Smokey Mountain: Η ζωή στα σκουπίδια


Τι ήταν το Smokey Mountain

Το «Smokey Mountain» είναι ένας μεγάλος χώρος υγειονομικής ταφής, κοντά στις περιοχές Τόντο της Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων. Η χωματερή αυτή ξεκίνησε να λειτουργεί την δεκαετία του 1980 φιλοξενώντας ένα τεράστιο όγκο σκουπιδιών, εκεί πετάχτηκαν 2 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, δημιουργώντας ένα βουνό 50 μέτρων. Η ονομασία «Smokey Mountain» οφείλεται, στον πυκνό καπνό που αναδύεται από τη σωρό των σκουπιδιών.

Smokey Mountain
Πηγή εικόνας: www.adb.org

Αποτελούσε πόλο έλξης φτωχών μεταναστών, οι οποίοι εργάζονταν στο «Smokey Mountain» ως οδοκαθαριστές προκειμένου να ζήσουν. Επίσης, οι εργάτες μαζί με τις οικογένειες τους κατοικούσαν μόνιμα εκεί. Η χωματερή αυτή, ήταν ενεργή για πάνω από 50 έτη και έκλεισε το 1995 ύστερα από παρέμβαση της κυβέρνησης. Η αύξηση των φτωχών αυτών μεταναστών, καθώς και οι θάνατοι που προκλήθηκαν από τις φλόγες των εύφλεκτων υλικών των απορριμμάτων, ήταν οι λόγοι που έκλεισε η χωματερή.

Smokey Mountain
Πηγή εικόνας: https:/asia.nikkei.com/

Η ζωή μετά το Smokey Mountain…

Οι άνθρωποι που κατοικούσαν στο «Smokey Mountain»,  30.000 άτομα περίπου μεταφέρθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στις γύρω περιοχές. Οι χώροι αυτοί μετατράπηκαν σε δημόσιες κατοικίες, κατασκευάστηκαν παράγκες από ξύλο, σίδερο, πλαστικό κ.α., ό,τι υλικά δηλαδή βρήκαν στα σκουπίδια, δημιουργώντας έτσι τις λεγόμενες «παραγκούπολεις».

Smokey Mountain- Η ζωή στα σκουπίδια
Πηγή εικόνας: www.theguardian.com

Οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι άθλιες, το νερό και η ιατρική περίθαλψη ανύπαρκτες, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμη μόνο σε περιορισμένες περιόδους καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι περισσότεροι κάτοικοι στις περιοχές αυτές, ακόμη και σήμερα υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, όπως ηπατίτιδα, τύφο, φυματίωση, υποσιτισμό και δάγκειο πυρετό.

Smokey Mountain- Η ζωή στα σκουπίδια
Πηγή εικόνας: www.justonewayticket.com

Επιπροσθέτως, ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν, είναι η υψηλή εγκληματικότητα που πλήττει αυτές τις φτωχογειτονιές. Η ζωή τους θέτεται σε κίνδυνο καθημερινά με ότι αυτό συνεπάγεται, κάνοντας την διαβίωση τους ακόμη πιο δύσκολη.

Διαβάστε επίσης  Τα μικροπλαστικά απειλούν το περιβάλλον και την υγεία μας
Smokey Mountain- Η ζωή στα σκουπίδια
Πηγή εικόνας: https://medium.com/

Τα σκουπίδια ως λύση επιβίωσης

Παρ’ όλο που πολλοί θα έλεγαν ότι με το κλείσιμο της χωματερής, η μάζωξη των σκουπιδιών θα σταματούσε, οι φτωχοί μη έχοντας μόρφωση και άλλους πόρους για να ζήσουν συνέχισαν την συλλογή τους. Τα υπολείμματα των φαγητών που βρίσκουν στα σκουπίδια τα χρησιμοποιούν ως πηγή τροφής, ενώ τα πλαστικά και τα σίδερα τα πωλούν σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης. Αναλόγως, τα υλικά που θα βρουν θα λάβουν και το αντίστοιχο ποσό, π.χ. αν βρουν χαλκό η τιμή ανεβαίνει.

Smokey Mountain- Η ζωή στα σκουπίδια
Πηγή εικόνας: https://nigeldickinson.photoshelter.com

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στο «Smokey Mountain» είναι παιδιά ηλικίας περίπου 4 ετών

Smokey Mountain- Η ζωή στα σκουπίδια
Πηγή εικόνας: www.justonewayticket.com

Κάρβουνο – Μία άλλη πηγή εισοδήματος

Ένας άλλος τρόπος για την επιβίωση τους, είναι ως εργάτες στη δημιουργία ξυλάνθρακα. Για τον σκοπό αυτό, στην περιοχή «Ulingan» που μεταφράζεται ως το μέρος που παράγεται το κάρβουνο, στο Τόντο, της Μανίλα, στεγάζεται μια βιομηχανία ξυλάνθρακα. Εκεί ζουν περίπου 400 οικογένειες, σε αυτοσχέδιες κατοικίες και εργάζονται για την παραγωγή κάρβουνου. Οι άνθρωποι συλλέγουν τα πεταμένα ξύλα, τα μετατρέπουν σε κάρβουνο ύστερα από την καύση τους και στη συνέχεια τα πουλούν. Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, είναι όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένου των παιδιών. Τα μεγάλα παιδιά συλλέγουν τα κάρβουνα, ενώ τα μικρά παιδιά ηλικίας περίπου 5 ετών, μετά την καύση των ξύλων χρησιμοποιούν μαγνήτες για να μαζέψουν τυχόν καρφιά, τα οποία μπορούν εξίσου να πωληθούν.

Smokey Mountain- Η ζωή στα σκουπίδια
Πηγή: www.wazzuppilipinas.com & www.theguardian.com

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι περισσότερους γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, προκειμένου να τους βοηθήσουν στην εργασία, ώστε να βγάλουν ως προς το ζην.

Smokey Mountain- Η ζωή στα σκουπίδια
Πηγή: www.bakmejlvang.com

Ο κόλπος Μανίλα

Οι κάτοικοι του «Smokey Mountain», για να κάνουν μπάνιο χρησιμοποιούν τον κόλπο της Μανίλα, ο οποίος βρίσκεται δίπλα από τις «παραγκούπολεις». Το νερό όμως, είναι άκρως ακατάλληλο για τους ανθρώπους, μάλιστα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (DENR) προειδοποίησε ότι ο κόλπος της Μανίλα παραμένει μη ασφαλής για μπάνιο. Πράγματι, η απόρριψη οικιακών, γεωργικών και βιομηχανικών λυμάτων στη θάλασσα από σημειακές και μη πηγές προκάλεσε την ρύπανση αυτών των υδάτων.

Διαβάστε επίσης  Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη ρύπανση της "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική
Smokey Mountain- Τα παιδιά κολυμπούν μαζί με τα σκουπίδια
Πηγή: https://efeverde.com/

Προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής

Διάφοροι οργανισμοί όπως o Project Pearls, FeedHungryMinds κ.α., μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων παρέχουν βοήθεια στους φτωχούς. Πραγματοποιούν ιατρικούς, οδοντιατρικούς ελέγχους και διανέμουν δωρεάν εβδομαδιαία γεύματα. Επί πλέον, υπάρχει και ένα πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για την ένταξη 211 παιδιών στο σχολείο, με μεσημεριανό γεύμα. Παράλληλα, αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται και ξεναγούνται στην περιοχή κρατώντας την έτσι ζωντανή και συμβάλλοντας κατά κάποιο τρόπο στην οικονομία της. Ταυτόχρονα, οι πολίτες από την δικιά τους πλευρά, έχουν δημιουργήσει διάφορες εγκαταστάσεις, όπως γήπεδο μπάσκετ, εστιατόρια, στοά με τραπέζια μπιλιάρδου, κουλοχέρηδες, σχολείο, νηπιαγωγείο κ.λπ..

