Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και η ρομαντική παράδοση της Καταλονίας

22 Απριλίου 2020

(Πηγή Εικόνας: tumblr.com)

Η ημερομηνία 23 Απριλίου έχει καθιερωθεί ήδη από το 1925 ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από την UNESCO με αφορμή την διπλή απώλεια την συγκεκριμένη ανοιξιάτικη μέρα του 1616 δύο σπουδαίων ονομάτων των γραμμάτων, καθώς τότε άφησε την τελευταία του πνοή τόσο ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, γνωστός για το μυθιστόρημά του, «Δον Κιχώτης», το οποίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στα πιο πολυμεταφρασμένα βιβλία, αμέσως μετά την Βίβλο, όσο κι ο Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος μέσω των αριστουργηματικών ηρώων του ζωντάνεψε όχι μόνο το πνεύμα της εποχής αλλά όλων των αιώνων.

Το διπλό αυτό γεγονός, λοιπόν, στάθηκε αφορμή η 23η Απριλίου να επιλεχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ως γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο σκοπός αυτής της καθιέρωσης δεν ήταν άλλος, παρά οι άνθρωποι, και κυρίως οι νεαρότεροι, να παρακινηθούν ώστε να τολμήσουν έστω και μικρά αναγνωστικά ταξίδια μέσω των βιβλίων, ανακαλύπτοντας την απόλαυση της ανάγνωσης μα και τα χρησιμοθηρικά οφέλη της, αλλά κι οι συγγραφείς να συνειδητοποιούν το μέγεθος της συμβολής τους στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας, λαμβάνοντας ώθηση ώστε να συνεχίσουν το πνευματικό τους έργο μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Με εξαίρεση την φετινή χρονιά και την αλλαγή δεδομένων που η επικράτηση του κορωνοϊού επέβαλλε, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση των συναθροίσεων και ο εγκλεισμός, όλα τα προηγούμενα έτη η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορταζόταν με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει μάλλον έντονα ο τρόπος εορτασμού της στην ισπανική αυτόνομη κοινότητα της Καταλονίας. Εκεί στην ημέρα δίνεται το όνομα “Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων” κι αποτελεί μια τοπική παραλλαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της περιοχής.

Διαβάστε επίσης  Πώς συνδέεται η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Σαίξπηρ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ;

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

(Πηγή Εικόνας: tumblr.com)

Στο πλαίσιο αυτό η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στην Καταλονία αποκτά μια ρομαντική χροιά. Το σύνθημα “ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα” οδηγεί χιλιάδες άντρες στην αναζήτηση τριαντάφυλλων για την αγαπημένη τους και τις ίδιες προς αναζήτηση βιβλίων που μέσα από την διαχρονικότητα τους θα επισφραγίσουν τον όρκο περί αιωνιότητας της αγάπης τους. Άλλωστε, γνωρίζοντας την προσωπικότητα του αγαπημένου τους κι έχοντας μπροστά τους μια τεράστια ποικιλία αναγνωστικών επιλογών δύνανται να επιλέξουν ένα βιβλίο που όχι μόνο θα συνδεθεί με τις ίδιες, αποκτώντας ιδιαίτερη αξία, αλλά ίσως τους μεταδώσει και το βιβλιοφαγικό μικρόβιο, αποτελώντας την αρχή μιας μακρόχρονης βιβλιοφιλικής πορείας, πράγμα που θα προσδώσει στο δώρο τους διπλή αξία, καθώς ίσως επρόκειτο για το πρώτο βιβλίο που θα βρει τον δρόμο για την καρδιά τους, δοσμένο από κάποιον που ήδη βρίσκεται σε αυτήν.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν