“Το κουρασμένο μέλι”, όσο και αν δεν μας προϊδεάζει ο τίτλος, είναι ένα μυθιστόρημα για τις εντάσεις, τις απολαύσεις όπως εκείνη που μας προκαλεί η κατανάλωση μελιού, τις διαδρομές γεμάτες εμπόδια του έρωτα. Του έρωτα ως του υπέρτατου και πιο έντονου συναισθήματος που έχει τη δυνατότητα να βιώσει ένας άνθρωπος, αν τουλάχιστον το επιθυμεί. Αν αφεθεί να παρασυρθεί στη δίνη του, όπως κάνουν, όχι δίχως συναισθηματικό κόστος, οι πρωταγωνιστές αυτού του μυθιστορήματος.
Ο νεαρός συγγραφέας Σταύρος Παναγιωτίδης μας εξιστορεί με μαεστρία και πάθος τον έρωτα ενός νεαρού άντρα με μία νεαρή γυναίκα μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα του πρώτου. Πρόκειται για την προσέγγιση του έρωτα, και για τα συναισθήματα που έχει βιώσει και στη συνέχεια αναπολεί και εξιστορεί, το αρσενικό ον της ιστορίας. Μέσα από τα δικά του μάτια αντιλαμβανόμαστε και τα συναισθήματα, τις σκέψεις της γυναίκας με την οποία νιώθει ερωτευμένος. Ωστόσο, ίσως και να μην είναι εκείνος ο πρωταγωνιστής αφού όλες οι σκέψεις και οι ενέργειες του εκκινούν από τα συναισθήματα του για εκείνην δίχως την οποία δεν θα υπήρχε το κουρασμένο μέλι.
Ο νεαρός άντρας βαδίζει σε μία ερημική παραλία μέσα στη νύχτα ενώ προσπαθεί να βάλει σε μία τάξη τις σκέψεις του για τον πρόσφατο, ατελέσφορο(;) έρωτα του. Από τις πρώτες γραμμές του μυθιστορήματος αντιλαμβανόμαστε ότι ο νεαρός είναι τουλάχιστον στεναχωρημένος και απογοητευμένος, αν όχι απελπισμένος. Καθώς περπατάει αφήνει να αναδυθεί μία γλυκιά κούραση και ίσως στο σημείο αυτό ο αναγνώστης σκέφτεται η προσπαθεί να δώσει μία κάποια ερμηνεία στο κουρασμένο μέλι.
Ωστόσο, το μυθιστόρημα χωρίζεται σε δύο μέρη, που στον αναγνώστη θα φανούν αρχικά ασύνδετα μεταξύ τους. Η δεύτερη ιστορία ξεκινάει με έναν μοναχικό άντρα σε ένα μπαρ ο οποίος και πάλι, όπως και στην πρώτη ιστορία, αναπολεί τον έρωτα μίας γυναίκας. Έναν έρωτα με παρόμοιες αντιφάσεις, αδιέξοδα, εντάσεις, νίκες και ήττες. Το κουρασμένο μέλι φαίνεται να συνδέει και τους δύο νεαρούς ήρωες. Όμως, στη δεύτερη διήγηση ο συγγραφέας προσθέτει περισσότερα πραγματολογικά στοιχεία και κάνει αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που άλλοτε εμπλέκονται και άλλοτε μοιάζουν ασύνδετα με την προσωπική ιστορία του ήρωα, σαν να είναι εμβόλιμα σε αυτήν. Υπάρχει δράση και γεγονότα που καθοδηγούν την επιθυμία του αναγνώστη να μάθει ποια είναι η σύνδεση τους με το προσωπικό πάθος του νεαρού. Η έκπληξη βρίσκεται στις στις τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματος όπου το κουρασμένο μέλι γίνεται περισσότερο αντιληπτό ως, ίσως, μία κατάσταση που βιώνουν οι ήρωες και των δύο ιστοριών και όπου αποκαλύπτεται ότι οι δύο διηγήσεις συγκλίνουν.
Το μυθιστόρημα “Το κουρασμένο μέλι” διαβάζεται εξίσου ευχάριστα τόσο από όσους και όσες έχουν βιώσει παρόμοιους έρωτες αλλά και από εκείνους και εκείνες που θα ήθελαν να βρίσκονταν στη θέση των ηρώων του βιβλίου, ακόμη και αν επρόκειτο να “καούν” στην φωτιά του έρωτα.
Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρδος.