Το ηλεκτρονικό χρήμα ως μία νέα συνθήκη: Οι προεκτάσεις του

Πληρωμή με ηλεκτρονικό χρήμα
Πηγή εικόνας:CNN.grhttps://www.cnn.gr/oikonomia/chrima/story/325398/plastiko-kai-psifiako-xrima-pos-oi-kartes-kai-ta-kinita-antikatestisan-ta-metrita

Η νέα πραγματικότητα για το ηλεκτρονικό χρήμα

Τα τελευταία χρόνια είναι γενικώς παραδεκτό ότι το χρήμα αλλάζει μορφή και γίνεται κυρίως ηλεκτρονικό. Πολλοί είναι οι πολίτες που χρησιμοποιούν κάρτα ιδιαίτερα μετά την πανδημία που έκανε τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος μονόδρομο. Μην ξεχνάμε ότι μία απότομη κοινωνική πραγματικότητα συνέβη το 2015 με τα capital controls, όταν οι πολίτες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις εγχρήματες συναλλαγές τους ημερησίως και οι τράπεζες έμεναν κλειστές. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά, που ο μέσος άνθρωπος σταμάτησε να χρησιμοποιεί τις τραπεζικές του κάρτες σε συχνή βάση και περιορίστηκε για ένα σημαντικό αριθμό ημερών.

Ποιες χώρες απορρίπτουν τα μετρητά;

Φυσικά αναφέρουμε, ότι ψηφιακό χρήμα δεν είναι μόνο οι κάρτες αλλά και τα κρυπτονομίσματα, για τα οποία επίσης ανοίγει μία αρκετά μεγάλη συζήτηση. Σύμφωνα με ειδικούς, μέσα στα επόμενα χρόνια το ψηφιακό χρήμα θα αποκτήσει ακόμα περισσότερες μορφές που θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας  Κάποιες χώρες εναρμονίζονται με τις νέες συνθήκες και κάποιες άλλες όχι. Για παράδειγμα, η Σουηδία είναι μία χώρα που καταργεί το έντυπο χρήμα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της το χρησιμοποιεί σε ηλεκτρονική μορφή. Αξίζει να αναφερθεί ότι, η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εντάσσει το χρήμα στα οικονομικά δεδομένα και κυρίως στις συναλλαγές.  Ακόμη, η Βρετανία δείχνει να κατευθύνεται προς την ίδια πορεία. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα παρατηρείται ότι η ανάληψη μετρητών από τα ATM έχει μειωθεί σημαντικά ,καθώς όλοι χρησιμοποιούν κάρτα. Τέλος ,η Τσέχικη Δημοκρατία προβλέπεται να καταργήσει τα μετρητά αφού υποστηρίζεται  η μετάβαση στην έλλειψη μετρητών μπορεί να διευκολύνει και να επιταχύνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Αντίθετα η Πορτογαλία εμμένει ως επί το πλείστον στην πληρωμή με χαρτονομίσματα, αφού όπως είναι γνωστό, πολλά μαγαζιά δεν διαθέτουν μηχάνημα για πιστωτικές.

Διαβάστε επίσης  Angkor: Χαρτογραφώντας μια αυτοκρατορία

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα ηλεκτρονικού χρήματος

Όπως είναι αναμενόμενο κοινωνίες χωρίς μετρητά δημιουργούν ποικίλες αντιδράσεις. Στην ουσία, οι πολίτες διχάζονται σε μία λογική του έχειν και του μη έχειν. Αυτός που έχει ηλεκτρονικό χρήμα διευκολύνει την καθημερινότητα του, ενώ ο άλλος πρέπει να βρεί άλλους τρόπους για να συμβαδίσει. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να έχουν μετρητά για να μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα τον κατακερματισμό του εισοδήματος τους σε διάφορες δραστηριότητες και υποχρεώσεις που έχουν. Ακόμη, ας μην ξεχνάμε ότι το ηλεκτρονικό χρήμα εμπεριέχει και κινδύνους ως προς την προσωπική ασφάλεια. Πολλές είναι, οι περιπτώσεις που μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών χάνονται χρήματα από τις προσωπικές κάρτες των πολιτών και πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Στα θετικά ,σίγουρα το ηλεκτρονικό χρήμα έχει μεγαλύτερη ευελιξία και μπορεί να διευκολύνει σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Επιπλέον ,ιδιαίτερα για άτομα τα οποία ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό είναι πιο ασφαλές να έχουν κάρτα παρά μετρητά μαζί τους .Δεν είναι απίθανο να πέσουν θύματα ληστείας.

 

 Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, όσο ο κόσμος αλλάζει και εξελίσσεται τόσο διαμορφώνεται με αντίστοιχο τρόπο και ο κόσμος των οικονομικών συναλλαγών .Οι χώρες που αφομοιώνουν το ηλεκτρονικό χρήμα φαίνονται να εξελίσσονται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής πραγματικότητας .Τα θετικά και τα αρνητικά από αυτό ,πάντα θα υπάρχουν καθώς όπως λέει και η παροιμία <<δύο όψεις έχουν όλα τα νομίσματα>>.

Advertisements
Ad 14

 

ΠΗΓΕΣ:

Γιώργος  Χ. Παπαγεωργίου 2021 Έρχεται το τέλος των μετρητών; Τι λέει το ΔΝΤ για το δημόσιο και το ιδιωτικό ψηφιακό χρήμα Ανακτήθηκε από https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/erchete-to-telos-ton-metriton-ti-lei-to-dnt-gia-to-dimosio-ke-to-idiotiko-psifiako-chrima(τελευταία πρόσβαση στις 9/4/23)

Διαβάστε επίσης  Το ριζοσπαστικό πολιτικό προφίλ του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Kατσούδας Άκης 2023 Η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί τα μετρητά Ανακτήθηκε από https://www.oneman.gr/life/i-proti-xora-ston-kosmo-pou-katargei-ta-metrita/?fbclid=IwAR2FL-2XitriOC4aqRhlVkikJ4_PE0k64IpBN_NuCm4UGqFH1IGmHI14Lvw (τελευταία πρόσβαση 9/4/23)

Ονομάζομαι Λάμπρου Αθανασία και είμαι τρίτος της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.Λατρευω να αρθογραφω και σκοπός μου είναι μέσα από τα άρθρα μου να μεταδωσω αυτο το πάθος και σε άλλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι