Σπιτική πραλίνα σε φρέσκο ξεροψημένο ζεστό ψωμί είναι μια αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων, πρωί και απόγευμα.
Η ζάχαρη προσφέρει μια έξτρα απόλαυση σε κάθε γλυκό. Οι συνέπειες όμως της κατανάλωσής της μερικές φορές είναι βλαβερές για την υγεία και τον οργανισμό. Πιθανόν να φαντάζει ακατόρθωτο ένα σύνολο γευμάτων χωρίς ζάχαρη παρόλα αυτά κυκλοφορούν ποικίλες συνταγές που μας διευκολύνουν να ελαχιστοποιήσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε.
Μια από αυτές είναι και η σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη. Πεντανόστιμη και εύκολη σε μόλις λίγα λεπτά. Ο χρόνος είναι ένα μεγάλο θετικό της συνταγής μιας και γίνεται εύκολα για πρωινό.
Υλικά
250 γρ. φουντούκια
180 γρ. μέλι
40 γρ. κακάο άγλυκο
100 γρ. γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
1 κ.σ. λάδι καρύδας
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τα φουντούκια και τη δημιουργία μας πάστας από αυτά. Είναι καλό τα φουντούκια σας πριν μπουν μπλέντερ να είναι ζεστά, καθώς έτσι τα έλαιά τους θα βγουν πιο γρήγορα και τα φουντούκια θα γίνουν βούτυρο πολύ πιο εύκολα. Mπορείτε να τα βάλετε για 2-3 λεπτά στα μικροκύματα.
Αρχικά αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να πετύχουμε μία απαλή, ρευστή υφή. Ρίχνουμε την πρέζα αλάτι, το μέλι (θέλουμε να είναι αρκετά ρευστό), το κακάο και το λάδι καρύδας. Χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά καλά. Θα δημιουργηθεί μια πολύ παχύρρευστη πάστα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα καρύδας για να πάρει η πάστα τη μορφή πραλίνας (ενδείκνυτα η προσθήκη να είναι σταδιακή ώστε να πετύχετε την υφή που σας αρέσει). Μια μέση ρευστή πραλίνα έχει την ιδανική μορφή και υφή για το άλειμμα. Τέλος, η δοκιμή με ένα μικρό κουταλάκι θα μας δώσει την πρώτη εικόνα της σπιτικής πραλίνας. Εδώ έχετε την ευχέρεια να προσθέσετε επιπλέον κάποιο από τα παραπάνω υλικά για έξτρα γεύση.
Έξτρα συμβουλές για σπιτική απαλή πραλίνα φουντουκιού:
Μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο το πολύ για 7-8 ημέρες.
Αν θέλετε να ενισχύσετε τη θρεπτική αξία της σπιτικής πραλίνας, μπορείτε να ρίξετε στο μίγμα σποράκια, όπως σουσάμι, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, σπόρους κάνναβης ή chia.
Τα φουντούκια να μην έχουν φλούδα.
Για τη συνταγή αυτή ο ξηρός καρπός πρέπει να είναι ψημένος. Μπορείτε να τον αγοράσετε έτοιμο ψημένο, είτε να τον καβουρδίσετε και στο σπίτι.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μίξη ξηρών καρπών.
Ιδανικό για άλειμμα σε ψωμί, σε smoothie, σε φρούτα (μπανάνες) αλλά και στο καθημερινό μπολ πρωινού σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα της επιλογής μας.
Με τη σπιτική πάστα φουντουκιού εξασφαλίζεις πως δεν έχει γίνει πρόσθετη χρήση ζάχαρη όπως στο φουντουκοβούτυρο.