Διαφημίζοντας την Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια του ελληνικού τουρισμού / 1960 | Πηγή Εικόνας: nhmuseum.gr
ΙστορίαΠολιτισμός

Οι διαφημίσεις του ΕΟΤ: Μια οπτική διαδρομή από το 1930 μέχρι σήμερα

Οι διαφημίσεις του ΕΟΤ: Μια οπτική διαδρομή από το 1930 μέχρι σήμερα

Δημοσιεύτηκε Χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά

Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε μια περίοδο κατά την οποία συγκαταλέγεται σταθερά στις πέντε πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυναμική της στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Την προηγούμενη χρονιά, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης σε αφίξεις και τουριστικά έσοδα, ένα στοιχείο που δεν αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο, αλλά διαμορφώθηκε ουσιαστικά μέσα στις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Σε μια εποχή όπου ολοένα και περισσότεροι προορισμοί ανά τον κόσμο διεκδικούν την προσοχή των ταξιδιωτών διαρμορφώντας και το φαινόμενο του υπερτουρισμού, και όπου το ταξίδι έχει εξελιχθεί σε έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να αποδράσει από τη δύσκολη καθημερινότητα, η Ελλάδα παραμένει σταθερά παρούσα στον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας. Από τον Ξένιο Δία και την έννοια της φιλοξενίας στην αρχαία Ελλάδα, έως τους περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα που επανέφεραν τη χώρα στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα από τον θαυμασμό για την αρχαιότητα, και μέχρι τη σύγχρονη εποχή του υπερτουρισμού, η Ελλάδα αποδεικνύει τεκμηριωμένα ότι η μοναδική γεωμορφολογία και ο πολιτισμικός της πλούτος αποτελούν διαχρονικό πόλο έλξης για όσους επιθυμούν να την ανακαλύψουν. Οι προσπάθειες ανάδειξης της χώρας ως κεντρικού και δημοφιλούς προορισμού, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, έχουν ενισχυθεί σημαντικά μέσα από το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Ιδιαίτερα οι διαφημίσεις του ΕΟΤ, οι οποίες τις τελευταίες δεκαετίες επιδιώκουν να προβάλλουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν και να αναδείξουν τις ομορφιές της χώρας, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαφημίσεις του ΕΟΤ αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο στρατηγικής προβολής, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την παγκόσμια απήχηση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού.

Από τον περιηγητή στον σύγχρονο ταξιδιώτη: Η ιστορική πορεία του ελληνικού τουρισμού και η ίδρυση του ΕΟΤ

Διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ, προωθημένη στο διεθνή τύπο | Πηγή Εικόνας: Mediterranean Voice Perth, 01-03-1972
Διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ, προωθημένη στο διεθνή τύπο | Πηγή Εικόνας: Mediterranean Voice Perth, 01-03-1972

Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και της εκάστοτε πολιτείας, με στόχο τόσο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας όσο και την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαφημίσεις του ΕΟΤ αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της διεθνούς εικόνας της ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Σημαντική πηγή για τη μελέτη της εξέλιξης της τουριστικής προβολής αποτελεί το ψηφιοποιημένο αρχείο αφισών του ΕΟΤ, το οποίο διατηρείται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Μέσα από αυτές τις αφίσες αποτυπώνεται η προσπάθεια του οργανισμού να αναδείξει τον ιστορικό πλούτο, τον πολιτισμό, τα μνημεία, τη μοναδική μορφολογία και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Ήδη από τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ο ΕΟΤ αξιοποίησε σύγχρονες καλλιτεχνικές και γραφιστικές τάσεις της εποχής, δημιουργώντας υψηλής αισθητικής διαφημιστικό υλικό που εξελισσόταν διαρκώς, με σκοπό να προβάλλει τη μοναδική ταυτότητα της χώρας στις διεθνείς αγορές. Έτσι, οι διαφημίσεις του ΕΟΤ δεν λειτούργησαν μόνο ως μέσο προώθησης του τουρισμού, αλλά και ως φορείς πολιτιστικής έκφρασης και εθνικής προβολής.

