Έκτρωση ή Άμβλωση: Έκτρωμα ή σωτηρία;

 

Άμβλωση και πόλωση

 

Το ζήτημα της έκτρωσης ή καλύτερα άμβλωσης, ουκ ολίγες φορές, έχει διχάσει και απασχολήσει την κοινή γνώμη παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η νομιμότητα ή μη της εν λόγω διαδικασίας διαφέρει από χώρα σε χώρα, με ισχυρή την επιρροή της εκκλησίας στον εμποδισμό της. Με μία ιστορική προσέγγιση αντιλαμβανόμαστε πως η άμβλωση προϋπήρχε ήδη από την αρχαιότητα στη χώρα μας, ως μέθοδος αποβολής για τις εταίρες και όχι μόνο. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης, που στον όρκο του απαγορεύει τις αμβλώσεις, προμήθευε βότανα σε εταίρες για να αποβάλλουν. Παρά ταύτα, θεωρούσε πως ένας γιατρός δεν πρέπει να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο. Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης τάσσονταν υπέρ της άμβλωσης, καθώς θεωρούσαν πως το παιδί πρέπει να γεννιέται υπό τις κατάλληλες συνθήκες και να είναι υγιές.

Επιχειρήματα κατά της άμβλωσης

Ένα σημαντικό ποσοστό της σύγχρονης κοινωνίας δηλώνει κατά της άμβλωσης, καθώς τη συνδέει με την ευγονική και τις ναζιστικές αντιλήψεις. Το ίδιο ποσοστό αντιλαμβάνεται την άμβλωση ως δολοφονία και εγκληματική πράξη. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι, κυρίως από τον χώρο της εκκλησίας, που καταδικάζουν την άμβλωση ως ”απόφραξη” του μοναδικού σκοπού της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι τελευταίοι, ασπάζονται αντιλήψεις οι οποίες θέλουν τη σεξουαλική πράξη ως μέθοδο αναπαραγωγής και μόνο.

Παραλογισμός και συσχέτιση άμβλωσης με τον Ναζισμό

Ωστόσο, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως κανένας δεν αναφέρεται σε φαρμακευτικές βιομηχανίες (όπως η Bayer), οι οποίες συνεργάζονταν με τους ναζί και δημιουργούσαν φάρμακα στην πλάτη ανθρώπων-πειραματόζωων. Πού είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής εδώ, εφόσον αυτή είναι η ένστασή τους; Γιατί τόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πελάτες τους, εφόσον κατατρέχουν σε μια άλλη εποχή για επιχειρήματα; Επίσης, πολλές από τις πιο δημοφιλείς βιομηχανίες του σήμερα, συνέλαβαν καθοριστικά στην ανέγερση του φασισμού. Οι άνθρωποι που με ασπίδα αυτό το επιχείρημα καταδικάζουν την άμβλωση, δεν αναφέρονται σε πολλές πλευρές του ναζισμού, γιατί είναι καταναλωτές αυτών των βιομηχανιών, όπως οι περισσότεροι από εμάς. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως ως καταναλωτές των προαναφερθέντων βιομηχανιών στηρίζουμε ιδεολογικά το ναζισμό, απλά αποδεικνύουμε την υποκριτικότητα του επιχειρήματος. Η άμβλωση χρησιμοποιείται με μια ανθρωπιστική λογική και όχι με τα κατάλοιπα της ευγονικής.

Διαβάστε επίσης  Ο γάμος του διαβόλου: συγχώνευση Bayer-Monsanto vol1

Είναι η άμβλωση δολοφονία;

Όσον αφορά τον ισχυρισμό περί δολοφονίας, η ίδια η ιατρική έρχεται να τον διαψεύσει. Στο χρονικό διάστημα στο οποίο η άμβλωση είναι επιτρεπτή (σε όσες χώρες είναι), δεν έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ανθρώπινης ζωής (εντός εικοσιτεσσάρων εβδομάδων), αλλά κυττάρων. Για να διαπραχθεί δολοφονία συνεπάγεται η αφαίρεση μιας υπάρχουσα ζωής, η οποία σε αυτή τη περίπτωση δεν υφίσταται. Η εκκλησία φυσικά εκφράζει διαφορετική άποψη, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις ενδείκνυται να συμβουλευόμαστε την επιστήμη, η οποία είναι και ειδήμων σε τέτοια ζητήματα, με χειροπιαστά επιχειρήματα.

Ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή αναπαραγωγής

Σχετικά με την αντίληψη πως βασικός σκοπός του ανθρώπου είναι η αναπαραγωγή, κατά αυτή τη λογική ακυρώνουμε την αξία των ατόμων που δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Επιπρόσθετα, ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλει με ποικίλους τρόπους στην επιβίωση του είδους μας, μέσω ερευνών, μέσω της ιατρικής ή μέσω της τεχνολογίας. Άλλωστε, είναι γνωστό πως βιώνουμε υπερπληθυσμό και πολλές χώρες ταλανίζονται από αυτόν και από την απαγόρευση της άμβλωσης. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, άρα και ακατάλληλος ή κατάλληλος για ορισμένους ρόλους, όπως αυτόν του γονιού.

Επιχειρήματα υπέρ της άμβλωσης

Αρχικά ας διαχωρίσουμε τη λέξη άμβλωση και έκτρωση. Δεν είναι τυχαίο που στη συντηρητική μας κοινωνία ο όρος ”έκτρωση” (προέρχεται από το εκτιτρώσκω=τραυματίζω) είναι πιο διαδεδομένος. Οι λέξεις δηλώνουν, έστω και υποσυνείδητα, μια ιδεολογία. Σε αυτή την περίπτωση η λέξη έκτρωση παραπέμπει στο έκτρωμα και προδιαθέτει αρνητικά το πομπό.

Πολεμώντας τη γυναικεία αυτοδιάθεση

Ένας από τους βασικότερους λόγους, όπου η γυναίκα διεκδικεί το δικαίωμα της στην άμβλωση, είναι η εξασφάλιση της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας της. Ας μην ξεχνάμε πως η ίδια θα το κουβαλήσει στο σώμα της για περίπου 9 μήνες. Η εγκυμοσύνη μπορεί να καταβάλει το σώμα, να το αλλάξει και να το ταλαιπωρήσει και φυσικά, αν και σε μικρό ποσοστό, ποτέ δεν αποκλείεται να αποβεί και μοιραία για τη γυναίκα.

Μετά την εγκυμοσύνη η μητέρα επιβαρύνεται με πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές του πατέρα. Η κοινωνία προσδοκάει από τη γυναίκα να αφιερωθεί και να αυτοθυσιαστεί για χάρη του παιδιού της. Αντίθετα, ο άντρας είναι κοινώς αποδεκτό να κρατά μια πιο απόμακρη στάση. Σε αυτό το κείμενο δε θα επεκταθούμε στο να αναλύσουμε πόσο προβληματική είναι η παραπάνω νοοτροπία, αλλά θα εστιάσουμε στο ότι είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η κάθε γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τη ζωή της. Εφόσον μια εγκυμοσύνη θα λάβει καθοριστικό ρόλο στο σώμα και τους στόχους της, πολύ παραπάνω σε σχέση με τον άντρα, οφείλουμε να της αφήνουμε το περιθώριο επιλογής.

Διαβάστε επίσης  Αποξένωση: Ένα θλιβερό φαινόμενο στις σύγχρονες κοινωνίες

Ανώτερα συμφέροντα και άμβλωση

Η γυναικεία αυτοδιάθεση δε συμφέρει τον καπιταλισμό, γιατί εμποδίζει τη δημιουργία οικογενειών. Ο σχηματισμός οικογενειών, αιώνες τώρα, ευνοεί το σύστημα κατανάλωσης, καταπίεσης και ελέγχου. Ο άνθρωπος όντας σε μια οικογένεια αναγκάζεται να δουλεύει παραπάνω, χωρίς φυσικά να διεκδικεί παραπάνω από τα ψίχουλα που του δίνονται ”γιατί έχει στόματα να θρέψει”. Σε μια οικογένεια δεν υπάρχει χώρος για ρίσκα και αντιδράσεις. Κάθε άλλο, τα μέλη της καταναλώνουν πολλά παραπάνω προϊόντα και έτσι βοηθούν το χρήμα να ρέει σε συγκεκριμένες τσέπες. Ο άντρας επωμίζεται τον ρόλο του κουβαλητή, έρμαιο στην εργασιακή εκμετάλλευση. Η γυναίκα αναλαμβάνει το ρόλο της εργαζόμενης νοικοκυράς που εξαντλημένη συμβιβάζεται με την ανισότητα. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως κάθε οικογένεια βυθίζεται στη δυστυχία και πως η οικογένεια είναι νομοτελειακά μια αυτοκαταστροφή. Όταν όμως οι οικογένειες σχηματίζονται για χάρη ενός παιδιού από ”ατύχημα”, τότε το πιο πιθανό είναι να μην είναι λειτουργικές.

