Ελληνική Κυριακή σημαίνει τα πιο νόστιμα και περιποιημένα φαγητά της εβδομάδας όπως ένα ζουμερό, καραμελωμένο και αρωματικό κατσικάκι στο φούρνο. Το καλό τραπεζομάντηλο βγαίνει από το συρτάρι και το μεράκι της γιαγιάς επιστρατεύεται.
Η Κυριακή είναι η πιο ξεκούραστη μέρα της βδομάδας και έτσι το φαγητό δεν αποτελεί απλά ανάγκη αλλά ακολουθεί ιεροτελεστία με μπόλικη δόση αγάπης. Και ότι μαγειρεύεται με αγάπη είναι πάντα νόστιμο. Στο τραπέζι της Κυριακής, θα μάθεις όλα τα νέα της εβδομάδας, θα τσακωθείς για τα πολιτικά, θα θυμηθείς αστείες ιστορίες που μόνο μεταξύ σας έχουν πλάκα και θα ακούσεις χοντροκομμένα ανέκδοτα από τον μπαμπά ή τον θείο που, παραδόξως, σ’ αυτό το κλίμα έχουν όντως πολλή πλάκα. Υπάρχουν Κυριακές-γιορτές που εκεί το τραπέζι δεν απαρτίζεται μόνο από τα βασικά μέλη της οικογένειας, καθώς έρχονται και άλλοι συγγενείς να συμπληρώσουν την ατμόσφαιρα, φέρνοντας κι εκείνοι τα δικά τους φαγητά ή απλά βοηθούν στις ετοιμασίες.
Αγαπάμε το Κυριακάτικο τραπέζι, γιατί μας θυμίζει πως, ό,τι κι αν συμβαίνει, όσο κι αν τρέχουμε, όσο κι αν μας αγχώνει η καθημερινότητα υπάρχουν δυο , τρεις , πέντε άνθρωποι για να μοιραστούμε τα πάντα και να είμαστε ο εαυτός μας.
Το αρωματικό κατσικάκι στο φούρνο δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
Προετοιμασία: 10 λεπτά, Μαγείρεμα: 2 ώρες, Μερίδες: 6
Υλικά Συνταγής
1½ κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες *
1/2 κιλό πατάτες baby, με τη φλούδα τους
3/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 ζουμερά λεμόνια (το χυμό), κρατάμε τα λεμόνια για το ψήσιμο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κούπα λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες μουστάρδα
1 ποτήρι νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
δεντρολίβανο
Ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μάραθος ή μαραθόσπορος, πάπρικα, λεμονοθύμαρο, πράσινο πιπέρι είναι μερικά από τα βασικά καρυκεύματα για το αρωματικό κατσικάκι.
* Όλα τα μέρη του κατσικιού κάνουν για ψητά φούρνου: το μπούτι, ολόκληρο ή σε κομμάτια, η σπάλα το ίδιο, τα παϊδάκια, άκοπα (καρέ) ή κομμένα σε παϊδάκια (στη σχάρα). Επιλέξτε το κρέας να είναι από νεαρό ζώο. Θυμηθείτε ότι το κρέας των μεγαλύτερων σε ηλικία ζώων είναι πιο σκληρό.
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο , το κρασί , το λεμόνι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μουστάρδα, το μέλι και το αλατοπίπερο. Καθαρίζουμε, πλένουμε τις baby πατάτες ολόκληρες και τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ µε τα υλικά και ανακατεύουμε καλά, ώστε να πάει το μείγμα παντού. Παίρνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψί του φούρνου, και αδειάζουμε μέσα τις πατάτες και ρίχνουμε κλωναράκια από δεντρολίβανο .
Για το αρωματικό κατσικάκι αλείφουμε το κομμάτι η τα κομμάτια κρέατος με το υπόλοιπο μείγμα από τις πατάτες. Για το ιδανικό αλάτισμα σε μεγάλα κομμάτια, κάνουμε σχισμές με ένα μικρό μαχαίρι και αλατοπιπερώνουμε εκει με εξτρά αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε το κατσικάκι πάνω από τις πατάτες και ρίχνουμε στις γωνίες του ταψιού το νερό.
Σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάστρα. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C, και έπειτα άλλη μια ώρα στους 180°C, ξεσκεπάζοντας το φαγητό.
Δεν χρειάζεστε θερμόμετρο για το αρωματικό κατσικάκι στο φούρνο, ούτε να ανησυχείτε για την θερμοκρασία του κρέατος. Το αργό ψήσιμο, ψήνει το κρέας καταπληκτικά και το διατηρεί μαλακό και ζουμερό μέχρι το κόκκαλο. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Ιδανικά κρασιά για να συνοδέψετε το αρωματικό κατσικάκι στο φούρνο είναι ερυθρά και λευκά κρασιά, όπως πληθωρικά ώριμα Αγιωργίτικα, Ξινόμαυρο αλλά και βαρελάτα Ασύρτικα και πλούσια Chardonnay.
Καλή Κυριακή!