Οι διαφημίσεις του ΕΟΤ το 1951 | Πηγή Εικόνας: nhmuseum.gr
Οι διαφημίσεις του ΕΟΤ το 1951 | Πηγή Εικόνας: nhmuseum.gr

Οι απαρχές του ελληνικού τουρισμού εντοπίζονται ήδη στον 19ο αιώνα, όταν η Ελλάδα αποτέλεσε σημαντικό προορισμό για τους Ευρωπαίους περιηγητές, οι οποίοι επιθυμούσαν να γνωρίσουν από κοντά τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η σταδιακή ανάπτυξη των σιδηροδρομικών δικτύων και η βελτίωση των συγκοινωνιών επέτρεψαν στους επισκέπτες να ταξιδεύουν πέρα από την Αθήνα, ανακαλύπτοντας τις επαρχιακές περιοχές και τα ιδιαίτερα φυσικά τοπία της χώρας. Παράλληλα, ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε ο ιαματικός τουρισμός, καθώς οι λουτροπόλεις της Ελλάδας, όπως συνέβαινε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προσέλκυαν επισκέπτες που αναζητούσαν θεραπεία και ευεξία στις ιαματικές πηγές.

Παρότι το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχε αναγνωρίσει από νωρίς τη σημασία του τουρισμού ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, οι πρώτες ουσιαστικές κρατικές πρωτοβουλίες εμφανίστηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 1914 πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επισκεπτών, οι οποίες συνδέθηκαν με τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και την προβολή της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η δυναμική αυτή ανακόπηκε εξαιτίας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και, στη συνέχεια, της Μικρασιατικής Καταστροφής, γεγονότα που επιβράδυναν την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Η ουσιαστική θεσμική οργάνωση του ελληνικού τουρισμού πραγματοποιήθηκε το 1929, όταν, κατά την τελευταία κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ιδρύθηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Βασική αποστολή του νέου οργανισμού ήταν η συστηματική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, η ανάπτυξη της τουριστικής πολιτικής και η δημιουργία υποδομών, όπως τα τουριστικά περίπτερα σε αρχαιολογικούς χώρους.

Οι πρώτες διαφημίσεις του ΕΟΤ: Τα πρώτα βήματα της τουριστικής προβολής της Ελλάδας

Διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ το 1935 / Φωτογραφία Nelly's | Πηγή Εικόνας: theguardian.com
Διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ το 1935 / Φωτογραφία Nelly’s | Πηγή Εικόνας: theguardian.com

Το πλούσιο αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος του διαφημιστικού υλικού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, αποκαλύπτει την εξέλιξη της τουριστικής προβολής της χώρας ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι πρώτες αφίσες, τυπωμένες κυρίως στα γαλλικά και στα αγγλικά, είχαν ως βασικό στόχο να αναδείξουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία και τις φημισμένες λουτροπόλεις της Ελλάδας. Το 1929 εκδόθηκε η πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη και χρονολογημένη τουριστική αφίσα, στην οποία κυριαρχούσε η εμβληματική φωτογραφία του Παρθενώνα από τη διάσημη φωτογράφο Nelly’s. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1935, τυπώθηκε η παλαιότερη σωζόμενη αφίσα του ΕΟΤ από τη συλλογή του μουσείου, σε περίπου 20.000 αντίτυπα. Η αφίσα προωθούσε τα Λουτρά της Αιδηψού και αποτέλεσε δημιουργία των Νίκου Κατσαμάκη και Άγγελου Σπαχή, σηματοδοτώντας την απαρχή της οργανωμένης τουριστικής διαφήμισης της Ελλάδας. Από την πρώτη αυτή περίοδο γίνεται εμφανές ότι οι διαφημίσεις του ΕΟΤ δεν είχαν μόνο εμπορικό χαρακτήρα, αλλά λειτουργούσαν και ως μέσο προβολής της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας.

