Άγνωστη συνταγή του Ιπποκράτη ανακαλύφθηκε στη Μονή Σινά

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη φαίνεται, να έχουν προβεί αρχαιολόγοι ερευνητές στην Αίγυπτο. Κατά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης στη Μονή Σινά ισχυρίζονται, πως εντόπισαν άγνωστη συνταγή του Ιπποκράτη, πατέρα της επιστήμης της ιατρικής.

άγνωστη συνταγή

Το εν λόγω χειρόγραφο χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκε από κοινού από μοναχούς και ερευνητές. Εντός αυτού, εμπεριέχονται τρεις ακόμη συνταγές με εικόνες βοτάνων, οι οποίες αποδίδονται σε κάποιο ανώνυμο συγγραφέα. Την πληροφόρηση αυτή δημοσιοποίησε το National Geographic.

Η, μέχρι πρότινος, άγνωστη συνταγή αποτελεί ένα από τα πλέον σπάνια παλίμψηστα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης της Μονής Σινά. Αυτά είναι γραμμένα σε τεντωμένο δέρμα, μια διαδικασία που φαντάζει αρκετά περίπλοκη. Επακόλουθο της ιδιαίτερης αυτής διαδικασίας είναι η διαγραφή του αρχικού περιεχομένου πολλών εκ των κειμένων ή η επαναδιατύπωσή του πάνω από το αρχικό, ώστε να επιτραπεί η σύνταξη ενός καινούριου χειρογράφου.

Advertisements
Ad 14

Η παραπάνω μέθοδος της διαγραφής και εκ νέου χρησιμοποίησης των σελίδων ενός χειρογράφου συνηθιζόταν αρκετά κατά το Μεσαίωνα. Κι αυτό, εξαιτίας του υψηλού κόστους της περγαμηνής, η οποία παρασκευαζόταν από δέρματα προβάτων ή μοσχαριών. Μεγάλος είναι ο αριθμός των βιβλιοθηκών ανά την υφήλιο, που φιλοξενούν παλίμψηστα χειρόγραφα. Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά δεν αποτελεί, φυσικά, εξαίρεση, αφού είναι μια από τις αρχαιότερες, που έχουν δημιουργηθεί.

άγνωστη συνταγή

Όσον αφορά την άγνωστη συνταγή του Ιπποκράτη, ένα δεύτερο στρώμα κειμένου γράφτηκε πάνω από το γνήσιο αντίγραφο, το οποίο έμεινε γνωστό ως Σιναϊτικό χειρόγραφο (Σιναϊτικός Κώδικας).

Διαβάστε επίσης  Μήπως τελικά είσαι εθισμένος στο διάβασμα;

Το κείμενο αυτό τέθηκε υπό επεξεργασία από τους ερευνητές της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης των Πρώιμων Χειρογράφων (EMEL). Η βιβλιοθήκη έχει σταθερή και συνεχή συνεργασία με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Η EMEL επιστρατεύει την τεχνική της φασματικής απεικόνισης, ώστε να αποκρυπτογραφεί τέτοιου είδους χειρόγραφα. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να αποκαλύψει το κείμενο κάτω από το δεύτερο στρώμα, καθιστώντας φανερό, αυτό που δε γίνεται ορατό με γυμνό μάτι.

Ο ερευνητής στην EMEL, Michael Phelps, παραχώρησε δηλώσεις στην αιγυπτιακή εφημερίδα Asharq Al-Aswat, επισημαίνοντας πως: «Το χειρόγραφο, θα ενταχθεί στα παλαιότερα και τα σημαντικότερα χειρόγραφα στον κόσμο».

Γύρω στα 130 παλίμψηστα χειρόγραφα μπορεί να βρει κανείς στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Στην ίδια βιβλιοθήκη φιλοξενούνται, επίσης, περίπου 3.300 χειρόγραφα, γραμμένα ως επί το πλείστον στην ελληνική γλώσσα.

 

 

Πηγή: www.lifo.gr/now/culture/152300

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην