Η άμβλωση είναι βασικό δικαίωμα μιας γυναίκας

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε το Roe v Wade, την απόφαση ορόσημο του 1973 που προστάτευε το δικαίωμα μιας γυναίκας να κάνει άμβλωση, σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση για την πρόσβαση στις αμβλώσεις, αρνούμενοι την ελευθερία επιλογής στις γυναίκες. Το παγκόσμιο τοπίο των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων λοιπόν αλλάζει συνεχώς.

Και όλο αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα πλαίσιο που θέλουμε να υποστηρίζουμε και να φωνάζουμε ότι είμαστε κύριοι του εαυτού μας και πως το σώμα μας μάς ανήκει κι άλλα τόσα, αλλά όχι. Η παραπάνω είδηση για την νομική αναδιαμόρφωση έρχεται να τα διαψεύσει όλα αυτά, προκαλώντας μία παγκόσμια αναταραχή.

άμβλωση
Πηγή https://unsplash.com/photos/JbAOhfWum1s

Τι σημαίνει όμως άμβλωση;

Πριν προχωρήσουμε όμως περισσότερο ας δώσουμε τον ορισμό, το τι σημαίνει άμβλωση, σε περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει. Η άμβλωση, είναι η ιατρική ή χειρουργική διακοπή μιας εγκυμοσύνης και είναι μια από τις παλαιότερες, πιο κοινές και πιο αμφιλεγόμενες ιατρικές διαδικασίες (World Health Organization, 2019).

Η πρόσβαση στην άμβλωση είναι ένα από τα πιο έντονα αμφισβητούμενα θέματα παγκοσμίως και η συζήτηση θολώνεται από την παραπληροφόρηση σχετικά με τις πραγματικές συνέπειες του περιορισμού της πρόσβασης σε αυτή τη βασική υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης.

Η αλλαγή λοιπόν του νόμου αποτελεί μία θλιβερή πτυχή στην ιστορία καθώς αποτελεί μία πληγή που γύρισε μία χώρα 150 χρόνια πίσω, αναγκάζοντας χιλιάδες γυναίκες να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Αλλαγή του νόμου περί άμβλωσης σημαίνει..

Και για όποιον δεν το κατάλαβε, αυτή η απόφαση σημαίνει έλλειψη σωματικής αυτονομίας! Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην υγεία και δικαίωμα να είναι απαλλαγμένος από βία, διακρίσεις και βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση (De Schutter, 2019).

Διαβάστε επίσης  «Δεν μπορώ»

Η νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζει ξεκάθαρα ότι οι αποφάσεις για το σώμα σας είναι αποκλειστικά δικές σας. Το να εξαναγκάσετε κάποιον να πραγματοποιήσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να τον εξαναγκάσετε να επιδιώξει μια μη ασφαλή έκτρωση, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή και της σωματικής αυτονομίας.

άμβλωση
Πηγή https://unsplash.com/photos/nJQzrx-JJJg

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να ασκεί τη σωματική του αυτονομία και να παίρνει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με την αναπαραγωγική του ζωή, συμπεριλαμβανομένου του πότε και εάν έχει παιδιά (Lebert, 2018). Είναι σημαντικό οι νόμοι που σχετίζονται με τις αμβλώσεις να σέβονται, να προστατεύουν και να εκπληρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκύων και να μην τις αναγκάζουν να επιδιώκουν μη ασφαλείς αμβλώσεις.

Στέρηση ενός βασικού δικαιώματος

Πλέον, με τις γυναίκες που θα επιλέξουν να διαχειριστούν μόνες τους τις αμβλώσεις τους να κινδυνεύουν να ποινικοποιηθούν. Ζούμε σε μια εποχή διάχυτης ψηφιακής επιτήρησης που ενεργοποιείται από το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα. Τα ψηφιακά δεδομένα μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την ενοχοποίηση γυναικών που αναζητούν άμβλωση.

Οι γυναίκες λοιπόν, θα χάσουν την πρόσβαση στην άμβλωση, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερες θα χρειαστεί να ταξιδέψουν εκτός πολιτείας για να κάνουν έκτρωση ή ότι περισσότερες γυναίκες θα επιλέξουν να διαχειριστούν μόνες τους την άμβλωση τους, επομένως να κάνουν μια άμβλωση χωρίς την απαραίτητη κλινική βοήθεια (Reardon, 2018).

