάς ποτέ.

Η «Φρουτοπία» αποτελεί ένα εγχείρημα του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά και του σκιτσογράφου Νίκου Μαρουλάκη. Εκδόθηκαν 50 τεύχη τα οποία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Πατάκη και επανακυκλοφόρησαν σε διάφορες εφημερίδες και τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Το κόμικ γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση με πρώτη προβολή το 1985.

Πολλαπλά νοήματα: Ένα κόμικ για μικρούς ή για μεγάλους;

Η «Φρουτοπία» κατάφερε να γίνει αγαπητή σε όλους. Η γραφή της είναι ιδανική για ανάγνωση από μικρούς αι μεγάλους. Θα λέγαμε μάλιστα ότι κρύβει και αλληγορίες ή συμβολισμούς. Οι διάλογοι και οι πράξεις των κατοίκων τις Φρουτοπίας δεν μένουν ανεπηρέαστες και από την επικαιρότητα που έρχεται να μεταμορφωθεί και να μεταφερθεί σε έναν φανταστικό κόσμο με ανισότητες, επιθυμίες, προδοσίες και δολιοφθορές.

Επίσης μέσα από την «Φρουτοπία» ο Ε. Τριβιζάς έδωσε την δική του πτυχή και άποψη για την αξία της φαντασίας στην μάθηση και την εκπαίδευση των παιδιών. Το βαρετό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων ατροφεί την δημιουργικότητα των παιδιών. Η στείρα γνώση, η απομνημόνευση και τα άχρωμα βιβλία δεν δίνουν κίνητρα στα παιδιά και δεν προάγουν την ανακάλυψη και την έμπνευσή τους. Η «Φρουτοπία»αποτελεί διέξοδο χρωμάτων, φαντασίας και δημιουργικότητας. Το 2010, στην Δ΄ έκδοση του βιβλίου γλώσσας της Δ΄ δημοτικού συμπεριλήφθηκε ένα απόσπασμα από το τεύχος 9 «Ο μανάβης και η σοπράνο».

Διαβάστε επίσης  «Η συμμορία των 11» ένα παιδικό βιβλίο για την φιλία και το αίσθημα του ανήκειν
Advertisements
Ad 14

Μα τελικά που βρίσκεται η Φρουτοπία;

Η «Φρουτοπία» βρίσκεται μέσα στην καρδιά κάθε αναγνώστη, μικρούς και μεγάλου, που έτυχε να διαβάσει όλα ή κάποιο από τα κόμικς της σειράς και ταξίδεψε και γέλασε με τους τρομερούς πρωταγωνιστές της. Εάν προσπαθούμε να το τοποθετήσουμε την Φρουτοπία γεωγραφικά η απάντηση έχει δοθεί και είναι ξεκάθαρη. Η  Φρουτοπία αναφέρεται ως «μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού».

 

ευγένιος τριβιζάς
Πηγή: skroutz.gr

 

Η πλοκή της Φρουτοπίας

Η ξαφνική εξαφάνιση του Μανώλη του μανάβη σπέρνει τον πανικό μεταξύ των μανάβηδων της χώρας, οι οποίοι τρέπονται σε μαζική φυγή, φοβούμενοι της ίδιας τύχης, ακολουθούμενοι από τους ανθρώπους. Το γεγονός σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τα φρούτα και τα λαχανικά που παραμένουν στην Φρουτοπία, τα οποία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους, εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους σε διάφορα αξιώματα και αποφασίζουν την απαγόρευση εισόδου στην χώρα για όλους τους μανάβηδες, δίνοντας έτσι τέλος στην υποδούλωση. Οι μοναδικοί άνθρωποι στην Φρουτοπία είναι ο κύριος αστυνόμος και ο “δαιμόνιος δημοσιογράφος” Πίκος Απίκος, ο οποίος καλείται να ερευνήσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανώλη του μανάβη, ως απεσταλμένος της εφημερίδας Τρέχα Γύρευε.

 

φρουτοπία
Πηγή: skroutz.gr

 

Οι πρωταγωνιστές τις Φρουτοπίας

Με μια τέτοια λαχταριστή και φρουτένια ονομασία, η Φρουτοπία δεν θα μπορούσε να κατοικείται μόνο από απλούς ανθρώπους. Οι κοσμαγάπητοι και περισσότερο αναγνωρίσιμοι πρωταγωνιστές μας είναι φρούτα και λαχανικά. Για να θυμηθούμε μερικούς:

 • Ο Πίκος Απίκος, δημοσιογράφος και ο κεντρικός χαρακτήρας της Φρουτοπίας
 • Ο Αιμίλιος το μήλο, αρχηγός της Φρουτοπίας
 • Ο Θάνος το κολοκυθάκι, πρωταθλητής πυγμαχίας της Φρουτοπίας που όνειρό του είναι να δείρει ένα μανάβη
 • Η Μαρουλίτα το μαρούλι, σύζυγος του Θάνου. Ιδρυτικό μέλος της ΗΜΑΜ (Ηρωικό Μυστικό Αντιμαναβικό Μέτωπο)
 • Η Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα, γνωστή κουτσομπόλα της γειτονιάς, που δεν αφήνει κανέναν σε χλωρό κλαρί (φρούτα και μη). Ιδρυτικό μέλος της ΗΜΑΜ
 • Ο Βλάσης το βλίτο, που δεν είναι και τόσο βλίτο όσο νομίζει
 • Ο Ανανίας το πεπόνι, που είχε χάσει την βούλα του και την βρήκε με την βοήθεια του Πίκου Απίκου
 • Ο Βρασίδας το κρεμμύδι, με τα πολλά πουκάμισα, ερωτευμένος με την Μαρουλίτα και στην συνέχεια σύζυγος της Μάτας
 • Η Μάτα η παραγινωμένη ντομάτα, η οποία χρησιμοποίησε τη βούλα του Ανανία για να αρέσει στον Βρασίδα
 • Ο Φώντας το σκληρό καρύδι, αρχηγός του στρατού της Φρουτοπίας
 • Η Βεατρίκη το Σπαράγγι, αρχικά προδότρια και στην συνέχεια σωτήρας της Φρουτοπίας. Ιδρυτικό μέλος της ΗΜΑΜ.
 • Ζαχαρίας Ζουπηχτός, ιδιοκτήτης της εταιρίας ΛΕΜΟΝΟΣΤΥΦΕΝ
 • Λάκης ο Λωτός, πρώην προδότης και στην συνέχεια σωτήρας της Φρουτοπίας
Διαβάστε επίσης  3+1 ιδέες δώρων για το βιβλιόφιλο ταίρι σας

 

φρουτοπία
Πηγή: skroutz.gr

 

Η διαμάχη για το όνομα «Φρουτοπία»

Το 1977 ξεσπά διαμάχη ανάμεσα στον συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά και γνωστή πολυεθνική εταιρία παραγωγής αναψυκτικών. Η διαμάχη που οδήγησε την προσφυγή του στην δικαιοσύνη, αφορούσε την χρήση του ονόματος Φρουτοπία σε μια νέα σειρά αναψυκτικών από την εν λόγω πολυεθνική εταιρία. Ο συγγραφέας είναι από τους μοναδικούς ανθρώπους που κατάφεραν να κερδίσουν το δικαστήριο ενάντια σε μια πολυεθνική εταιρία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,