636 νέοι, μεταξύ των οποίων και η Greta Thunberg, κατέθεσαν αγωγή κατά του Σουηδικού Κράτους, το οποίο απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πώς άρχισαν όλα;
Το 2017 στη Σουηδία ψηφίστηκε κλιματικός νόμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ορίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα για την μείωση των εκπομπών των αερίων, που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη (εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου), δοθέντος και του στόχου για σχεδόν μηδενικά (αν όχι μηδενικά) ποσοστά εκπομπών έως το έτος 2045 και 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημειώνεται πως ο στόχος αυτός αποτελεί το κλειδί για την πλήρωση του στόχου της Συμφωνίας των Παρισίων του 2015 για διατήρηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C έως το τέλος του αιώνα.
Παρά τα όσα ψήφισε, όμως, η Βουλή της Σουηδίας το 2017, η Κυβέρνηση που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2022 φαίνεται να έχει μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση, παραβιάζοντας, σύμφωνα με τους ενάγοντες, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη Συμφωνία των Παρισίων.
Σημειώνεται οτι τον Νοέμβριο του 2022 το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI) υπογράμμισε ότι η μέση θερμοκρασία της χώρας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν δύο βαθμούς από τα τέλη του 19ου αιώνα, ήτοι δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο!
We are 636 young people in @auroramalet who are suing the Swedish state for insufficient climate action.
”When the state carries out climate policy that threatens our human rights, it breaks the law.”#aurora #ClimateTrials #UprootTheSystemhttps://t.co/6qbZUO2hrE
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) November 24, 2022
Όπως ανέφερε η Greta Thunberg, «Οι ηγέτες μας απέτυχαν και συνεχίζουν να αποτυγχάνουν. Παρά τα όμορφα λόγια και υποσχέσεις, δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, εξακολουθούμε να επεκτείνουμε τις υποδομές για τα ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις επιταχύνουμε και την όλη διαδικασία! Η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει 43 νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα (πλέον των 1.000 εργοστασίων που ήδη λειτουργούν). Στις ΗΠΑ, οι εγκρίσεις επί αιτήσεων των εταιρειών που επιθυμούν να προβούν σε γεωτρήσεις πετρελαίου και ορυκτού αερίου μεθανίου έχουν προγραμματιστεί για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους από την προεδρία του Τζορτζ Μπους».
Ο Covid-19 και ο Πόλεμος στην Ουκρανία
Είναι γεγονός οτι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 πυροδότησε έναν αγώνα για ενέργεια, που καθυστέρησε τις προσπάθειες και τις συνομιλίες για το κλίμα, όπως λ.χ. αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ-, οι οποίες, ομοίως, απέτυχαν να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες. Το επιχείρημα, όμως, οτι δεν υπάρχουν χρήματα για την έρευνα, προσαρμογή και θεραπεία του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής δεν ευσταθεί, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει αποδειχθεί το αντίθετο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της περιόδου της πανδημίας του Covid-19, όπου οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη υιοθέτησαν οικονομικά πακέτα στήριξης. Θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία ένα μέρος των πακέτων αυτών να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα μιας πιο «ανθρωποκεντρικής» πολιτικής, με οικολογική χροιά και μήνυμα. Όπως απεδείχθη, όμως, ΜΟΝΟ το 2% «πήγε» στην πράσινη ενέργεια!!
Ποσοστό Ευδοκίμησης της Αγωγής
Όσο οι Κυβερνήσεις συνεχίζουν να επιτρέπουν στις εταιρείες την ανεξέλεγκτη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να τις αποθαρρύνουν, λχ. φορολογώντας τες για το αρνητικό οικολογικό τους αποτύπωμα, αλλά, αντιθέτως, τις επιδοτούν (όπως έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας του Covid-19), τόσο οι πολίτες με συνείδηση θα συνεχίζουν τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταθέτουν συνεχώς μαζικές αγωγές κατά των Κρατών, «τραβώντας τους το αφτί» και παλεύοντας για τα αυτονόητα, υπενθυμίζοντας σε κράτη και εταιρείες πως η «ανάπτυξη» που διακαώς επιθυμούν, απαιτεί πρώτα απ’ όλα την διατήρηση της ύπαρξης του πλανήτη!
