
Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια! Μπορεί κάποιοι να τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα συγκριτικά με τα πασχαλινά τσουρέκια αλλά προσωπικά πιστεύω ότι όχι μόνο είναι ισάξια, ίσως υπερτερούν κιόλας! Τραγανά, αρωματικά, με έντονο χαρακτήρα από το πορτοκάλι και τη βανίλια αποτελούν την τέλεια λιχουδιά για όλες τις ώρες της ημέρας!
Το πιο ευχάριστο μέρος της συνταγής όμως, θεωρώ πως είναι η διαδικασία του πλασίματος από τα κουλουράκια. Μια διαδικασία που μοιάζει με παιχνίδι, ιδανική αν υπάρχουν μικρά παιδιά αλλά και μια καλή ευκαιρία για όλη την οικογένεια να μαζευτεί στην κουζίνα και να περάσει όμορφες στιγμές μαζί! Επομένως, πάμε να δούμε την συνταγή για τα κουλουράκια μας.
Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά
- 300 γραμμάρια βούτυρο
- 300 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 3 βανιλίνες
- 2 μεσαία αβγά
- 120 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
- 50 γραμμάρια κονιάκ (προαιρετικά)
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 50 γραμμάρια γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
Για το άλειμμα
- 1 κρόκο αραιωμένο με νερό
Εκτέλεση
Για τα κουλουράκια μας, στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, βάζουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κονιάκ (προαιρετικά) και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα μισά από τα στερεά μας υλικά στο μίξερ, το γάλα, το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, βάζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατόπιν, πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Τέλος, πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήματα της αρεσκείας μας (πλεξουδίτσες, σαλιγκαράκια κλπ.) και τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα με μια σχετική απόσταση. Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C στον αέρα για 15-20 λεπτά.
Tips!
Αν θέλουμε να κάνουμε τα κουλουράκια δίχρωμα, χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μέρη. Διαλύουμε 4 κουταλιές της σούπας κακάο σε 4 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό και ενσωματώνουμε στο ένα από τα δύο μέρη από το ζυμάρι μας.
Καλή σας όρεξη!