Γιατί πρέπει να πάρεις τα βουνά! 5+1 Τρόποι που σε βοηθάει η επαφή με το βουνό!

3 Φεβρουαρίου 2023

βουνό
Πηγή Εικόνας: cosmorama-travel.gr

Η επαφή με το βουνό βοηθά, αποδεδειγμένα, με ποικίλους τρόπους τον άνθρωπο και θα σου πούμε αμέσως πώς και γιατί πρέπει να πάρεις τα βουνά!

βουνό
Πηγή Εικόνας: ratpack.bbend.net

Βουνό και Δάσος

Το βουνό (ή όρος) είναι ένα γεωλογικό ύψωμα της επιφάνειας της γης που ξεπερνά τα 300 μέτρα (200 μέτρα κατά μια άλλη άποψη). Στατιστικά, τα βουνά καλύπτουν το 25% της Ευρώπης, το 64% της Ασίας, το 17% της Αυστραλίας, το 3% της Αφρικής, το 36% της Βόρειας Αμερικής και το 22% της Νότιας Αμερικής. Σύνηθες δε φαινόμενο είναι η ύπαρξη δασών στις ορεινές περιοχές (ορεινά δάση), τα οποία καλύπτουν περισσότερα από 850 εκατομμύρια εκτάρια της επιφάνειας της γης.

Τα 15 υψηλότερα βουνά της Ελλάδος είναι τα εξής:

ΟΝΟΜΑ
ΚΟΡΥΦΗ
ΥΨΟΜΕΤΡΟ
1. Όλυμπος Μύτικας 
2918
2. Σμόλικας  
2631
3. Βόρας Προφήτης Ηλίας 
2524
4. Γράμος  
2521
5. Γκιώνα Πυραμίδα 
2508
6. Γκαμήλα-Τύμφη Γκαμήλα 
2499
7. Βαρδουσία Κόρακας 
2495
8. Παρνασσός Λιάκουρα 
2456
9. Ψηλορείτης – Ιδη Τίμιος Σταυρός 
2454
10. Λευκά Όρη Πάχνες 
2453
11. Κακαρδίτσα  
2429
12. Ταΰγετος Προφήτης Ηλίας 
2405
13. Καταφίδι – Τζουμέρκα  
2393
14. Ζήρια-Κυλλήνη Σημείο 
2375
15. Χελμός-Αροάνεια Ψηλή Κορυφή 
2355

 

βουνό
Πηγή Εικόνας: fonografos.net

1. Είναι Αγχολυτικό

Η πεζοπορία (ή ορειβασία για τους πιο τολμηρούς) στο βουνό και σε ένα ορεινό δάσος μπορεί, βάσει μελετών, να μειώσει σημαντικά το ποσοστό στρεςς που βιώνουμε λόγω των προβλημάτων της καθημερινότητας. Άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το ιδιαίτερα ψυχοφθόρο διάστημα της καραντίνας λόγω της πανδημίας του Covid-19 (2020-2021), κατά το οποίο σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των πεζοπόρων. Μη έχοντας άλλη διέξοδο να «αναπνεύσουν» οι πολίτες σε Ελλάδα και εξωτερικό «πήραν τα βουνά» βάζοντας στην καθημερινότητά τους το περπάτημα στη φύση. Ο καθαρός αέρας, η εν γένει επαφή και θέαση του κάλλους του βουνού και των δασών, ενίσχυσε το ψυχικό απόθεμα και σθένος των πολιτών, μειώνοντας κατά ένα σημαντικό ποσοστό τα επίπεδα άγχους τους.

Διαβάστε επίσης  Πώς επηρεάζει την αλιεία η κλιματική αλλαγή

Άξιος αναφοράς είναι ο όρος «shinrin-yoku» (αγγλιστί forest bathing) που δημιουργήθηκε από τους Ιάπωνες τη δεκαετία του 1980, με τον οποίο αποτυπώνεται η ευεργετική ιδιότητα που έχει το απλό περπάτημα και η αλληλεπίδραση με τη φύση και συγκεκριμένα το δάσος, η οποία επιφέρει σταθεροποίηση – έλεγχο των καρδιακών παλμών και βελτίωση της διάθεσης!

βουνό
Πηγή Εικόνας: stock.adobe.com

2. Βοηθά να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη

Ο καθαρός αέρας του βουνού και η θέα από ψηλά μας βοηθά να αποστασιοποιηθούμε από τα γεγονότα, ενώ, ταυτόχρονα, οι νευρικές απολήξεις του σώματός μας συνδέονται με το πετρώδες στοιχείο, γεγονός το οποίο οδηγεί στη γείωση. Αναλογιζόμενοι τα ζητήματα που μας απασχολούν, ο «αέρας» του βουνού μας βοηθά να τα βάλουμε στη σωστή τους διάσταση. Βλέποντας για παράδειγμα τα σπίτια από ψηλά, επέρχεται η γείωσή μας. Το υψόμετρο μας υπενθυμίζει το μέγεθός μας στο περιβάλλον και όλα τα προβλήματα φαίνονται περισσότερο διαχειρίσιμα. Η ηρεμία του βουνού μας δίνει την ευκαιρία να αφουγκραστούμε ευκολότερα τις εσωτερικές μας σκέψεις και να πάρουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία αποφάσεις.

