Ο Πύργος του Franz Kafka

 

Ο Franz Kafka, γεννημένος στην Τσεχία από Εβραίους γονείς, έμελλε να θεωρηθεί (μετά θάνατον βεβαίως-βεβαίως), ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του εικοστού αιώνα. Λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα  και των πολλών προβλημάτων υγείας που τον ταλάνιζαν, πολλά από τα έργα του, παρέμειναν ανολοκλήρωτα. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι η «Μεταμόρφωση» (1915) η «Δίκη» (1925) και «Αμερική» (1927).

Διαβάστε επίσης  Οικολογική καταστροφή στην λογοτεχνία: Δυστοπία ή Πραγματικότητα;

Στον «Πύργο» ο Kafka σκιαγραφεί την άκρατη γραφειοκρατεία. Άλλοι πάλι θεωρούν πως απώτερος σκοπός του ήταν να κατακεραυνώσει τα απολυταρχικά καθεστώτα. Άλλοι πως ο κόσμος που έχτισε αντικατροπτίζει τον εσωτερικό του κόσμο. Αυτή όμως δεν είναι η μαγεία της λογοτεχνίας; H ανάγνωση είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και  καθένας απο εμάς εκλαμβάνει αυτά που εισπράτει διαφορετικά. Αρκετά δύσκολο ανάγνωσμα που

παρασέρνει τον αναγνώστη σε μονοπάτια που ξεφεύγουν απο τα όρια της λογικής.  Παρόλα αυτά, σας το προτείνω να το διαβάσετε (αν δε το έχετε ήδη κάνει) καθώς είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του συγγραφικού του ύφους.

Προς θεού όμως, όταν θα γίνει αυτό, καλό θα ήταν να  έχουν αρχίσει οι βροχές και τα χιόνια … Ο χειμώνας ταιριάζει απόλυτα  με τη μαυρίλα που αποπνέει το βιβλίο.

Υπόθεση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

To μυθιστόρημα «Ο πύργος» αρχίζει με μια σειρά από αινίγματα: γιατί έρχεται ο Κ. στο χωριό, γιατί θέλει να

φτάσει οπωσδήποτε στον Πύργο και γιατί τα πάντα και οι πάντες φαίνεται να συνωμοτούον εναντίον του; Αντί να δώσει προοδευτικά απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, ο Κάφκα θέτει υπό αμφισβήτηση κάθε δεδομένο και κάθε πληροφορία που αποκαλύπτεται στην πορεία του έργου, δημιουργεί αντιφάσεις, συσκοτίζει τα γεγονότα. Την κάτοψη της αφήγησης, την οποία έχει καλύψει με μυστήριο, καλείται να την ανακατασκευάσει ο αναγνώστης σε μια αέναη διαδικασία· έτσι διαλύεται η συνήθης στατική δυαδική σχέση συγγραφέα και αναγνώστη, παραγωγικής και προσληπτικής πράξης. Όποιος θέλει να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο του Κάφκα και να συμπληρώσει τα «κενά» του, πρέπει να λάβει μέρος ενεργά στο παιχνίδι.

Η μεταμόρφωση, του Φραντς Κάφκα

Διαβάστε επίσης  5 χριστουγεννιάτικα βιβλία...τρόμου!

Η Δίκη του Κάφκα

Φραντς Κάφκα: Η ζωή ενός σπουδαίου πεζογράφου

 

Απόφοιτος ΕΑΠ. Πρόγραμμα σπουδών: Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Μουσική και διάβασμα τα χόμπι μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα