Γαυράκι με κρούστα μυρωδικών άκρως απολαυστικό

Γαυράκι με κρούστα μυρωδικών άκρως απολαυστικό, στη σημερινή συνταγή η οποία θέλει μόλις 20 λεπτά για να γίνει και ελάχιστα υλικά. Αυτό κάνει την σημερινή συνταγή ακόμα πιο αγαπητή αφού δεν προβλέπεται η κουζίνα να καταλήξει σαν βομβαρδισμένο τοπίο, και δεν χρειάζεται να αδειάσει και το πορτοφόλι μας.

Τον γαύρο τον αγαπάει όλος ο κόσμος όχι μόνο για την υπέροχη γεύση του αλλά και για τα οφέλη που διαθέτει. Μπορούμε να τον βρούμε εύκολα στο ψαράδικο της γειτονιάς μας μιας και δεν είναι κάτι εξειδικευμένο και μάλιστα η τιμή του είναι πολύ προσιτή.

Μπορεί να καταναλωθεί χωρίς το κόκκαλο αλλά και με αυτό αφού είναι πηγή ασβεστίου. Ο γαύρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες ,βιταμίνες όπως η A,B και D καθώς και σε ακόρεστα οξέα. Είναι ένα ψάρι που αν και “οικονομικό” δεν υστερεί σε σχέση με τα μεγάλα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Γίνεται φοβερός μεζές για τσίπουρο αλλά και κυρίως πιάτο. Ταιριάζει απόλυτα με ψητά λαχανικά και τηγανιτές πατάτες ή πατατοσαλάτα.

Μπορεί να γίνει τηγανιτός, στο φούρνο, μαρινάτος, ξιδάτος. λεμονάτος, σαγανάκι άπειρες συνταγές για αυτό το μικρό και ταπεινό ψαράκι και άπειρες εκδοχές για την κάθε συνταγή.

Ακόμα ένα καλό που έχει ο γαύρος, είναι πως δεν χρειάζεται κανένα πτυχίο για να τον κάνεις νόστιμο αφού είναι τόσο εύκολος στο μαγείρεμα και δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις.

Διαβάστε επίσης  Φύλλο πίτας από... σπίτι, όχι και τόσο δύσκολο τελικά

Για τη σημερινή συνταγή θα χρειαστούμε:

Advertising

Υλικά:

1 κιλό γαύρο καθαρισμένο

60 ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι

Advertising

1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά σκόνη σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

Advertising

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αρκετό δεντρολίβανο

2 κουταλιές της σούπας σκόνη μουστάρδας

στημένο λεμόνι

Advertising

*προαιρετικά τριμμένη παρμεζάνα

 

Εκτέλεση συνταγής:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ο

Έπειτα και αφού έχουμε πλύνει και στεγνώσει τον γαύρο, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Advertising

Στρώνουμε τον γαύρο σε ένα ταψί και με ένα πινέλο αλείφουμε το μείγμα μπαχαρικών.

Ψήνουμε για 15 λεπτά,

σερβίρουμε με έξτρα στημένο λεμόνι

*Εάν επιλέξουμε να προσθέσουμε παρμεζάνα, ψήνουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε παρμεζάνα και ψήνουμε ακόμα 5 λεπτά.

Advertising

 

Επειδή η συνταγή έχει αρκετά μυρωδικά αλλά και μπαχαρικά ας μιλήσουμε λίγο και για αυτά και για το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας, και ειδικά ο κουρκουμάς.

Τα μπαχαρικά λοιπόν έχουν αντιοξειδωτική δράση, είναι αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση.

Ο κουρκουμάς που εκτός από το ωραίο χρυσαφένιο χρώμα που δίνει στα φαγητά και γεύση είναι από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά που μπορούμε να βρούμε, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αυτός και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην τριχόπτωση, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και πολλά ακόμα.

Διαβάστε επίσης  Μπλακ Φόρεστ: αυθεντική συνταγή της αγαπημένης μας τούρτας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σημασιολογική ευχέρεια στη διάγνωση ψυχιατρικών διαταραχών

Ήξερες ότι η σημασιολογική ευχέρεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση
“Oh, Canada” , Rusell Banks

“Oh, Canada” του Rusell Banks: Ζωή και θάνατος σε ζωντανή μετάδοση

Λίγο πριν την έλευση του 2025, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από