Γαυράκι με κρούστα μυρωδικών άκρως απολαυστικό, στη σημερινή συνταγή η οποία θέλει μόλις 20 λεπτά για να γίνει και ελάχιστα υλικά. Αυτό κάνει την σημερινή συνταγή ακόμα πιο αγαπητή αφού δεν προβλέπεται η κουζίνα να καταλήξει σαν βομβαρδισμένο τοπίο, και δεν χρειάζεται να αδειάσει και το πορτοφόλι μας.
Τον γαύρο τον αγαπάει όλος ο κόσμος όχι μόνο για την υπέροχη γεύση του αλλά και για τα οφέλη που διαθέτει. Μπορούμε να τον βρούμε εύκολα στο ψαράδικο της γειτονιάς μας μιας και δεν είναι κάτι εξειδικευμένο και μάλιστα η τιμή του είναι πολύ προσιτή.
Μπορεί να καταναλωθεί χωρίς το κόκκαλο αλλά και με αυτό αφού είναι πηγή ασβεστίου. Ο γαύρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες ,βιταμίνες όπως η A,B και D καθώς και σε ακόρεστα οξέα. Είναι ένα ψάρι που αν και “οικονομικό” δεν υστερεί σε σχέση με τα μεγάλα.
Γίνεται φοβερός μεζές για τσίπουρο αλλά και κυρίως πιάτο. Ταιριάζει απόλυτα με ψητά λαχανικά και τηγανιτές πατάτες ή πατατοσαλάτα.
Μπορεί να γίνει τηγανιτός, στο φούρνο, μαρινάτος, ξιδάτος. λεμονάτος, σαγανάκι άπειρες συνταγές για αυτό το μικρό και ταπεινό ψαράκι και άπειρες εκδοχές για την κάθε συνταγή.
Ακόμα ένα καλό που έχει ο γαύρος, είναι πως δεν χρειάζεται κανένα πτυχίο για να τον κάνεις νόστιμο αφού είναι τόσο εύκολος στο μαγείρεμα και δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις.
Για τη σημερινή συνταγή θα χρειαστούμε:
Υλικά:
1 κιλό γαύρο καθαρισμένο
60 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σκόνη σκόρδου
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αρκετό δεντρολίβανο
2 κουταλιές της σούπας σκόνη μουστάρδας
στημένο λεμόνι
*προαιρετικά τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση συνταγής:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ο
Έπειτα και αφού έχουμε πλύνει και στεγνώσει τον γαύρο, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Στρώνουμε τον γαύρο σε ένα ταψί και με ένα πινέλο αλείφουμε το μείγμα μπαχαρικών.
Ψήνουμε για 15 λεπτά,
σερβίρουμε με έξτρα στημένο λεμόνι
*Εάν επιλέξουμε να προσθέσουμε παρμεζάνα, ψήνουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε παρμεζάνα και ψήνουμε ακόμα 5 λεπτά.
Επειδή η συνταγή έχει αρκετά μυρωδικά αλλά και μπαχαρικά ας μιλήσουμε λίγο και για αυτά και για το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας, και ειδικά ο κουρκουμάς.
Τα μπαχαρικά λοιπόν έχουν αντιοξειδωτική δράση, είναι αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση.
Ο κουρκουμάς που εκτός από το ωραίο χρυσαφένιο χρώμα που δίνει στα φαγητά και γεύση είναι από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά που μπορούμε να βρούμε, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αυτός και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην τριχόπτωση, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και πολλά ακόμα.