Γιατί η άμβλωση θα έπρεπε να επιτρέπεται χωρίς καμία εξαίρεση;

Όπως λοιπόν, υποστηρίζεται και από την επιστημονική κοινότητα, η γέννηση ενός παιδιού προϋποθέτει κάποιες παραμέτρους. Όταν μιλάμε για ένα παιδί, μιλάμε για μια ανθρώπινη ζωή, η οποία δε θα είναι για πάντα ένα χαριτωμένο μωρό. Ο ρόλος του γονιού κουβαλάει ευθύνες που σχετίζονται με την ψυχολογική, αλλά και την οικονομική κατάσταση του εκάστοτε ατόμου. Αυτές οι προϋποθέσεις, στην προκειμένη στιγμή που προκύπτει η εγκυμοσύνη, ενδέχεται να μην πληρούνται. Η στέρηση της άμβλωσης, σε μια αντίστοιχη περίπτωση δύναται να καταστρέψει τρεις ζωές ή και παραπάνω. Κάθε ζευγάρι πρέπει να επιλέγει σοφά και συνειδητά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα παιδί.

Διαβάστε επίσης  Όποιος φοβάται τους κλόουν, ας σηκώσει το χέρι του!

 

άμβλωση
Πηγή: IPPF

Ας πρόσεχε

Η φράση ”ας πρόσεχε” είναι αρκετά συχνή σαν επιχείρημα κατά της άμβλωσης. Βέβαια, καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν υπόσχεται 100% ασφάλεια. Η πρόληψη και η υπευθυνότητα αποτελούν βασικές αρετές για να αποφευχθούν τα ανεπιθύμητα, αλλά καμία αντισύλληψη δεν εγγυάται πλήρη ασφάλεια. Επιπρόσθετα, υπάρχει το φαινόμενο του stealthing, για το οποίο η γυναίκα δε φέρει καμία ευθύνη ή μπορεί να μην το αντιληφθεί καν. Όσον αφορά το χάπι της επόμενης ημέρας, ενδέχεται να έχει διαφύγει από τη γυναίκα μια τυχόν απροσεξία ή παραβίαση του συντρόφου της και για τον οποιοδήποτε λόγο να μην προλάβει να δράσει εγκαίρως.

Άμβλωση και βιασμός

Σε πολλές χώρες επιτρέπεται η άμβλωση μετά από βιασμό, αλλά τι γίνεται όταν δεν μπορεί να αποδειχθεί; Ένα θύμα βιασμού υποφέρει ήδη από έντονα ψυχοσωματικά τραύματα και είναι πιθανό να μην αναφέρει το έγκλημα τη σωστή στιγμή. Αν μια γυναίκα είναι μεθυσμένη, είναι πολύ πιθανό να μη φέρει σημάδια βιασμού και να μην είναι εύκολο να αποδειχθεί. Στην έκφραση ”Ας μη μέθαγε” απαντάμε ”Ας έδινες παιδεία στον γιό σου” ο βιασμός είναι έγκλημα, το να μεθάς είναι νόμιμο (εφόσον δεν οδηγάς και είσαι σε κατάλληλη ηλικία).

Επίλογος σε μια ακόμα αδικία

Η άμβλωση θα έπρεπε να λαμβάνεται ως ένα βασικό δικαίωμα της γυναίκας για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της και τον έλεγχο του σώματός της. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τον εαυτό του από τη στιγμή που δε βλάπτει κάποιον άλλον (ναι, μιλάμε για κύτταρα, όχι άνθρωπο). Τέτοιου είδους περιορισμοί οδηγούν τις γυναίκες σε παράνομες εκτρώσεις, οι οποίες έχουν οδυνηρές επιπλοκές στο σώμα και την ψυχή τους. Η εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο σε ζητήματα που αφορούν την επιστήμη, ούτε να ασκεί τόση επιρροή στην κυβέρνηση για λόγους συμφερόντων, έκαστος στο είδος του. Οι άνθρωποι εξελισσόμαστε και κάνουμε διαρκώς σπασμωδικά βήματα προς τα πίσω. Ορισμένα δικαιώματα θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Η νομιμοποίηση της άμβλωσης παγκοσμίως σηματοδοτεί την ισότητα και τον σεβασμό προς την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αρκετά με τις κατευθυνόμενες νομοθετήσεις.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση