Οχάιο και Αριζόνα: Δύο πρόσφατα χημικά ατυχήματα

26 Φεβρουαρίου 2023

Ατύχημα στο Οχάιο
Πηγή εικόνας: nrdc.org

Μόλις τις τελευταίες μέρες όχι ένα μα δύο χημικά ατυχήματα συνέβησαν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις περιοχές Οχάιο και Αριζόνα. Δυστυχώς αυτά είναι μονάχα δύο σε μια μεγάλη λίστα από χημικά ατυχήματα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως, όπως αναφέρει και η Guardian, οι ΗΠΑ απαριθμούν ένα χημικό ατύχημα ανά δύο μέρες κατά μέσο όρο.

Οχάιο: Ένας επικίνδυνος εκτροχιασμός τρένου

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ένα τρένο που μετέφερε διάφορα χημικά εκτροχιάστηκε στην πόλη της Ανατολικής Παλεστίνης στην περιοχή του Οχάιο. Το αποτέλεσμα ήταν να εκραγεί, δημιουργώντας ένα χαρακτηριστικό «μανιτάρι» και απελευθερώνοντας πολλά ρυπογόνα σωματίδια μέσω του καπνού. Το πιο σημαντικό και επικίνδυνο χημικό που μεταέφερε ήταν το βινυλοχλωρίδιο, που βρίσκει χρήση μεταξύ άλλων στην παραγωγή πλαστικών PVC. Είναι ένα χημικό αρκετά βλαβερό, καθώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο συκώτι και πολλές άλλες ασθένειες, σοβαρές και μη.

Φυσικά στις ΗΠΑ, όπως και σε όλες τις χώρες, υπάρχουν μηχανισμοί αποτροπής και αντιμετώπισης για οποιουδήποτε τύπου χημικά ατυχήματα. Έτσι και εδώ, οι αρχές είχαν άμεση ανταπόκριση και έκαψαν (όπως υποστήριξαν ελεγχόμενα) το εναπομείνον βινυλοχλωρίδιο, όπως και άλλα χημικά. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν συμπτώματα πονοκεφάλων, ξηρού βήχα και καψίματος στα μάτια, όπως και θανάτους κατοικιδίων ή άλλων ζώων. Είναι επίσημο, εξάλλου, πως εξαιτίας του ατυχήματος, τουλάχιστον 3500 ψάρια 12 διαφορετικών ειδών έχουν πεθάνει στη γύρω περιοχή. Υπάρχουν μάλιστα υποψίες πως ένα μεγάλο μέρος των επιπτώσεων αυτών προήλθε από τα χημικά που χρησιμοποίησε η Norfolk Southern (η εταιρεία υπεύθυνη για τους σιδηρόδρομους) και οι πετρελαϊκές εταιρείες για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρχαν πιο ασφαλείς τρόποι, οι οποίοι βέβαια ήταν και πιο κοστοβόροι.

Διαβάστε επίσης  Η ερημοποίηση απειλεί ορατά πλέον και τη χώρα μας

Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει μια συζήτηση για το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό το χημικό ατύχημα. Διάφορες αναφορές υποστηρίζουν πως μια τέτοια καταστροφή ήταν θέμα χρόνου, καθώς οι σιδηροδρομικές υποδομές και η συντήρησή τους είναι ανεπαρκείς, ιδίως αναλογιζόμενοι το πόσο επικίνδυνα φορτία περνούν από αυτούς τους δρόμους. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει διαφάνεια από τις αρχές, καθώς οι αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα πολλών εκ των μετρήσεων μόλυνσης εδάφους, αέρα και νερού. Η αντιμετώπιση μάλιστα της περιοχής ως ασφαλούς πια είναι πιθανώς ανεύθυνη, καθώς δεν είναι γνωστές πιθανές μην έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Advertisements
Ad 14

Αριζόνα: Ένα δεύτερο ατύχημα σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο

Ένα ακόμη χημικό ατύχημα, αυτή τη φορά στην πολιτεία της Αριζόνα, συνέβη μόλις λίγες μέρες μετά από αυτό στο Οχάιο. Ειδικότερα, κοντά στην περιοχή Τουσκόν, ένας οδηγός φορτηγού έχασε τον έλεγχο και τράκαρε, χάνοντας μάλιστα και τη ζωή του. Το φορτηγό μετέφερε μεγάλες ποσότητες νιτρικού οξέος, που βρίσκει χρήση μεταξύ άλλων σε λιπάσματα. Το αποτέλεσμα ήταν η απελευθέρωση καπνών, που είχαν μάλιστα χρώμα πορτοκαλί προς κόκκινο, προκαλώντας ανησυχία στους υπόλοιπους οδηγούς ως προς την επικινδυνότητά του.

Ατύχημα στην Αριζόνα
Πηγή εικόνας: thecooldown.com

Αν και η περίπτωση αυτού του ατυχήματος δεν είναι εξίσου σοβαρή με αυτού στο Οχάιο, οι αρχές μερίμνησαν ώστε να κλείσει ο δρόμος και εκκένωσαν τη γύρω περιοχή. Εξάλλου το νιτρικό οξύ μπορεί και αυτό να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και άλλες μεμβράνες του ανθρώπου. Οι αρμόδιοι έχουν ήδη απομακρύνει το χημικό και χρησιμοποιούν χώμα για να μην υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση επιβλαβών αερίων.

Διαβάστε επίσης  5+1 τρόποι να βοηθήσουμε τα αδέσποτα

Το να συμβούν δύο χημικά ατυχήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη σύμπτωση. Αν σε αυτά προσθέσουμε και ένα τρίτο περσινό χημικό ατύχημα (αυτή τη φορά στο Τέξας), όπως και αρκετά άλλα (με αποκορύφωμα το Τσερνόμπιλ) καταλαβαίνει κανείς πως κάτι πάει αρκετά λάθος. Μεταξύ άλλων είναι μια απόδειξη για το πόσο δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα στην πρόληψη, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση, ώστε να αποφύγουμε μεγάλες οικολογικές καταστροφές.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Ohio Train Disaster Reveals Gaping Holes in Hazardous Chemical Controls, ανακτήθηκε από nrdc.org, τελευταία επίσκεψη 25/2/2023
  2. Ohio is facing a chemical disaster. Biden must declare a state of emergency, ανακτήθηκε από theguardian.com, τελευταία επίσκεψη 25/2/2023
  3. ‘Orange-colored gas’ plume fills air after truck accident spills hazardous chemicals in Arizona, ανακτήθηκε από abc7news.com, τελευταία επίσκεψη 25/2/2023
  4. High-profile chemical spills on rails, roads prompt transport concerns, ανακτήθηκε από washingtonpost.com, τελευταία επίσκεψη 25/2/2023

Είμαι ο Χρήστος, είμαι 20 χρονών και είμαι φοιτητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Εκτός από το αντικείμενο της σχολής μου, δύο από τα πάθη μου είναι η οικολογία και το γράψιμο. Στον ελεύθερο μου χρόνο, μου αρέσει κυρίως να βλέπω σειρές ή ταινίες, να διαβάζω και να ακούω μουσική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην