Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της συνταγή ανακάλυψα γεύσεις και αρώματα, εμπνεύστηκα, και αργότερα πειραματίστηκα. Με την καρέκλα κολλημένη στον πάγκο της κουζίνας από μικρή ηλικία την παρακολουθούσα και έπειτα τη βοηθούσα με τις μαγειρικές της. Τα μυστικά της ξεδιπλώνονται σε κάθε συνταγή από τον τρόπο που κόβει πρώτες ύλες μέχρι τον χρόνο που θα προσθέσει το αλάτι σε ένα φαγητό.
Τα μυστικά αυτά δε μαθαίνονται στη θεωρία αλλά στην πράξη. Το μάτι της γιαγιάς, η χούφτα της και το πλάσιμο με τα δάχτυλά της, είναι μοναδικά. Με έναν μαγικό τρόπο χωρίς κόπο, χωρίς άγχος και φασαρία όλα είναι έτοιμα και ζεστά στην ώρα τους. Η κουζίνα λάμπει από καθαριότητα και οι μυρωδιές προμηνύουν νοστιμιά.
1.Το αφράτο κέικ με το πέρας των ημερών έχει στεγνώσει;
Για να του δώσουμε ξανά ζουμερή υφή, βουτάμε το κέικ σε φρέσκο γάλα και έπειτα το βάζουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για λίγα λεπτά. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται μια φορά και όχι συχνότερα στο ίδιο κέικ. Προτιμήστε γάλα χωρίς έξτρα γεύση και άρωμα ώστε να μην αλλοιωθεί η αρχική γεύση του κέικ.
2. Όσπρια που μας φουσκώνουν;
Μια αλλόκοτη προσθήκη, μια ανακάλυψη που έπειτα βρήκα και σε άλλες συνταγές, δίνει λύση σε ένα συχνό ”πρόβλημα”. Τα όσπρια, για άλλους αγαπημένα για άλλους όχι και τόσο, όταν καταναλώνονται έπειτα από τη βράση τους, επιφέρουν ένα ελαφρύ φούσκωμα. Η δική μου γιαγιά πιάστηκε στα πράσα να ρίχνει μια κουταλιά του γλυκού σκόνη μουστάρδας απαλύνοντας το φούσκωμα.
3. Φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά κάθε στιγμή
Αναζητώντας παγωτό στην κατάψυξη στο σπίτι της γιαγιάς μοιάζει με κυνήγι θησαυρού. Σακουλάκια και μπολάκια με τριμμένα μυρωδικά και λαχανικά είναι ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης για τον μαϊντανό, τον άνηθο και κάθε λαχανικό όπως πιπεριές, καρότα και κρεμμύδι. Πανεύκολος και γρήγορος τρόπος για έτοιμα κομμένα λαχανικά και μυρωδικά χωρίς να χαλάνε στη συντήρηση του ψυγείου με το πέρας των ημερών.
4. Μοσχομυριστά λαμπερά κουλουράκια
Ίσως να μην αποτελεί μυστικό της κουζίνας αλλά περισσότερο μια έξτρα δόση νοστιμιάς. Μυρωδιές από φρεσκοψημένα κουλουράκια πλάι σε μια κούπα ελληνικό καφέ είναι η απόλυτη επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς. Τα πιο λαμπερά κουλουράκια που έχω δει ποτέ είναι πάντα στη δική της κουζίνα. Προτού ψήσετε τα κουλουράκια μην παραλείψετε να τα αλείψετε με κρόκο αβγού. Θα τους δώσει ακαταμάχητη ινσταγκραμική λάμψη.
Ακόμη για τραγανά κουλουράκια, μην χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά και μόνο το βούτυρο της συνταγής, αλλά μισό φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.
5. Μυστικό της κουζίνας για τα πιο μαστιχωτά τσουρέκια
Δεν χρίζει ταλέντου το πλάσιμο με τα χέρια στις συνταγές με ζύμες αλλά η προσοχή στη λεπτομέρεια. Η γιαγιά μου πάντα είναι υπομονετική και προσεκτική με το ζύμωμα σε κάθε συνταγή. Αν η ζύμη για τα τσουρέκια σας φαίνεται πιο ελαστική και βουτυράτη δεν είναι η ώρα να προσθέσετε έξτρα ποσότητα από αλεύρι αλλά αντίθετα να της δώσετε χρόνο πλάθοντάς την με καλά βουτυρωμένα χέρια. Ακόμη ο χρόνος ξεκούρασης της ζύμης θα κρίνει την απόλυτη επιτυχία της συνταγής. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει άλλωστε.
6. Ψωμί στο σπίτι
Διαβάζοντας ένα άρθρο για ψωμί στο σπίτι παρατήρησα το παρακάτω μυστικό και πλέον δεν ανήκει μόνο στη δική μου γιαγιά η συνήθεια αυτή. Εάν φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, ένα από τα βασικά θέματα είναι η κρούστα. Πολύ εύκολα τοποθετώντας ένα μπολ με νερό στο φούρνο όταν ψήνετε, ο ατμός θα χαρίσει στο ψωμί μια ωραία τραγανή κρούστα.