Οι μη ασφαλείς αμβλώσεις ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μια διαδικασία για τον τερματισμό μιας ακούσιας εγκυμοσύνης που πραγματοποιείται είτε από άτομα που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες είτε σε περιβάλλον που δεν επιβεβαιώνει τα ελάχιστα ιατρικά πρότυπα ή και τα δύο (World Health Organization, 2019).

Διαβάστε επίσης  Η Ευτυχία ψάχνει να βρει το νόημα
άμβλωση
Πηγή https://unsplash.com/photos/eIGgOPbMDgA

Το στίγμα γύρω από την άμβλωση

Οι στάσεις σχετικά με την άμβλωση ποικίλλουν είναι γεγονός, αυτή η απόφαση αλλαγής του νόμου όμως, ίσως αυξήσει και το στίγμα των αμβλώσεων. Γνωρίζετε ότι έρευνες του κλάδου ψυχολογίας, δείχνουν ότι η άμβλωση δεν συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά ο περιορισμός της πρόσβασης σε ασφαλείς, νόμιμες αμβλώσεις προκαλεί περισσότερα θέματα (Biggs, Upadhyay, McCulloch & Foster, 2017; Rocca, Moseson, Gould, Foster & Kimport, 2021)

Η απλή αντίληψη ότι η άμβλωση είναι παράνομη ή ανήθικη οδηγεί στον στιγματισμό από το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, τα μέλη της οικογένειας και το δικαστικό σώμα, μεταξύ άλλων (Berer, 2017). Κατά συνέπεια, οι γυναίκες και τα κορίτσια που αναζητούν άμβλωση κινδυνεύουν να υποστούν διακρίσεις και παρενοχλήσεις. Ορισμένες γυναίκες μάλιστα έχουν αναφέρει κακοποίηση και ντροπή από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης όταν αναζητούν υπηρεσίες αμβλώσεων ή φροντίδα μετά την έκτρωση.

Η ανατροπή του Roe v. Wade είναι μια στιγμή καθοριστική για την εποχή λόγω της σημασίας του για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

«Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι κάτι βασικό στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι μία απόφαση που πρέπει να κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Και όταν η κυβέρνηση ελέγχει αυτή την απόφαση αντί για εκείνη, είναι σαν να μην την αντιμετωπίζουν ως έναν ενήλικα υπεύθυνο για τις ίδιες της τις επιλογές». ~ Ruth Bader Ginsburg

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Berer, M. (2017). Abortion law and policy around the world: in search of decriminalization. Health and human rights19(1), 13. Doi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5473035/

Biggs, M. A., Upadhyay, U. D., McCulloch, C. E., & Foster, D. G. (2017). Women’s mental health and well-being 5 years after receiving or being denied an abortion: A prospective, longitudinal cohort study. JAMA psychiatry74(2), 169-178. Doi: 10.1001/jamapsychiatry.2016.3478

Διαβάστε επίσης  Social media: Πώς επηρεάζουν την υγεία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

De Schutter, O. (2019). International human rights law. Cambridge University Press. E-book, Ανακτήθηκε 26 Ιούνη 2022

Lebert, J. (2018). Information and communication technologies and human rights advocacy: the case of amnesty international. In Civil Society in the Information Age (pp. 19-36). Routledge. E-book, Ανακτήθηκε 26 Ιούνη 2022

Reardon, D. C. (2018). The abortion and mental health controversy: A comprehensive literature review of common ground agreements, disagreements, actionable recommendations, and research opportunities. SAGE open medicine6, 2050312118807624. Doi: https://doi.org/10.1177%2F2050312118807624

Rocca, C. H., Moseson, H., Gould, H., Foster, D. G., & Kimport, K. (2021). Emotions over five years after denial of abortion in the United States: Contextualizing the effects of abortion denial on women’s health and lives. Social Science & Medicine269, 113567. Doi: https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2020.113567

World Health Organization. (2019). Medical management of abortion. World Health Organization. E-book, Ανακτήθηκε 26 Ιούνη 2022

 World Health Organization. (2019). Preventing unsafe abortion: evidence brief (No. WHO/RHR/19.21). World Health Organization. Ανακτήθηκε 26 Ιούνη 2022

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις