Το τελευταίο βιβλίο του πολυβραβευμένου Χρήστου Οικονόμου με τίτλο «Πες της», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νουβέλα ή να παραλληλιστεί με ένα μπουκέτο ανθρώπινων ιστοριών. Στο επίκεντρό του, μια γυναίκα κούριερ, που μετατρέπεται σε δέκτρια κι έπειτα σε συλλέκτρια ιστοριών, αφού συνηθίζει να καταγράφει σε ένα τετράδιο όλα όσα της κάνουν εντύπωση κατά την καθημερινή της συναναστροφή με τους δεκάδες πελάτες που συγχρωτίζεται. Η ανώνυμη κούριερ-ή κουριέρα, ή κουριερίνα ή κουριερού- η οποία είναι κι η μοναδική αφηγήτρια του βιβλίου, είναι μια γυναίκα που λόγω της εργασίας της, διατρέχει όλη την Ελλάδα κι ασυνείδητα γίνεται συλλέκτρια ανθρώπινων ιστοριών, οι οποίες αντανακλούν όλες τις εκφάνσεις και τις παθογένειες της σύγχρονης κοινωνίας.
Δεκάδες ονόματα, διευθύνσεις, γειτονιές, περιοχές, όροφοι, κτήρια κι αντικείμενα κατακλύζουν τις σελίδες του βιβλίου, με την κούριερ να καταγράφει όλα όσα την εντυπωσιάζουν για διαφορετικούς λόγους την κάθε φορά. Έπειτα, τα συζητά με τη φίλη της τη Λένα, μια κομμώτρια με την οποία περνά τα βράδια της, γελώντας και πίνοντας στην μικρή ταράτσα του κομμωτηρίου της. Κάποιες Δευτέρες, που το κομμωτήριο είναι κλειστό, η Λένα γίνεται συνταξιδιώτισσά της στις δεκάδες περιπέτειες που την περιμένουν να ζήσει.
Πόσο εύκολα ανοίγουμε την καρδιά μας σε έναν άγνωστο;
Ολόκληρο το σπαρταριστό κείμενο του Χρήστου Οικονόμου, είναι ουσιαστικά ένας ανθρωποκεντρικός χάρτης, με πινέζες τις ανθρώπινες ιστορίες που ξεδιπλώνονται σε κάθε παράδοση πακέτου. Η ηρωίδα του Οικονόμου λειτουργεί άλλοτε σαν από μηχανής θεός, που σώζει τους απελπισμένους παραλήπτες κι άλλοτε σαν σιωπηρός ακροατής καθημερινών δραμάτων που λαμβάνουν χώρα μπροστά στα μάτια της, κάνοντας σαφές πως, πολλές φορές μας είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για όσα μας βασανίζουν σε έναν άγνωστο, που θα μας ακούσει χωρίς να μας κρίνει. Άλλωστε, το ενδεχόμενο να ξαναβρεθούμε είναι μάλλον τόσο σπάνιο, που στερεί εξαρχής το αίσθημα ντροπής από την όλη διαδικασία της εξομολόγησης.
Το «Πες της» είναι μια σύγχρονη νουβέλα που θίγει πληθώρα θεμάτων και εγείρει δεκάδες προβληματισμούς. Οι «νανοιστορίες» που τη συνθέτουν αναπαριστούν με ακρίβεια τη σύγχρονη πραγματικότητα κι αποδεικνύουν πως ο Χρήστος Οικονόμου είναι ένας συγγραφέας που αφουγκράζεται πλήρως την ελληνική κοινωνία και τις παθογένειες της, προσπαθώντας να τις εξαγνίσει γράφοντας γι’ αυτές.
Ο συγγραφέας ενσκήπτει πάνω από τους προβληματισμούς της σύγχρονης γυναίκας, καταγράφοντας ιστορίες σεξισμού, βίας, πατριαρχίας, αναπαραγωγής λανθασμένων προτύπων για τα νεαρά κορίτσια. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Οικονόμου τοποθετεί στον πυρήνα της αφήγησής του μια γυναίκα, η οποία γίνεται μάρτυρας βίαιων περιστατικών, ενώ, παράλληλα, ακολουθεί ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο επάγγελμα.
«Πες της σ’ αγαπώ πολύ και δεν θα το ξανακάνω»
Η φράση «Πες της σ’ αγαπάω πολύ και δεν θα το ξανακάνω», ανατέμνει σε πολλά σημεία τη χειμαρρώδη αφήγηση της γυναίκας κούριερ, δημιουργώντας μια παύση που βοηθά τον αναγνώστη να επεξεργαστεί όσα διάβασε και, παράλληλα, δημιουργεί ένα μυστήριο γύρω απ’ τη γυναίκα αυτή και τη ζωή της. Η σημασία της φράσης θα αποκαλυφθεί στις τελευταίες, άκρως συγκινητικές σελίδες του βιβλίου, οι οποίες αποκαλύπτουν και τον βαθμό ενσυναίσθησης του συγγραφέα.
Το «Πες της» του Χρήστου Οικονόμου είναι μια συλλογή ιστοριών καθημερινής τρέλας, με κεντρικούς άξονες τον πόνο, το πένθος, το θάνατο, την απώλεια, αλλά και την αισιοδοξία, την ελπίδα και την ανθρωπιά που ευτυχώς δεν έχει ακόμα εκλείψει. Μια νουβέλα γραμμένη, με ευαισθησία και τρυφερότητα, από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.
Βρείτε το βιβλίο εδώ.
Γνωρίστε τον συγγραφέα
Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2003 με τη συλλογή διηγημάτων “Η γυναίκα στα κάγκελα”. Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, “Κάτι θα γίνει θα δεις” (εκδ. Πόλις, 2010), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και μεταφράστηκε στα ιταλικά (Editori Riuniti, 2012) και στα γερμανικά (C.H. Beck, 2013). Προγραμματίζεται επίσης να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ (Archipelago Books) και στην Ισπανία (Valparaiso). Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων “Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα” (εκδ. Πόλις, 2014). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες συνολικά και έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
[Πηγή:biblonet.gr]