John Fante Ρώτα την σκόνη

Ο John Fante αποτελεί έναν από τους συγγραφείς με την μεγαλύτερη επιρροή στο έργο του Charles Bukowski. Παιδί μεταναστών όπως και ο Bukowski, μεγάλωσε στο Μπόλντερ του Κολοράντο και για μικρό διάστημα παρακαλούθησε μαθήματα στο τοπικό πανεπιστήμιο. Σύντομα, αποφάσισε να μετακινηθεί στο Λος Άντζελες ώστε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή. Μετά απο πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες, το 1938 εκδίδει το πρώτο του μυθιστορήμα με τίτλο Waiting until spring, Bandini ενώ ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το βιβλίο του Ρώτα τη σκόνη (Ask the dust στο πρωτότυπο) το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερή του επιτυχία. Στα μυθιστορήματά του κυριαρχεί το αυτοβιογραφικό στοιχείο και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νεαρός συγγραφέας προσπαθώντας να καθιερωθεί στην Πόλη των Αγγέλων. Ο John Fante όπως και ο μαθητής του Charles Bukowski, ως κύριο πρωταγωνιστή στα έργα του έχει το συγγραφικό του alter ego, τον ιταλικής καταγωγής επίδοξο συγγραφέα Αρτούρο Μπαντίνι.
John Fante
Στο βιβλίο Ρώτα τη σκόνη ο νεαρός Αρτούρο έχει εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες και προσπαθεί, όπως ο John Fante στην πραγματική ζωή, να καθιερωθεί ως συγγραφέας. Κάποιες μικρές ιστορίες του δημοσιεύονται κατά καιρούς, δίνοντάς του πρόσκαιρα τα προς το ζην. Σύντομα όμως τα βασικά έξοδα (ενοίκιο κτλ) αλλά και οι άσκοπες σπατάλες σε ποτό και δανεικά σε περίεργους γείτονες, εξανεμίζουν το πενιχρό εισόδημα του Αρτούρο και ο επίδοξος συγγραφέας αναγκάζεται να ζητήσει από την μητέρα του να του ταχυδρομήσει κάποια χρήματα. Με τα χρήματα στην τσέπη, ο Αρτούρο πηγαίνει στο μπαρ Κολούμπια Μπουφέ όπου θα συναντήσει την Καμίγια, μια νεαρή και όμορφη Μεξικάνα σερβιτόρα που του κλέβει το μυαλό. Η σχέση του με την Καμίγια μαζί με την εξέλιξη της συγγραφικής του πορείας αποτελεί το κύριο μέρος του βιβλίου. Ο Αρτούρο θα συγκρουστεί πολλές φορές με την Καμίγια και η σχέση τους θα περάσει πολλές φορές μεταξύ του δίπολου πάθους και μίσους. Κάποια στιγμή, ο Αρτούρο καταλαβαίνει ότι η Καμίγια ενδιαφέρεται και για κάποιον άλλο και μάλιστα για ένα συνάδελφό της από το μπαρ που εργάζεται, τον Σάμι. Στη συνέχεια της ιστορίας θα δούμε τον Αρτούρο να παίρνει έναν άλλο ρόλο αυτό του κατά κάποιο τρόπο προστάτη της Καμίγια αλλά και λογοτεχνικού συμβούλου του άρρωστου πια Σάμι. Η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα και δε θα ήθελα να αποκαλύψω οποιαδήποτε λεπτομέρεια για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς αξίζει πραγματικά να διαβάσετε το βιβλίο! Όταν το διαβάσετε, αναζητήστε και την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου που έγινε το 2006 με πρωταγωνιστές τον Colin Farrell ως Αρτούρο Μπαντίνι και την Salma Hayek στο ρόλο της Καμίγια.

Στις βιβλιοπαρουσιάσεις, συνήθως δεν αναφέρουμε παρά ελάχιστα για τον μεταφραστή. Αναφορικά όμως με το βιβλίο του John Fante, κρίνω πως είναι απαραίτητο να αφιερώσω χώρο και σε έναν σημαντικό μεταφραστή, ποιητή και μελετητή της μπιτ γενιάς, τον Γιάννη Λειβαδά. Ο Γιάννης Λειβαδάς γεννήθηκε το 1969 και αποτελεί έναν από τους πλέον εξειδεικευμένους μελετητές της μπητ γενιάς αλλά και της μεταμοντέρνας αγγλόφωνης πεζογραφίας. Έχει μεταφράσει πλήθος έργων σημαντικών σύγχρονων λογοτεχνών μεταξύ των οποίων ο Jack Kerouac, ο Charles Bukowski και ο Ezra Pound ενώ θα ήταν λάθος να παραλείψουμε την μελέτη του επάνω στα ποιήματα μορφής χάικου. Επίσης, έχει εκδόσει και ο ίδιος αρκετές συλλογές ποιημάτων με τελευταία του χρονικά δουλειά την συλλογή Κενά τεκμαιρόμενα. Προσωπικά, από την εργογραφία του Γιάννη Λειβαδά, ξεχωρίζω την μελέτη του για την γενιά των μπητ με τίτλο Τα οράματα μιας απίθανης γενιάς: στοιχεία από την beat generation” που συνέλεξε κείμενα εξαίρετων Αμερικανών λογοτεχνών της γενιάς αυτής, πολλά από αυτά άγνωστα στο ελληνικό κοινό. Ποιήματα του Γιάννη Λειβαδά έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές και ανθολογίες σε όλον τον κόσμο, μεταφρασμένα σε εννέα γλώσσες. Αναφορικά με το βιβλίο του John Fante που εξετάσαμε παραπάνω, η μετάφραση του Γιάννη Λειβαδά, καταφέρνει να μας μεταφέρει στο Λος Άντζελες της εποχής του Αρτούρο Μπαντίνι αλλά κυρίως, να μας κάνει να γίνουμε συμμέτοχοι στις περιπέτειές του. Αναζητήστε το βιβλίο του John Fante και ιδιαίτερα όσοι είναι θαυμαστές της γραφής του Charles Bukowski, θα ενθουσιαστείτε!

Διαβάστε επίσης  Εννέα, το νέο μυθιστόρημα του Κυριάκου Μαργαρίτη από τις Εκδόσεις Ίκαρος

Με καταγωγή από Καβάλα και τόπο διαμονής την Θεσσαλονίκη, γράφω για όσα διαβάζω και με συναρπάζουν ή για όσα ακούω και πιστεύω ότι αξίζει να ακουστούν. Αγαπώ ιδιαίτερα τους συγγραφείς που ζουν για να γράφουν και όχι όσους γράφουν για να ζουν. Μαζί θα μιλάμε για βιβλία και συγγραφείς, θέματα πολιτισμού αλλά και όση μουσική μπορώ να αγγίξω! Μπορείτε να με βρείτε στο paul.iakovidis2010@gmail.com!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που