Μια βόλτα στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

20 Νοεμβρίου 2022

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει ένα βιβλίο κι αυτό είναι… ένα ακόμη βιβλίο. Εάν αγαπάτε τα βιβλία και λατρεύετε να μεγαλώνετε τη λίστα των αδιάβαστων σας παίρνοντας το ένα βιβλίο μετά το άλλο, σας έχω ένα ξεχωριστό μέρος για να επισκεφτείτε. Πολύ κοντά στην καρδιά της πρωτεύουσας βρίσκεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων.

Πίσω από μια πολύ καλά οργανωμένη δουλειά, το συγκεκριμένο παλαιοβιβλιοπωλείο έχει στην κατοχή του πάνω από 40,000 τίτλους, παλιών αλλά και πιο σύγχρονων αναγνωσμάτων σε πολύ χαμηλές τιμές καθώς επίσης και περίπου 80.000 τόμους.

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του Παλαιοβιβλιοπωλείου

Advertisements
Ad 14

Στα 69 του χρόνια, o Λεωνίδας Κουρσούμης βρέθηκε ξαφνικά στο δρόμο, ψάχνοντας τρόπους να βγάζει τα προς το ζην, πουλούσε σε διάφορα παλαιοβιβλιοπωλεία στο Μοναστηράκι όσα βιβλία έβρισκε στα σκουπίδια. «Κάποια στιγμή, μέσα στη δική μου απελπισία, είπα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως πρέπει να γίνει κάτι», περιγράφει στα ΝΕΑ. Η ιδέα για το Παλαιοβιβλιοπωλείο γεννήθηκε όταν μαζί με δύο φίλους του, επίσης άστεγους, τον Αλέξανδρο και τον Αντώνη, αποφάσισαν να σταματήσουν να τα πουλάνε «μπιρ παρά», όπως ανέφερε, και αντ’ αυτού να βρουν έναν χώρο με χαμηλό ενοίκιο και να συγκεντρώνουν εκεί όλους τους χάρτινους θησαυρούς τους. Τα βιβλία βρήκαν αρχικά στέγη σε μια αρκετά μικρή αποθήκη στην οποία έμενε, τότε, ο κύριος Λεωνίδας, όπως τον ξέρουν όλοι, σε έναν χώρο όπου, πέρα από τη μυρωδιά του μελανιού, υπήρχε μονάχα ένας καναπές στον οποίο και κοιμόταν ο ίδιος. Ωστόσο, πολύ γρήγορα τους παραχωρήθηκε μεγαλύτερος χώρος ώστε το εγχείρημά τους να γιγαντωθεί και μέχρι σήμερα έχει ήδη βοηθήσει πολλούς να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους. «Καθαρίσαμε το χώρο, βάλαμε τα βιβλία σε παλέτες και ξεκινήσαμε…». Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. (Πηγή in.gr)

 

Διαβάστε επίσης  Περί Θανάτου του Ζοζέ Σαραμάγκου

Είτε ψάχνεις κάποιο ανάγνωσμα για σένα είτε για κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, ποτέ δεν είναι αργά για ένα δώρο αξίας όπως είναι ένα βιβλίο. Δε δίνουμε μόνο την ευκαιρία στους εαυτούς μας “να ταξιδέψουν” αλλά δίνουμε και στους συνανθρώπους μας καθ’ αυτόν τον τρόπο βοήθεια και ελπίδα. Εφόσον τα βιβλία είναι όνειρα τα οποία κρατάμε στα χέρια μας, γιατί να μη δώσουμε κι εμείς την ευκαιρία σε άλλους ανθρώπους να ονειρευτούν;

Ημέρες και Ωράριο Λειτουργίας

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 132 (Γκάζι). Είναι ανοιχτά όλες τις ημέρες, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, από τις 10:00 π.μ. έως τις 15:00 π.μ. Επίσης μπορείτε να βρείτε και τη δεύτερη στέγη του στην οδό Γραβιάς 9-11 (Πλατεία Κάνιγγος), Δευτέρα μέχρι Σάββατο, από τις 10:00 π.μ. έως τις 18:00 π.μ.

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Θα μπορούσε κανείς να με περιγράψει ως μια αθεράπευτα ρομαντική εκδοχή σε ανάμειξη της Φοίβη Μπουφέι με τον Τσάντλερ Μπίνγκ. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Δημοσιογραφία και Αρχισυνταξία το 2017, αρθρογραφώ, γράφω ρομαντικές ιστορίες και διαβάζω βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,