Cheesecake με καρύδα και λευκή σοκολάτα. Υπέροχο γλυκό, για όλες τις εποχές του χρόνου και όπως έχετε καταλάβει και από παλαιότερες συνταγές μου, του έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία. Είναι αλήθεια ότι έχω δοκιμάσει πολλές και διάφορες εκδοχές του cheesecake και η συγκεκριμένη είναι ίσως η πιο καλοκαιρινή και δροσερή από όλες. Χάρη σε αυτό, ελπίζω να την φτιάξετε και να την απολαύσετε όσο κι εγώ!
Υλικά
Για τη βάση:
- 240 γραμμάρια μπισκότα βανίλιας με κομματάκια σοκολάτας
- 100 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
- 60 γραμμάρια καρύδα, τριμμένη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
- 460 γραμμάρια τυρί κρέμα
- 380 γραμμάρια κρέμα καρύδας, παγωμένη
- 130 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 220 γραμμάρια λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές της σούπας λάιμ
- Ξύσμα από 1 λάιμ
Εκτέλεση
Για τη βάση:
Ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ τα μπισκότα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν άμμος. Αδειάζουμε το μείγμα του μπλέντερ σε ένα μπολ, ρίχνουμε την καρύδα, το βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να γίνουν ένα. Στη συνέχεια, παίρνουμε μια αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα διαστάσεων 23 εκ., τοποθετούμε μια λαδόκολλα στον πάτο της φόρμας, βουτυρώνουμε καλά ολόκληρη τη φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα με το μπισκότο, στρώνουμε τον πάτο και δημιουργούμε τοιχώματα ώστε να πλησιάζουν στην επιφάνεια της φόρμας. Τέλος, βάζουμε τη φόρμα στη κατάψυξη μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
Tips
- Μερικά ενδεδειγμένα toppings για το συγκεκριμένο cheesecake, εκτός της παραδοσιακής σάλτσας / μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα γλάσο λευκής σοκολάτας ή ακόμη και μερικά φλέικς καρύδας.
- Σε περίπτωση που ακολουθήσετε την συνταγή κατά γράμμα πρόκειται για μία vegeterian συνταγή, αν δε αντικαταστήσετε το βούτυρο και την κρέμα τυρί με κάποια άλλα φυτικά προϊόντα μπορεί να γίνει ένα αποκλειστικά vegan cheesecake.
Bonus συνταγή
Γλάσο λευκής σοκολάτας
Υλικά
-
300 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
-
150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (35-36% λιπαρά)
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε τη λευκή σοκολάτα. Βάζουμε την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο και φαρδύ μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετούμε στα μικροκύματα για 1′, ώστε να λιώσει η σοκολάτα χωρίς να χάσει το σχήμα της. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει την αποσύρουμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στη λιωμένη λευκή σοκολάτα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας κυκλικά με μια μαρίζ. Ομογενοποιούμε καλά μετά από κάθε δόση. Όταν βάλετε τις πρώτες 2 δόσεις της καυτής κρέμας γάλακτος, θα δείτε ότι το γλάσο αρχίζει να σκληραίνει αλλά ρίχνοντας και την τελευταία δόση κρέμας γίνεται λείο και απαλό.
Καλή σας όρεξη!