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αγωγών/προσφυγών έχει αυξηθεί αισθητά και η ευδοκίμησή τους (ήτοι καταδίκη των Κρατών) είναι αρκετά πιθανή. Ενδεικτικά, τα τελευταία έτη έχουν σημειωθεί τα παρακάτω δικαστικά παραδειγματα:
- Τον Νοέμβριο του 2022, Δικαστήριο της Αυστραλίας απαγόρευσε την δημιουργία ανθρακωρυχείου, μια επένδυση ύψους 8,4 δις στο Κουίνσλαντ, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
- Τον Νοέμβριο του 2022 ξεκίνησε ενώπιον Δικαστηρίου της Γερμανίας η συζήτηση μαζικών αγωγών περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών κατά γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας, που αιτητικό είχε την δέσμευση των εταιρειών να τερματίσουν την παραγωγή αυτοκινήτων που εκπέμπουν ορυκτά καύσιμα έως το 2030 και να διασφαλίσουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσιά τους μέχρι τότε δεν θα υπερβαίνει τον προϋπολογισμό άνθρακα που υπολογίζεται από τις ΜΚΟ, προστατεύοντας το δικαίωμα των πολιτών σε μια ζωή χωρίς αέρια του θερμοκηπίου. Δυστυχώς, πριν λίγες ημέρες το Δικαστήριο απεφάνθη πως η αιτιώδης συνάφεια των εκπομπών των εργοστασίων και της παραβίασης των δικαιωμάτων των πολιτών δεν ήταν απόλυτα σαφής, αφήνοντας, όμως, ένα παράθυρο ελπίδας για ευδοκίμηση μελλοντικών αγωγών.
- Τον Δεκέμβριο του 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να περιορίσει την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως τα τέλη του 2020, ενώ στη Γαλλία, σε παρόμοια υπόθεση, το Δικαστήριο είχε οδηγήσει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες να αναγνωρίσουν την αποτυχία του κράτους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
- Τέλος, το 2019 η Greta Thunberg μαζί με ακόμη 16 ακτιβιστές άσκησαν αγωγή κατά πέντε χωρών βάσει του Τρίτου Προαιρετικού Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Οι εναγόμενες χώρες ήταν οι: Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία, Αργεντινή και Τουρκία. Οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι αυτά τα έθνη «διαιωνίζουν την κλιματική κρίση, αποτυγχάνοντας να μειώσουν τις εκπομπές» ενώ έχουν, επίσης, προκαλέσει βλάβη στους ακτιβιστές, τραυματίζοντάς τους και εμποδίζοντας τους ντόπιους, προσβάλλοντας το δικαίωμά τους στον πολιτισμό τους.
Climate change can threaten resilience and water safety of communities, causing suffering and displacement.#OurVoicesOurFuture #FridaysForFuture @GretaThunberghttps://t.co/2m1aZ29Xk3… pic.twitter.com/69SycNYrGv
— Nicholas Omonuk (@OmonukN) February 17, 2023
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:
- Phys.org, άρθρο του Niclas Rolander με τίτλο: «Greta Thunberg sues her native Sweden for failing to take action on climate», ανακτήθηκε από το phys.org, τελευταία επίσκεψη: 16.02.2023
- Abc.net.au, άρθρο με τίτλο: «Swedish activists, including Greta Thunberg, sue state alleging climate policies violate human rights», ανακτήθηκε από το abc.net.au, τελευταία επίσκεψη: 16.02.2023
- Aljazeera.com, άρθρο με τίτλο: «Greta Thunberg, 600 others sue Sweden for climate inaction», ανακτήθηκε από το aljazeera.com, τελευταία επίσκεψη: 16.02.2023
- OT.gr, άρθρο με τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και 600 νέοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σουηδίας», ανακτήθηκε από το ot.gr, τελευταία επίσκεψη: 16.02.2023
- Thehill.com, άρθρο του Olafimihan Oshin με τίτλο: «Greta Thunberg says world leaders not even ‘moving in the right direction’ on climate», ανακτήθηκε από το thehill.com, τελευταία επίσκεψη: 16.02.2023