βουνό
Πηγή Εικόνας: gtp.gr

3. Σωματική Άσκηση

Τι καλύτερο από ένα διάλειμμα από την καθιστική ζωή που μας επιβάλλει το γραφείο με ένα περπάτημα στη φύση με εξαιρετική θέα! Φυσικά οι πιο τολμηροί μπορούν να επιλέξουν την ορειβασία, έχοντας πρώτα κάνει την προσωπική τους έρευνα και έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και εξοπλισμό!

4. Ευκαιρία για κοινωνικοποίηση

Όσο εποικοδομητική κι αν είναι η εσωτερική αναζήτηση κατά τη διάρκεια του περιπάτου, το βουνό αποτελεί και μια εξαιρετική ευκαιρία απόδρασης με φίλους, μακριά από εφαρμογές και οθόνες, θόρυβο και καυσαέριο. Αφιερώνοντας για παράδειγμα δύο ώρες από ένα πρωινό ενός Σαββάτου μας, μπορούμε να βρεθούμε με φίλους, να ανταλλάξουμε απόψεις και να θαυμάσουμε τις ομορφιές που απλόχερα μας παρέχει το βουνό. Η δημιουργία κοινών αναμνήσεων με άτομα που εκτιμούμε είναι πολύ σημαντική και το βουνό παρέχει τη δυνατότητα μιας ουσιαστικότερης αλληλεπίδρασης, μακριά από ηλεκτρονικούς «αντιπερισπασμούς». Φανταστείτε μόνο τις ιστορίες που θα έχετε να εξιστορείτε για τα επόμενα δέκα χρόνια με όλα τα ευτράπελα και αξιοσημείωτα περιστατικά που θα έχουν συμβεί! Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να θυμηθούμε πως μας πείραζαν για την «κακή» φυσική μας κατάσταση!

Διαβάστε επίσης  Δάσος του Αμαζονίου: Καίγεται ο "πνεύμονας" του πλανήτη
βουνό
Πηγή Εικόνας: incrediblecrete.gr

5. Νέες εμπειρίες

Κατά τους χειμερινούς μήνες το βουνό μας παρέχει την δυνατότητα να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, όπως το να επισκεφθούμε ένα χιονοδρομικό κέντρο, οι γονείς να μυήσουν τα μικρά παιδιά στην χαρά του χιονοπόλεμου και οι περισσότερο τολμηροί να κλείσουν το πρώτο μάθημα σκί.

βουνό και φύση
Πηγή Εικόνας: gtp.gr

Το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου το βουνό προσφέρει πάμπολλες νέες ευκαιρίες, όπως το κάμπινγκ, η επίσκεψη ορεινών λιμνών, τις οποίες η Χώρα μας διαθέτει σε αφθονία. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό της Γκιώνας, όπου στην θέση Βαθιά Λάκκα [κάτω από την υψηλότερη κορυφή Πυραμίδα (2.510 μ.)] σχηματίζεται μετά το λιώσιμο των χιονιών μια πανέμορφη εποχιακή λίμνη, η οποία αργότερα δίνει την θέση της σε ανθισμένο χαλί από Crocus velouchensis ή το παράδειγμα των Βαρδουσίων, όπου σε υψόμετρο περί τα 1650 μέτρα, στην αρχή του οροπεδίου Πιτιμάλικο, στην ειδική θέση Σταυρός και πάνω από το χωριό Αθανάσιος Διάκος, ξεπροβάλλει ακόμη μια εποχιακή λίμνη, που τροφοδοτείται από τα ρυάκια που δέχονται τα νερά των χιονιών που λιώνουν από τις γύρω πλαγιές.

βουνό και φύση
Πηγή Εικόνας: i.ytimg.com

6. Αποτελεί πηγή έμπνευσης

Οι εικόνες που παρέχει δωρεάν και απλόχερα το βουνό μπορούν αδιαμφισβήτητα να ξυπνήσουν τον Μπόμπ Ρός που κρύβουμε μέσα μας και να μας παρακινήσουν να αποτυπώσουμε τα συναισθήματά μας σε ένα κομμάτι χαρτί, είτε σε εικαστική μορφή, είτε σε μορφή κειμένου. Οι λάτρεις της φωτογραφίας μπορούν ομοίως να εμπνευστούν και να απαθανατίσουν κάθε πλευρά, κάθε κλαδί δέντρου και τοπίο.

Τελικά μάλλον αξίζει να «πάρουμε τα βουνά», καθώς μια τέτοια επίσκεψη φαίνεται πως θα είναι σωματικά και ψυχικά ευεργετική!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  1. In2life.gr, άρθρο της Ηρούς Κουνάδη με τίτλο: «Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις τα βουνά;», ανακτήθηκε από το In2life.gr, τελευταία επίσκεψη: 02.02.2023
  2. Hikingexperience.gr, άρθρο με τίτλο: «10+1 λόγοι για να πάρεις τα βουνά», ανακτήθηκε από το hikingexperience.gr, τελευταία επίσκεψη: 02.02.2023
Διαβάστε επίσης  Πνίγεται η γη από το διοξείδιο του άνθρακα

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.