Million dollar baby: Η κορυφαία ταινία του Eastwood

Ο Clint Eastwood είναι σαν το παλιό καλό κρασί, όσο μεγαλώνει, τόσο ωριμάζει και γίνεται πιο γλυκό και δυνατό. Η σκηνοθετική του προσέγγιση λοιπόν, κάνει το  “Million Dollar Baby” μια από τις καλύτερες  ταινίες των αρχών του 2000.

Πλοκή

Ο Frankie (Clint Eastwood), είναι ένας υπερήλικας προπονητής πυγμάχων, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του ένα γυμναστήριο. Βοηθός του είναι ένας πρώην πυγμάχος, ο Eddie (Morgan Freeman), που έχει χάσει το φως του από το ένα μάτι. Το γυμναστήριο που «τρέχουν» είναι απαρχαιωμένο, ενώ ο μόνος άξιος αθλητής που προπονεί ο Frankie, τον εγκαταλείπει, γιατί δεν κανονίζει αγώνα τίτλου.

Στο σημείο αυτό στην ζωή των δυο γηραλέων ιδιοκτητών του γυμναστήριου μπαίνει η Maggie (Hilary Swank). Είναι μια κοπέλα που εργάζεται ως σερβιτόρα, αλλά έχει σαν όνειρο να γίνει διάσημη πυγμάχος. Αρχικά ο Frankie, με άσχημο τρόπο, την είχε απόρριψη, αλλά σταδιακά την αποδέχτηκε και άρχισε να την προπονεί.

Μετά από αρκετές νίκες, ο Frankie της κανονίζει αγώνα τίτλου, όπου η μοίρα την χτυπάει. Τραυματίζεται σοβαρά, από την αντίπαλο, εξαιτίας αντιαθλητικού χτυπήματος και χάνει την κίνηση του σώματός της. Από το σημείο αυτό και ως το τέλος δημιουργούνται πολλά ζητήματα ηθικής, τα οποία θα οδηγήσουν στην λύση του δράματος.

Advertisements
Ad 14

Ψυχογραφία ηρώων

Frankie (Clint Eastwood)

Ο Clint Eastwood μας έχει συνηθίσει στους ρόλους του σκληρού cowboy και αστυνομικού. Με το πέρασμα των χρόνων όμως οι ρόλοι που διαλέγει είναι πιο ώριμοι και πιο σπασμένοι. Η σκληράδα έφυγε και ήρθε η κατανόηση. Σεναριακά δεν μας δίνονται πολλές πληροφορίες για το παρελθόν του. Αυτό μας θυμίζει τις παλιές ταινίες του Eastwood, ως cowboy, που δεν γνωρίζομε τίποτα για το παρελθόν του παρά μόνο σκόρπιες αναφορές.

Διαβάστε επίσης  ''Θα με σκοτώσουν νομίζεις;'' Στο «Spencer», η Κρίστεν Στιούαρτ υποδύεται την Νταϊάνα

Στην ταινία μας ο απότομος και ψυχρός τόνος της αρχής σταδιακά χάνεται. O Frankie γίνεται εκτός από προπονητής της Maggie και μια πατρική φιγούρα που είχε χαθεί από το πλάι της. Επίσης, η Maggie λειτουργεί σαν υποκατάστατο της κόρης του, με την οποία οι σχέσεις τους είναι ανύπαρκτες. Στο τέλος της ταινίας τον βλέπουμε να αντιμετωπίζει διάφορα θεάματα ηθικής τα οποία των λυγίζουν και σπάει.

Maggie (Hilary Swank)

H Maggie είναι μια κοπέλα που ζούσε στην αφάνεια. Εργαζόταν ως σερβιτόρα για να τα βγάζει πέρα, αλλά μεγάλο της όνειρο ήταν να γίνει πυγμάχος. Παρά τις όποιες δυσκολίες τα καταφέρνει. Την πατρική παρουσία που της έλειπε την βρίσκει στο πρόσωπο του Frankie.

Αυτό που επίσης παρατηρούμε κατά την ταινία είναι πως και οι σχέσεις της με την οικογένεια της ήταν σχέσεις εκμετάλλευσης. Η ίδια η μητέρα της ζητάει να πάρει τα περιουσιακά της στοιχεία όταν μένει ανάπηρη, μετά τον τραυματισμό της για να τα ελέγχει. H Maggie, όντας, μια γυναίκα γεμάτη ζωή, επιλέγει να μην ζει έτσι και ζητάει απ’ τον Frankie να την αποσυνδέσει από τα μηχανήματα που την κρατάνε στη ζωή.

Eddie (Morgan Freeman)

Ο τελευταίος ήρωας της ταινίας είναι ο Eddie. Ένας πρώην πυγμάχος, ο οποίος είναι αυτός που προσπάθησε να βοηθήσει την Maggie στην αρχή. Στο πρόσωπό της ίσως να είδε τον εαυτό του. Ήταν η φωνή της λογικής στην ταινία και ο άνθρωπος που έδινε τις καλύτερες συμβουλές σε αθλητές και στους άλλους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες.

Επίσης, ο ρόλος του είναι να αφηγείται με voice over και διάφορα περιστατικά από την ζωή του Frankie, όπως και να λέει και διάφορες λαϊκές σοφίες. Με την χρήση του voice over, αποφεύγονται διάφορα περιττά Flash back και γνωρίζουμε κάπως καλύτερα τον Frankie και τον Eddie.

Διαβάστε επίσης  Η Hilary Swank επιστρέφει με το «What They Had»

Η αγάπη μου για τον κινηματογράφο ξεκίνησε απο την παιδική μου ηλικία. Η πρώτη ταινία που είχα δει είναι το "Scarface" και αγαπημένος μου ηθοποιός ο Al Pacino. Μελλοντικά θα ήθελα να μπορέσω να ασχοληθώ με την σκηνοθεσία

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

10+2 ταινίες για να δεις στο Ertflix

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι επιλογές για διασκέδαση είναι
L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,