Smokey Mountain- Η ζωή στα σκουπίδια
Πηγή: www.wazzuppilipinas.com

Συνοψίζοντας, η ζωή μαζί με τα σκουπίδια έχει θεμελιωθεί και η ρύπανση του περιβάλλοντος ολοένα και αυξάνεται. Οι κάτοικοι συμβάλλουν ενεργά σ’ αυτό, εναποθέτοντας τα σκουπίδια και τα απόβλητα στα σπίτια τους, στις γύρω περιοχές και στην θάλασσα. Εξίσου σημαντική είναι επίσης και η ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργείται από την καύση ξύλων, πλαστικών κ.λπ.. Είναι γεγονός, ότι το πρόβλημα αυτό δύσκολα θα επιλυθεί, αφού τα σκουπίδια είναι ο μόνος πόρος επιβίωσης τους, είτε με την ανακύκλωση είτε με την καύση των ξύλων όπου παράγουν το κάρβουνο και μετά το πωλούν. Δεδομένου των συνθηκών, ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων είναι 40 έτη, παρά ταύτα, οι προσπάθειες καλυτέρευσης της ζωής τους, είναι αξιοσημείωτες. Τέλος, έχοντας κατά νου την σκληρή πραγματικότητα οι τραγικές φιγούρες όλων είναι τα παιδιά, πέραν των υπόλοιπων προβλημάτων, αναγκάζονται να δουλεύουν σκληρά από τόσο μικρή ηλικία για να ζήσουν. Παρ’ όλα αυτά οι παιδικές αυτές ψυχές κάνουν όνειρα, χαμογελούν και είναι γεμάτα ελπίδα!

 

«Έχω πολλά βάσανα στη ζωή μου. Αλλά τα χείλη μου δεν το ξέρουν αυτό. Εξακολουθούν να χαμογελάνε.»

Τσάρλι Τσάπλιν (1889 – 1977, Βρετανός ηθοποιός)

Διαβάστε επίσης  Ελληνικές θάλασσες: Ευτροφισμός και ξενικά είδη
Smokey Mountain- Η ζωή στα σκουπίδια
Πηγή: http://raulcibanez.blogspot.com/

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

    1. Department of Environment and Natural Resources, ανακτήθηκε από www.denr.gov.ph, τελευταία επίσκεψη  22/11/2022
    2. Life in Happyland: The people living off Manila’s rubbish-in pictures ανακτήθηκε από: https://www.theguardian.com/, τελευταία επίσκεψη  22/11/2022
    3. Manila’s “Smokey Mountain”- A visit to Ulingan ανακτήθηκε από www.thisisphilippines.wordpress.com/, τελευταία επίσκεψη  22/11/2022
    4. Making charcoal in Ulingan slum, the Philippines ανακτήθηκε από www.theguardian.com, τελευταία επίσκεψη  22/11/2022
    5. [Philippines] The forgotten slums: The Smoky Mountain ανακτήθηκε από www.jesuitsocialcenter-tokyo.com/, τελευταία επίσκεψη  22/11/2022
    6. Smokey Mountain ανακτήθηκε από  en.wikipedia.org/wiki/Smokey_Mountain, τελευταία επίσκεψη  22/11/2022
    7. Smokey Mountain: A walk through the slums of Manila, Philippines ανακτήθηκε από www.justonewayticket.com/, τελευταία επίσκεψη  22/11/2022
    8. Smokey Mountain Tour: Exploring Manila’s Biiggest Slum Area, ανακτήθηκε από www.wazzuppilipinas.com/, τελευταία επίσκεψη  22/11/2022
    9. Smokey Mountain ανακτήθηκε από www.bakmejlvang.com/, τελευταία επίσκεψη  22/11/2022

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

σεξουαλική αγωγή

Τι γίνεται με την σεξουαλική αγωγή στον κόσμο;

Τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρείται παγκοσμίως μια προσπάθεια ένταξης της σεξουαλικής

Φθινοπωρινή απόδραση στο Μέτσοβο!

Αν ψάχνεις για έναν τόπο που να συνδυάζει φυσική ομορφιά,