Γλυκό του κουταλιού σύκο

Γλυκό του κουταλιού σύκο

Σαν παιδί πάντα ένιωθα πολύ τυχερή γιατί είχα την τύχη να γνωρίσω πέρα από τους τις γιαγιάδες και τους παππούδες μου, δύο υπέροχες προγιαγιάδες και έναν υπέροχο προπάππου τους οποίους τους έχασα όταν ήμουν γυμνάσιο. Από όλους αυτούς έμαθα πολλά και μαζί με όλα αυτά, έχω και πολύ ωραίες συνταγές που ευχαριστιέμαι να φτιάχνω και να τους θυμάμαι. Κάπως έτσι η ανάμνηση τους μένει ζωντανή πάντα και οι αξίες με τις παραδόσεις περνάνε στην επόμενη γενιά!

Στο δημοτικό, η γιαγιά μου με έπαιρνε και μαζεύαμε σύκα από κάτι παρατημένες συκιές στη γειτονιά για να κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μου έδειχνε τη διαδικασία που τότε φάνταζε τόσο δύσκολη στο μυαλό μου και μαζί με τα νεύρα από τη φαγούρα που με έπιανε έλεγα ότι ποτέ δεν θα το κάνω όταν μεγαλώσω. Από την άλλη η προγιαγιά μου έλεγε “άντε έλα να φτιάξουμε γλυκό συκαλάκι να περάσει η ώρα”, όποτε ήμουν σπίτι της και μπαίναμε στην κουζίνα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

Υλικά για το γλυκό του κουταλιού με σύκο:

Advertisements
Ad 14

2-3 κ.γ ξύδι (για το καθάρισμα)

Εκτέλεση:

Σε δύο λεκάνες με κρύο νερό βάζω για 10-15 λεπτά τα σύκα με το ξύδι και μετά τα ξεπλένω καλά.

Έπειτα, τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα βράζω μέχρι να κοχλάσει το νερό.

Διαβάστε επίσης  WINE TIME: το λεξιλόγιο του κρασιού

Αφού βράσουν για 10 λεπτά, τα στραγγίζω και τα αφήνω να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορώ να τα πιάσω.

Τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα από το κοτσάνι μέχρι η μύτη να βγει από τη βάση του σύκου. Στα πλάγια κάνω ακόμα δύο τρύπες.

Τα βάζω ξανά στην κατσαρόλα και τα καλύπτω πάλι με κρύο νερό να βράσουν ακόμα 10 λεπτά (επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το βράσιμο και το σούρωμα ακόμα 4 φορές).

Στη συνέχεια τα στραγγίζω απαλά με τα χέρια. Ρίχνω σε μία μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις βράσει για περίπου 10 λεπτά, προσθέτω τα σύκα και τα αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση.

Προσθέτω στο τέλος το λεμόνι και αφήνω ακόμα 5-10 λεπτά.

Αφήνω μια μέρα ολόκληρη τα σύκα να βγάλουν τα υγρά τους και την επόμενη μέρα βράζω ξανά για 20 λεπτά για να δέσει το σιρόπι.

Τέλος, βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, αφήνω ανάποδα και αφού κρυώσουν τα τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 5-6 αμύγδαλα στο κάθε βάζο.

PHOTO:

argiro.gr

neanikon.gr

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κοινωνική πραγματικότητα των αστέγων

Η κοινωνική πραγματικότητα των αστέγων έχει τις ρίζες της σε

Immaculate: Θρησκευτικό horror και η διπλή έλικα του DNA

Αρχικά, όταν κυκλοφόρησε το trailer του Immaculate όλοι οι λάτρεις