Μπισκότα με ταχίνι και σοκολάτα. Τα πιο εύκολα, γρήγορα και γευστικά μπισκότα (cookies) που μπορείτε να φτιάξετε. Για την ακρίβεια, λόγω της προσθήκης από το ταχίνι, τα συγκεκριμένα μπισκότα ανεβαίνουν αρκετά σε διατροφική αξία, μιας και το ταχίνι είναι πλούσιο σε βιτανίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (προερχώμενοι από φυτικές ίνες), ενώ είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και σελήνιο. Τέλος, είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό.
Συνταγή για μπισκότα με ταχίνι και σοκολάτα
Υλικά
- 120 γραμμάρια ταχίνι
- 125 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 115 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- 175 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ταχίνι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και μία καλή πρέζα αλάτι. Ακολούθως, σε ένα διαφορετικό μπολ, χτυπάμε το βούτυρο και τη καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας (ή τις βανιλίνες) και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα από τα στερεά στο μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογεννοποηθούν πλήρως. Τέλος, σχηματίζουμε μπαλίτσες από τη ζύμη και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε τα μπισκότα από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5-10 λεπτά στο ταψί πριν τα μεταφέρουμε στο πιάτο σερβιρίσματος.
Tips
- Αν δε έχετε σταγόνες σοκολάτας, μπορείτε να ψιλοκόψετε λίγη κουβερτούρα.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο ταχίνι με γεύση, σε περίπτωση που δεν σας αρέσει το κλασσικό.
- Για έξτρα γεύση, 2-3 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος, πασπαλίστε με λίγες νυφάδες ανθό αλατιού.
- Πριν το ψήσιμο, για να είστε σίγουροι ότι τα μπισκότα σας θα απλώσουν ομοιόμορφα, βρέξτε ελαφρώς τα χέρια σας και πιέστε τα μπαλάκια της ζύμης ελάχιστα στο κέντρο.
- Τέλος, εννοείται ότι μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
Καλή σας όρεξη!