Χαμογελάς αρκετά;

Πηγή εικόνας: Unsplash

Γνωρίζατε ότι το χαμόγελο προκαλεί περισσότερη ευχαρίστηση στον εγκέφαλο από τη σοκολάτα; Ένα χαμόγελο μπορεί να φωτίσει ένα δωμάτιο και να δημιουργήσει συνδέσεις, που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν ποτέ.

Ένα χαμόγελο μας κάνει να νιώθουμε ευπρόσδεκτοι, ασφαλείς και συνδεδεμένοι. Ανεξάρτητα από την κουλτούρα στην οποία βρίσκεστε, το χαμόγελο είναι ένα παγκόσμιο σημάδι ευτυχίας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το χαμόγελο έχει το ίδιο νόημα ακόμη και σε απομακρυσμένες φυλές, που είχαν ελάχιστη έως καθόλου αλληλεπίδραση με τον δυτικό κόσμο. Είναι διαπολιτισμικό.

Πηγή εικόνας: Unsplash

Σύμφωνα με ψυχολόγους, ένα χαμόγελο είτε αυθόρμητο είτε αναγκαστικό μπορεί να πυροδοτήσει τον εγκέφαλο και να βοηθήσει τη δημιουργική μας πλευρά. Όταν χαμογελάμε, η επιστήμη έχει δείξει ότι απελευθερώνει ενδορφίνες στο σώμα μας. Οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για να μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι και βοηθούν επίσης, στη μείωση των επιπέδων άγχους.

Ο εγκέφαλός μας, όταν χαμογελάμε απελευθερώνει μικρά μόρια που ονομάζονται νευροπεπτίδια, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες. Έτσι, το χαμόγελο βοηθά στη μείωση του στρες και ακόμη στη χαλάρωση των καρδιακών παλμών.

Advertisements
Ad 14

Το γεγονός είναι ότι, όπως εξηγεί ο Δρ Isha Gupta , νευρολόγος από το IGEA Brain and Spine, ένα χαμόγελο υποκινεί μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας ορισμένες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. «Η ντοπαμίνη αυξάνει τα συναισθήματα ευτυχίας μας. Η απελευθέρωση σεροτονίνης σχετίζεται με μειωμένο στρες. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη και την επιθετικότητα», λέει ο Δρ Gupta. «Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης σχετίζονται επίσης με την κατάθλιψη».

Βλέπετε, το χαμόγελο μπορεί επίσης να είναι μεταδοτικό. Έχετε παρατηρήσει ποτέ όταν χαμογελάτε σε κάποιον, ότι χαμογελάει αμέσως; Ως άνθρωποι, έχουμε μια φυσική τάση να μιμούμαστε τους γύρω μας, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Εάν κάποιος στο δωμάτιο χαμογελάσει, θα αντικατοπτρίσετε φυσικά το χαμόγελό του. Μια ευγενική λέξη και ένα όμορφο χαμόγελο μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη ζωή κάποιου προς το καλύτερο και να τον κάνουν έναν όμορφο κόσμο για να ζεις.

Διαβάστε επίσης  Αν υπήρχαν 100 άνθρωποι σε ένα δωμάτιο, πόσοι θα έβρισκαν την ευτυχία;

Κάθε μέρα συνεπάγεται μια ποικιλία εργασιών και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η ρουτίνα του καθενός είναι διαφορετική. Κάποιοι ακολουθούν μια αυστηρά πειθαρχημένη σειρά πραγμάτων ενώ η ρουτίνα άλλων είναι να κάνουν απλά πράγματα χωρίς πρόγραμμα. Αλλά μέσα σε αυτή τη ρουτίνα ή τη ζωή χωρίς πρόγραμμα, αυτό που συχνά ξεχνάμε είναι να πάρουμε χαρά από αυτήν και να φέρουμε ένα ή δύο χαμόγελα στα πρόσωπά μας.

Μία από τις πιο απλές απολαύσεις της ζωής είναι όταν χαμογελάς σε κάποιον και εκείνος ανταποδίδει. Τα συνοφρυώματα και η σοβαρότητα δημιουργούν εμπόδια και απομακρύνουν τους ανθρώπους. Όταν βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον που είναι χαμογελαστός, είναι σχεδόν αδύνατο να μην αισθάνεσαι επίσης καλά. Τα χαμόγελά σας θα φέρουν ευτυχία και θα δημιουργήσετε ανοιχτές, χαλαρές και θετικές αλληλεπιδράσεις γύρω σας όπου κι αν πάτε. Γι’ αυτό βάλτε ως προτεραιότητα να περιβάλλεστε με ανθρώπους που φωτίζουν τη μέρα σας. Ο κόσμος γίνεται πολύ καλύτερος όταν χαμογελάς.

«Ένα χαμόγελο είναι ευτυχία που θα βρεις ακριβώς κάτω από τη μύτη σου». ~ Tom Wilson

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Beamish, A. J., Foster, J. J., Edwards, H., & Olbers, T. (2019). What’s in a smile? A review of the benefits of the clinician’s smile. Postgraduate medical journal95(1120), 91-95. http://dx.doi.org/10.1136/postgradmedj-2018-136286

Boniwell, I., & Tunariu, A. D. (2019). Positive psychology: Theory, research and applications. McGraw-Hill Education (UK). E-book, Ανακτήθηκε 12 Απρίλη 2023

Elaine Halley, B. D. S. (2022). Smile Analysis. Edizioni LSWR. E-book, Ανακτήθηκε 12 Απρίλη 2023

Freitas-Magalhães, A. (2020). The Psychology of Emotions-The Allure of Human Face. Leya. E-book, Ανακτήθηκε 12 Απρίλη 2023

Διαβάστε επίσης  Εσωτερική γαλήνη: πως να την αποκτήσεις

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη