Σπιτικά εμπανάδας με κιμά, τραγανά με γεμάτη γεύση και πολλές παραλλαγές για μεσημεριανό, ορεκτικό και βραδινό. Ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου, γεμισμένο με αλμυρά ή γλυκά υλικά της επιλογής σας, δημοφιλή σε όλη τη Λατινική Αμερική!
Ιδανική συνταγή για μικρούς και μεγάλους είτε τα επιλέξουμε για ορεκτικό είτε για το ταπεράκι των παιδιών. Τριμμένα λαχανικά στον κιμά, έξτρα τυρί για πιο γεμάτη γεύση και μια δροσερή σος είναι μερικές από τις ιδέες που απογειώνουν τα εμπανάδας με κιμά. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να τα φτιάξετε και σχεδόν κάθε λατινική χώρα έχει τη δική της παραλλαγή.
Υλικά για τη ζύμη (για 6 άτομα)
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
240 γρ. βούτυρο
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 πρέζα πάπρικα
2 αβγά
*Μη διστάσετε ακόμη να αντικαταστήσετε με αλεύρι ολικής (κατά προτίμηση τη μισή ποσότητα από το αλεύρι).
Για τη γέμιση
300γρ μοσχαρίσιο κιμά
ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη ψιλοκομμένη σε κύβους
2 μικρές ντομάτες ψιλοκομμένες (χωρίς τη φλούδα)
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
50ml ζωμό κοτόπουλο
80γρ. τυρί τσένταρ (ό,τι άλλο μαλακό τυρί θέλουμε) τριμμένο
μαϊντανό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση (Χρόνος μαγειρέματος για τα εμπανάδας με κιμά: 30′)
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε με το χέρι μας να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε ένα- ένα τ’ αβγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό ενώ αν χρειάζεται προσθέτουμε μια-δυο κουταλιές της σούπας επιπλέον ώστε να έχουμε μια μαλακή, βουτυράτη ζύμη. Σκεπάζουμε το μείγμα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει και έπειτα ρίχνουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά,τη γλυκιά πάκρικα και το ζωμό κοτόπουλο. Τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο τέλος εκτός το φωτιάς το τσένταρ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε τη γέμιση για τα εμπανάδας να κρυώσει.
Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και χωρίζουμε την ζύμη σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι και με ένα κουπατ ή με ένα ποτήρι αρκετά φαρδύ κόβουμε κυκλικά τη ζύμη. Προσθέτουμε σε κάθε κύκλο μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση, και ενώνουμε τις άκρες με ένα πιρούνι και τις γυρνάμε προς τα μέσα.
Αλείφουμε με μείγμα αβγού και νερό και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Τιπς και ιδέες
- Μπορούμε να φτιάξουμε τα εμπανάδας με κιμά από κοτόπουλο ή ό,τι άλλο κρέας περισσεύει.
- Την ζύμη μπορούμε να την έχουμε έτοιμη από την προηγούμενη μέρα στο ψυγείο.
- Μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη ή στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Ζεσταίνουμε ξανά σε φούρνο μέχρι να τραγανίσουν και να ζεσταθεί η γέμιση (5 λεπτά).