Σχέση γλωσσικών δεξιοτήτων και μνήμης εργασίας στην ΑΓΔ
Αναπτυξιακή Γλωσσική ΔιαταραχήΓνωστικές ΛειτουργίεςΕιδική Αγωγή

Σχέση γλωσσικών δεξιοτήτων και μνήμης εργασίας στην ΑΓΔ

Σχέση γλωσσικών δεξιοτήτων και μνήμης εργασίας στην ΑΓΔ

Δημοσιεύτηκε Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Σχέση γλωσσικών δεξιοτήτων και μνήμης εργασίας στην ΑΓΔ, θα παρουσιάσει τις σχέσεις μεταξύ των γλωσσικών ικανοτήτων και της μνήμης εργασίας σε δύο ομάδες παιδιών: στα παιδιά με ΑΓΔ και στα παιδιά με ΑΓΔ και συνοδά ελλείμματα στη μνήμη εργασίας.

Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ) επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί ή/και να χρησιμοποιεί τη γλώσσα, ωστόσο, σπάνια εμφανίζεται μόνη της. Τα άτομα με ΑΓΔ ενδέχεται να δυσκολευτούν με την ανάγνωση, την αριθμητική ή/και τη λεπτή/αδρή κινητικότητα, μεταξύ άλλων.

Η δυσλεξία συνυπάρχει συχνά με την ΑΓΔ. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, γιατί αν σκεφτεί κανείς τη δυσλεξία η οποία αφορά την ανάγνωση, την ορθογραφία και τη γραφή κι αν σκεφτεί επίσης την ΑΓΔ η οποία αφορά τον προφορικό λόγο, καταλαβαίνει ότι είναι στενά συνδεδεμένες.

Περίπου το 48-87% (ανάλογα με το πώς αξολογεί κανείς τα άτομα και με το πώς δίνει τον ορισμό αυτών των διαταραχών) έχουν δυσλεξία και ΑΓΔ ταυτόχρονα. Μία άλλη διαταραχή η οποία συνυπάρχει με την ΑΓΔ είναι η αναπτυξιακή διαταραχή κινητικού συντονισμού (ΑΔΚΣ). Το ποσοστό συννοσηρότητας της ΑΓΔ και της ΑΔΚΣ είναι περίπου 30-71% και εξαρτάται πάλι από τον ορισμό που δίνει κανείς και από το πώς γίνεται η αξιολόγηση των ατόμων. Το πρώτο σύμπτωμα κάποιου ατόμου το οποίο θα εκδηλώσει δυσπραξία είναι ότι αργεί να μιλήσει. Με τη συνύπαρξη των δύο διαταραχών στο ίδιο άτομο, το άτομο έχει δυσκολίες με το να πιάσιμο του μολυβιού, με το να πιάσει και να πετάξει την μπάλα, πράγματα τα οποία για τα παιδιά με την ΑΔΚΣ είναι δύσκολα.

Η δυσαριθμησία μπορεί να συνυπάρχει επίσης σε υψηλό ποσοστό με την ΑΓΔ γιατί και στα μαθηματικά θα πρέπει να διαβάσει κανείς. Τέλος, η ΑΓΔ συνυπάρχει με τη ΔΕΠΥ καθώς ένα ποσοστό ~26% με ΔΕΠΥ έχει ΑΓΔ.

Σε κάποια παιδιά με ΑΓΔ, η μνήμη εργασίας είναι φτωχή. Σε αυτό το πνεύμα, η Δρ. Laura Pauls από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά διερεύνησε τις σχέσεις μεταξύ των γλωσσικών ικανοτήτων και της μνήμης εργασίας σε δύο ομάδες παιδιών: στα παιδιά με ΑΓΔ και στα παιδιά με ΑΓΔ και συνοδά ελλείμματα στη μνήμη εργασίας.

Η σχέση μεταξύ των γλωσσικών δεξιοτήτων και της μνήμης εργασίας

Η Pauls (2018) εφάρμοσε μία πλούσια γλωσσική παρέμβαση βασισμένη στην αφήγηση και μέτρησε τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης στις γλωσσικές ικανότητες των παιδιών. Επίσης, εξέτασε τα αποτελέσματα της παρέμβασης και σε άλλες περιοχές όπου τα παιδιά με ΑΓΔ έχουν δυσκολίες, όπως, για παράδειγμα, στην ανάγνωση και στα μαθηματικά, μεταξύ άλλων περιοχών μάθησης.

Η Pauls (2018) βρήκε ότι: