Γλυκό του κουταλιού σύκο

Γλυκό του κουταλιού σύκο

Σαν παιδί πάντα ένιωθα πολύ τυχερή γιατί είχα την τύχη να γνωρίσω πέρα από τους τις γιαγιάδες και τους παππούδες μου, δύο υπέροχες προγιαγιάδες και έναν υπέροχο προπάππου τους οποίους τους έχασα όταν ήμουν γυμνάσιο. Από όλους αυτούς έμαθα πολλά και μαζί με όλα αυτά, έχω και πολύ ωραίες συνταγές που ευχαριστιέμαι να φτιάχνω και να τους θυμάμαι. Κάπως έτσι η ανάμνηση τους μένει ζωντανή πάντα και οι αξίες με τις παραδόσεις περνάνε στην επόμενη γενιά!

Στο δημοτικό, η γιαγιά μου με έπαιρνε και μαζεύαμε σύκα από κάτι παρατημένες συκιές στη γειτονιά για να κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μου έδειχνε τη διαδικασία που τότε φάνταζε τόσο δύσκολη στο μυαλό μου και μαζί με τα νεύρα από τη φαγούρα που με έπιανε έλεγα ότι ποτέ δεν θα το κάνω όταν μεγαλώσω. Από την άλλη η προγιαγιά μου έλεγε “άντε έλα να φτιάξουμε γλυκό συκαλάκι να περάσει η ώρα”, όποτε ήμουν σπίτι της και μπαίναμε στην κουζίνα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

Υλικά για το γλυκό του κουταλιού με σύκο:

Advertising

Advertisements
Ad 14

2-3 κ.γ ξύδι (για το καθάρισμα)

Advertising

Εκτέλεση:

Σε δύο λεκάνες με κρύο νερό βάζω για 10-15 λεπτά τα σύκα με το ξύδι και μετά τα ξεπλένω καλά.

Διαβάστε επίσης  Στραπατσάδα με λιαστή ντομάτα και ελιές

Έπειτα, τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα βράζω μέχρι να κοχλάσει το νερό.

Αφού βράσουν για 10 λεπτά, τα στραγγίζω και τα αφήνω να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορώ να τα πιάσω.

Τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα από το κοτσάνι μέχρι η μύτη να βγει από τη βάση του σύκου. Στα πλάγια κάνω ακόμα δύο τρύπες.

Advertising

Τα βάζω ξανά στην κατσαρόλα και τα καλύπτω πάλι με κρύο νερό να βράσουν ακόμα 10 λεπτά (επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το βράσιμο και το σούρωμα ακόμα 4 φορές).

Στη συνέχεια τα στραγγίζω απαλά με τα χέρια. Ρίχνω σε μία μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις βράσει για περίπου 10 λεπτά, προσθέτω τα σύκα και τα αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση.

Προσθέτω στο τέλος το λεμόνι και αφήνω ακόμα 5-10 λεπτά.

Αφήνω μια μέρα ολόκληρη τα σύκα να βγάλουν τα υγρά τους και την επόμενη μέρα βράζω ξανά για 20 λεπτά για να δέσει το σιρόπι.

Advertising

Τέλος, βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, αφήνω ανάποδα και αφού κρυώσουν τα τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 5-6 αμύγδαλα στο κάθε βάζο.

PHOTO:

argiro.gr

neanikon.gr

Advertising

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο
Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις

Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις: Η πρώτη γυναίκα οδηγός στη Formula 1

Η Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις ήταν Ιταλίδα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου.