«Οι Ψιθυριστές» (J.Connolly): ένα καθηλωτικό βιβλίο

Ο Jonh Connolly για ακόμα μια φορά γράφει ένα βιβλίο μυστηρίου («Οι Ψιθυριστές») υφαίνοντας το πραγματικό με τα υπερφυσικά στοιχεία. Δαίμονες από παλιά έρχονται να ταράξουν ανθρώπους στην πόλη Μέιν. Η επιβλητική πένα του συγγραφέα, η έντονες σκηνές, το μυστήριο που σε κρατάει καθηλωμένο μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο, οι παράξενοι χαρακτήρες ακόμα και οι μεγάλες αναφορές σε ανθρώπους που φαινομενικά δεν περιπλέκονται στην δράση δημιουργούν μια ατμόσφαιρα συναρπαστική.

Δύο λόγια για το βιβλίο «Οι Ψιθυριστές»

Το βιβλίο έχει δύο φανερά σημεία που προδίδουν στον αναγνώστη τι θα διαβάσει και φυσικά τον προϊδεάζουν για την λύση του μυστηρίου. Αυτά τα δύο σημεία είναι ο τίτλος και το πρώτο πρώτο κεφάλαιο. Χωρίς να χρειαστεί να φτάσεις στην μέση της πλοκής κα του βιβλίου έχεις καταλάβει σε τι αναφέρεται ο συγγραφέας, ποιος είναι ο κίνδυνος και τι περίπου θα γίνει. Όμως αυτό δεν θα το κατατάσσαμε στα αρνητικά του βιβλίου. Η αλήθεια είναι ότι οι απαιτητικοί αναγνώστες μυστηρίου ίσως δυσαρεστηθούν με αυτά τα στοιχεία και θελήσουν να αφήσουν το βιβλίο στην άκρη. Θεωρώ πως στο βιβλίο είναι ξεκάθαρο το που πρέπει να επικεντρωθείς και φυσικά που στοχεύει η παραφυσικά πραγματική ιστορία του συγγραφέα.

Δεν είναι σαφώς η πλοκή το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του βιβλίου, αλλά πως ακόμα και αυτή η κατά τα φαινόμενα πλοκή μυστηρίου με εύκολη λύση μπορεί να σε καθηλώσει ή και να σε στοιχειώσει. Η αγωνία σε πολλά σημεία χτυπάει κόκκινο, όχι για αυτά που διαβάζεις αλλά για αυτά που φαντάζεσαι. Οι εικόνες που δημιουργούνται στον αναγνώστη είναι τρομακτικές ακόμα και όταν προσπαθεί να τις εκλογικεύσει σύμφωνα με τα δρώμενα. Θα αναρωτηθείς στο τέλος: Μα πως έμοιαζαν όλα τόσο αληθινά; Η ιστορία λοιπόν είναι πολύ καλά πλεγμένη με την αλήθεια και το ψέμα, τους χαρακτήρες, την παρανομία, τον φόβο, τους δαίμονες, τους ψιθυριστές και τον πόλεμο. Είναι σημαντικό στο τέλος να μην ντραπείς να πεις πως πίστεψες όλα όσα περιγράφονται ακόμα και εάν τα θεωρείς εντελώς παραφυσικά και αδύνατα.

Διαβάστε επίσης  Λογοτεχνία και Κινηματογράφος: 4+1 Ταινίες για Βιβλιόφιλους

Αφού είδαμε πως τα αρνητικά γίνονται τα θετικά του συγκεκριμένου βιβλίου ας δούμε καλύτερα την πλοκή.

Η πλοκή του βιβλίου «Οι Ψιθυριστές»

Βρισκόμαστε στο Μέιν, όπου οι αυτόχειρες όλο και αυξάνονται χωρίς κανείς φαινομενικά να έχει βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις αυτοκτονίες τους. Ο πατέρας του Ντέιμιεν Πάτσετ, Μπένετ Πάτσετ καλεί τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ να βρει λύση και απαντήσεις σε όλα τα μυστήρια που συμβαίνουν στην ζωή και το μαγαζί του. Ζητά την συνδρομή του ντεντέκτιβ για να αποδείξουν ότι ο Τομπάιας δεν είναι ο καλύτερος σύντροφος για την υπάλληλό του αλλά ούτε ήταν ο καλύτερος φίλος για τον γιό του. Ο ντεντέκτιβ Πάρκερ εάν και διστακτικός στην αρχή αποφασίζει να βουτήξει σε βαθιά νερά και να βρει απαντήσεις. Έτσι η πλοκή ξεκινά και επικεντρώνεται στις ενέργειες του ντεντέκτιβ που θα ξεσκεπάσουν τον Τομπάιας και τις παράνομες διακινήσεις του. Τίποτα όμως δεν κυλά ομαλά.

Ο ντεντέκτιβ σέρνει μαζί του μόνο δυστυχία και άδοξο τέλος για όποιον τον συναντήσει και συνομιλήσει μαζί του. Φίλοι από τα παλιά έρχονται στο προσκήνιο, πολλά πρόσωπα φαίνονται να επηρεάζουν ο καθένας τους κύριους χαρακτήρες και να πλέκουν συνέχεια μια τρομακτική, ίσως και δυσνόητη μέχρι το τέλος ιστορία. Σκαλίζοντας την ιστορία του Τομπάιας θα μάθουμε για το έργο του στον πόλεμο του Ιράκ και πως αυτό συνδέεται με το τώρα, τους θανάτους, τα ταξίδια του με τα φορτηγά στον Καναδά, τον Ηρώδη, τον Καπετάνιο, τον Συλλέκτη και τους Ψιθυριστές.

Ο συγγραφέας Jonh Connolly

Ο Τζον Κόνολι γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1968. Μετά το γυμνάσιο, το 1985, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και σε μια δημοτική επιχείρηση του Δουβλίνου, και στη συνέχεια σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Τρίνιτι Κόλετζ. Το 1992 πήρε μάστερ δημοσιογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Σε ηλικία είκοσι εννέα ετών, υπέβαλε προς έκδοση το πρώτο του μυθιστόρημα “Κάθε νεκρό πράγμα”. Το αριστουργηματικό αυτό ντεμπούτο έγραψε ιστορία στα εκδοτικά χρονικά, αποσπώντας την υψηλότερη προκαταβολή που δόθηκε ποτέ σε Ιρλανδό συγγραφέα, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αμερική. Όταν τελικά κυκλοφόρησε, το 1999, μπήκε σε χρόνο ρεκόρ σε όλες τις λίστες των μπεστ σέλερ, απέσπασε το Βραβείο Σέιμους καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος και χάρισε στον συγγραφέα τον τίτλο του νέου Τόμας Χάρις. Ο “Δουβλινέζος που γράφει σαν Αμερικανός”, όπως χαρακτηρίζεται συχνά, επειδή τοποθετεί την δράση των μυθιστορημάτων του στις ΗΠΑ με απίστευτη άνεση και αυθεντικότητα, συνέχισε με την εντυπωσιακή πορεία του με τα έργα “Το δέντρο του θανάτου”, “Φονικό Είδος”, “Στο λευκό δρόμο”, “Οι κακοί” και “Ο μαύρος άγγελος”, που μπήκαν στις λίστες των μπεστ σέλερ των Sunday Times, Irish Times και New York Times, εκδόθηκαν σε δεκαεννέα γλώσσες και τον καθιέρωσαν οριστικά ως έναν από τους καλύτερους νέους συγγραφείς θρίλερ.

Διαβάστε επίσης  ΒΙΠΕΡ: Τα βιβλία τσέπης που αγαπήθηκαν στα 70ς και η μεγάλη τους επιστροφή
John Connolly
Πηγή: amazon.de

To βιβλίο «Οι Ψιθυριστές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

Γειά σας , είμαι η Δήμητρα.
Είμαι στην ομάδα του ΜAXMAG από το 2020.
Υπερ-αναλύω (σχεδόν) τα πάντα και σκέφτομαι πολύ.
Τα βιβλία με διάλεξαν.. και δεν μπορώ να φανταστώ μια μέρα χωρίς αυτά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το Ατίθασο Ρομπότ: Όταν η Τεχνολογία Συναντά τη Φύση

Η DreamWorks Animation καταφέρνει ξανά να μας εντυπωσιάσει με την
«Μπάουμγκαρτνερ», Paul Auster

«Μπαουμγκάρτνερ»: Το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου λογοτέχνη

Το «Μπαουμγκάρτνερ» του Paul Auster, που μόλις κυκλοφόρησε από τις