
Το σύκο είναι ένα φρούτο που λόγω της θρεπτικής του αξίας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Καταναλώνεται κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού. Λόγω της γλυκιάς γεύσης που έχουν από τη φύση τους, η κατανάλωσή τους είναι ακόμα πιο ευχάριστη. Αποτελεί πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένα σύκο 50 gr (μέτριο σύκο) αποτελείται από 39 gr νερό και προσδίδει ενέργεια 37 kcal. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως είναι πηγή πρεβιοτικών, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου και ενισχύουν την πεπτική ικανότητα του ατόμου.
Θρεπτική αξία
Το σύκο περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες,λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, Β6), βιταμίνη Α. Ωστόσο, έχει μηδενική περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Επιπροσθέτως, είναι πηγή κάποιων αντιοξειδωτικών ουσιών των πολυφαινολών, των κουμαρινών και της βενζαλδεΰδης(έχει χρησιμοποιηθεί για καταπολέμηση καρκινωμάτων). Αξίζει να σημειωθεί πως τα σύκα έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα. Πιο συγκεκριμένα ενώ η ημερήσια συνιστώμενο δόση πολυφαινολών είναι 218 mg, ένα σύκο 40 γραμμαρίων περιέχει 444 mg φαινολών. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά:
Πρωτεΐνες | 0,4 gr |
Υδατάνθρακες | 9,6 gr |
Λιπαρά | 0,1 gr |
Φυτικές ίνες | 1,4 gr |
Ασβέστιο | 18 mg |
Σίδηρο | 0,2 mg |
Φώσφορο | 7 mg |
Μαγνήσιο | 8 mg |
Κάλιο | 116 mg |
Νάτριο | 21,4 mg |
Θειαμίνη | 0,03 mg |
Νιασίνη | 0,2 mg |
Ριβοφλαβίνη | 0,02 mg |
Βιταμίνη Β6 | 0,06 mg |
Βιταμίνη Α | 71 IU |
Βιταμίνη C | 1 mg |
Οφέλη για την υγεία
Το σύκο έχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Η θειαμίνη(Β1) συμβάλλει στην καλή υγεία του νευρικού, του πεπτικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Η ριβοφλαβίνη(β2) συνδράμει κυρίως στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος. Η νιασίνη(Β3) συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπών και στη μείωση της χοληστερόλης. Η βιταμίνη Α στην καλή όραση κυρίως. Τέλος, βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Επίσης, το σύκο έχει θετική επίδραση:
- Στην υγεία των οστών, λόγω του ασβεστίου
- Στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, λόγω των φυτικών ινών. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και συμβάλλουν στη γρηγορότερη εκκένωση του εντέρου.
- Στην αρτηριακή πίεση, η οποία εξαιτίας του καλίου διατηρείται σε κανονικά επίπεδα. Το κάλιο σε συνεργασία με το ασβέστιο συνδράμουν στη μείωση της πιθανότητας οστεοπόρωσης, οστεοπενίας και αρθρίτιδας.
- Στα άτομα που πάσχουν από αναιμία βοηθάει ο σίδηρος που περιέχει
- Στην υγεία του εντέρου, στην οποία εκτός από τις φυτικές ίνες διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και τα πρεβιοτικά.
- Στην καλή υγεία του προστάτη εξαιτίας των κουμαρινών.
Το σύκο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία εξαιτίας της σύστασής του. Καλό είναι λοιπόν, τα άτομα να το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους.
Βιβλιογραφία
- Κοντοπίδου Ε. (2018), “Σύκα: Ποια είναι η διατροφική τους αξία”, https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/16032-syka-poia-einai-i-diatrofiki-tous-aksia(7 Ιουλίου 2020)
- Νζέιμ Τ. (2015), “Σύκο ιδιότητες, θρεπτική αξία και βιταμίνες”, https://www.mydiatrofi.gr/trofi/trofima/frouta/syko-idiotites-threptiki-aksia-kai-vitamines (7 Ιουλίου 2020)
- Λιάββα Ε.(2019), “Γνωρίστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα οφέλη τους”,MAXMAG,https://maxmag.gr/soma-igia/gnoriste-tis-vitamines-v-kai-ta-ofeli-toys/(7 Ιουλίου 2020)