Τσάρλς Μπουκόφσκι, ένας ιδιόμορφος ποιητής

Τσάρλς Μπουκόφσκι, ένας ιδιόμορφος ποιητής
Πηγή Εικόνας : daynight.gr

Ότι ο Τσάρλς Μπουκόφσκι υπήρξε ένας ιδιόμορφος ποιητής λίγοι από όσους έχουν διαβάσει έργα του θα αμφισβητούσαν. Πολέμιοι και λάτρεις του. Είχε πολλούς και στις δύο κατηγορίες. Τον γεννημένο στη Γερμανία από πατέρα Αμερικανό στρατιώτη και Γερμανίδα μητέρα, Τσαρλς Μπουκόφσκι, είτε τον λατρεύεις είτε τον απεχθάνεσαι όσο βαρύγδουπο και αν ακούγεται. Ιδιόμορφος ποιητής, λοιπόν, αλλά και πεζογράφος, συγγραφέας διηγημάτων, σεναριογράφος. Είχε στο ενεργητικό του περισσότερα από 5.300 ποιήματα και βιβλία. Ίσως και ακόμη περισσότερα διότι πολλά γραπτά του χάθηκαν στις πρώτες δεκαετίες της ενασχόλησης του με την συγγραφή.

Τον Τσάρλς Μπουκόφσκι, τον ιδιόμορφο αυτόν ποιητή – διότι ξεκίνησε με τη συγγραφή ποιημάτων και δεν έπαψε ποτέ να γράφει ποιήματα – τον γνώρισα ως συγγραφέα, μάλλον τυχαία, πριν από πολλά χρόνια, μέσα από τα γνωστότερα πεζογραφήματά του. Έχω μία προτίμηση στον πεζό λόγο έναντι της ποίησης. Έργα του όπως τα Ham On Rye ( Τοστ ζαμπόν στα ελληνικά), Hollywood, Post Office ( Ταχυδρομείο ) ήταν εκείνα που διάβασα αρχικά και με συνεπήραν. Για την κατανοητή και άμεση γλώσσα που χρησιμοποιούσε, την καθόλου ακαδημαϊκή, την αρκετά προφορική. Για τις πραγματικές καταστάσεις της καθημερινότητας που περιέγραφε με τρόπο γλαφυρό. Ακόμη και για το χιούμορ, την αθυροστομία του. Τον χαρακτηρισμό ιδιόμορφος ποιητής για τον Τσαρλς Μπουκόφσκι θα μπορούσατε να τον αντικαταστήσετε από τον ο συγγραφέας του περιθωρίου. Για τους χαρακτήρες που περιέγραφε και πρωταγωνιστούσαν στα βιβλία του αλλά και, κυρίως, για την εικόνα που είχε δημιουργηθεί και εξακολουθεί να συνδέεται με τον ίδιο: ο άνθρωπος που εμφανίζονταν με ένα μπουκάλι μπίρα στο χέρι, ο αλκοολικός, ο γυναικάς. Ακόμη και στις πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε στη διάρκεια της ζωής του, ο ιδιόμορφος Τσάρλς Μπουκόφσκι, αυτός ο καταπληκτικός ποιητής, δεν δίσταζε να εμφανίζεται με ένα μπουκάλι αλκοόλ δίπλα του. Ναι, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται για έναν συγγραφέα του περιθωρίου, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι ήθελε, επεδίωκε τη δημοσιότητα. Συνέβαλε και ο ίδιος στη δημιουργία της εικόνας του. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητες εξομολογήσεις του σε δημοσιογράφους. Είναι ίσως και ένας επιπλέον λόγος που το πρόσωπό του, η φυσιογνωμία του είναι ευρύτατα γνωστές, αναγνωρίζεται άμεσα.

Διαβάστε επίσης  «Το κάστρο των παραμυθιών» Εκδόσεις ΩΡΙΩΝ @ Παρουσίαση από την Ιωάννα Καρρά 12 Μαΐου - Book Talks @ Π. Φάληρο
Τσάρλς Μπουκόφσκι, ένας ιδιόμορφος ποιητής
Πηγή Εικόνας : seemitadas.com

Το Λος Άντζελες ήταν η πόλη Τσάρλς Μπουκόφσκι. Εκεί έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, την πόλη εκείνη και τους χαρακτήρες της περιέγραψε στα περισσότερα έργα του, με πολλά βιογραφικά στοιχεία κυρίως για την άσχημη σχέση με τους γονείς του και κυρίως με τον πατέρα του. Ο Μπουκόφσκι υπήρξε διάσημος. Τα έργα του κυκλοφόρησαν σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Όπως ήταν φυσικό, η Γερμανία, γενέτειρα του, ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον ιδιόμορφο ποιητή και συγγραφέα. Ακολούθησε και η υπόλοιπη Ευρώπη, μέσα σε αυτήν και η Ελλάδα όπου από αρκετά νωρίς μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν πολλά από τα έργα του. Οι ΗΠΑ ακολούθησαν, αναγνώρισαν την αξία του αργότερα, αλλά σήμερα θεωρείται κορυφαίος ποιητής και συγγραφέας της αμερικανικής λογοτεχνίας. Κάποιοι τον κατατάσσουν στην γενιά των Beat ( Beat Movement, Beat Generation) Αμερικανών συγγραφέων – λόγω χρονικής και ηλικιακής συμπτώσεων κυρίως- που επηρέασαν την λογοτεχνική και κοινωνική πραγματικότητα στις ΗΠΑ μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.  Ο Μπουκόφσκι δεν υπήρξε πολιτικά και κοινωνικά ενεργός πολίτης, ακτιβιστής. Με βεβαιότητα, όμως, υπήρξε ένας ιδιόμορφος, παγκόσμιος ποιητής του προηγούμενου αιώνα.

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από