Η δεκαετία του 1930 και του 1940: Οι πρώτες οργανωμένες καμπάνιες

Μετά την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού το 1929 από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, η οργανωμένη τουριστική προβολή της χώρας ξεκίνησε να αναπτύσσεται, όμως σύντομα ανακόπηκε λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των έντονων πολιτικών εξελίξεων. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, ο ΕΟΤ καταργήθηκε και οι αρμοδιότητές του μεταφέρθηκαν στο Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού. Η νέα πολιτική επικεντρώθηκε κυρίως στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ενθαρρύνοντας τους Έλληνες να γνωρίσουν τη φυσική ομορφιά, την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Ανάδειξη του μινωικού πολιτισμού από τις διαφημισεις του ΕΟΤ | Πηγή Εικόνας :nhmuseum.gr
Ανάδειξη του μινωικού πολιτισμού από τις διαφημίσεις του ΕΟΤ | Πηγή Εικόνας: nhmuseum.gr

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος Πόλεμος ανέκοψαν κάθε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης. Μετά το τέλος των συγκρούσεων και στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ, ιδρύθηκε το 1945 η Γενική Γραμματεία Τουρισμού. Η πρώτη μεταπολεμική διαφημιστική αφίσα που διασώζεται στη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εκδόθηκε το 1947, απεικονίζοντας το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, και δημιουργήθηκε στο ατελιέ Ασπιώτη από άγνωστο καλλιτέχνη.

Η επανίδρυση του ΕΟΤ και η «χρυσή» δεκαετία του 1950

Το 1950 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού επανιδρύθηκε, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την τουριστική προβολή της Ελλάδας. Η πρώτη μεταπολεμική καμπάνια απευθυνόταν κυρίως στους Έλληνες της διασποράς, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, με στόχο να τους ενθαρρύνει να επισκεφθούν την πατρίδα τους.

Διαφημίσεις του ΕΟΤ για το Φεστιβάλ του Επιδαύρου | Πηγή Εικόνας: Ανάδειξη του μινωικού πολιτισμού από τις διαφημισεις του ΕΟΤ | Πηγή Εικόνας :nhmuseum.gr
Διαφημίσεις του ΕΟΤ για το Φεστιβάλ του Επιδαύρου | Πηγή Εικόνας: Ανάδειξη του μινωικού πολιτισμού από τις διαφημισεις του ΕΟΤ | Πηγή Εικόνας :nhmuseum.gr

Κατά τα έτη 1952 και 1953 οι τουριστικές αφίσες επανέφεραν στο προσκήνιο τα εμβληματικά μνημεία της χώρας, όπως η Ακρόπολη, οι Μυκήνες και το λιμάνι της Καστέλας, ενώ παράλληλα προωθούσαν σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Την ίδια περίοδο ο ΕΟΤ συνεργάστηκε στενά με περιηγητικές λέσχες και πολιτιστικούς φορείς, ενισχύοντας την προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των θεατρικών παραστάσεων της Επιδαύρου στο εξωτερικό.

Η δεκαετία του 1960: Όταν η τέχνη συνάντησε τον ελληνικό τουρισμό

Διαφημίζοντας την Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια του ελληνικού τουρισμού / 1960 | Πηγή Εικόνας: nhmuseum.gr
Διαφημίζοντας την Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια του ελληνικού τουρισμού / 1960 | Πηγή Εικόνας: nhmuseum.gr

Η δεκαετία του 1960 χαρακτηρίστηκε από σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι νέες αισθητικές τάσεις, η άνθηση της μουσικής, η εξωστρέφεια και η καλλιτεχνική δημιουργία επηρέασαν έντονα και τον σχεδιασμό των ελληνικών τουριστικών αφισών.

Καλλιτέχνες όπως ο Σπύρος Βασιλείου και ο Νικόλας Κατζουράκης δημιούργησαν αφίσες υψηλής αισθητικής, αξιοποιώντας έντονα χρώματα, γεωμετρικές φόρμες και σύγχρονες γραφιστικές τεχνικές. Η Ακρόπολη, η Λίνδος, τα κυκλαδίτικα τοπία και η ελληνική αρχιτεκτονική αποτυπώθηκαν με έναν μοντέρνο τρόπο που συμβάδιζε με τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαφημίσεις του ΕΟΤ αυτής της περιόδου θεωρούνται σήμερα δείγματα εφαρμοσμένης τέχνης και αποτελούν συλλεκτικά έργα με ιδιαίτερη ιστορική και αισθητική αξία.

Οι δεκαετίες του 1970 και του 1980: Από την πολιτική αστάθεια στη δυναμική ανάπτυξη

Η ειρωνεία της διαφήμισης: από τον τουρισμό στην πολιτική καταγγελία | Πηγή Εικόνας: American Committee for Democracy and Freedom in Greece
Η ειρωνεία της διαφήμισης: από τον τουρισμό στην πολιτική καταγγελία | Πηγή Εικόνας: American Committee for Democracy and Freedom in Greece

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974), η τουριστική προβολή της Ελλάδας επηρεάστηκε σημαντικά από το δυσμενές πολιτικό κλίμα. Παρότι πραγματοποιήθηκαν διεθνείς καμπάνιες προβολής, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό επλήγη, ενώ δεν έλειψαν και σατιρικές ή επικριτικές εκστρατείες που χρησιμοποιούσαν το σύνθημα «Visit Greece» για να αναδείξουν τις πολιτικές συνθήκες της περιόδου.

Μετά τη Μεταπολίτευση, η Ελλάδα επένδυσε συστηματικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, ενισχύοντας τις τουριστικές υποδομές, επιδοτώντας τη δημιουργία νέων καταλυμάτων και προωθώντας τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εισερχόμενο τουρισμό. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έπειτα, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών αυξάνονταν σταθερά, γεγονός που εδραίωσε τον τουρισμό ως έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Από το «Greek Summer» στο «State of Mind»: Η σύγχρονη εποχή της τουριστικής προβολής

Greek Summer is a State of Mind: Η νέα αισθητική των διαφημίσεων του ΕΟΤ | Πηγή Εικόνας: kathimerini.gr
Greek Summer is a State of Mind: Η νέα αισθητική των διαφημίσεων του ΕΟΤ | Πηγή Εικόνας: kathimerini.gr

Το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω των πρωτοφανών προκλήσεων που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19, παρουσιάστηκε η νέα διεθνής καμπάνια της Ελλάδας με το σύνθημα «Greek Summer is a State of Mind». Στόχος της ήταν να προβάλλει την Ελλάδα όχι μόνο ως ταξιδιωτικό προορισμό, αλλά και ως εμπειρία, συναίσθημα και τρόπο ζωής, δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα και στη φιλοξενία.

Η καμπάνια προκάλεσε έντονο δημόσιο διάλογο. Από τη μία πλευρά, επαινέθηκε για τη σύγχρονη αισθητική της και την προσπάθεια επανατοποθέτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη διεθνή αγορά. Από την άλλη, διατυπώθηκαν επικρίσεις σχετικά με το υψηλό κόστος παραγωγής, την προβολή μιας εξιδανικευμένης εικόνας της χώρας και την απουσία ουσιαστικών αναφορών στις προκλήσεις του υπερτουρισμού και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι γεγονός ότι οι διαφημίσεις του ΕΟΤ εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν βασικό εργαλείο της εθνικής τουριστικής στρατηγικής, αποτυπώνοντας κάθε εποχή τις αξίες, τις προτεραιότητες και την εικόνα που επιδιώκει να προβάλλει η Ελλάδα διεθνώς.

Πηγές άρθρου

Dritsas, M. (1998). The advent of the tourist industry in Greece during the twentieth century. Deindustrialization and reindustrialization in 20th century Europe, 181-201.

González-Vaquerizo, H. (2017). ‘Visit Greece and Live your Myth’. The Use of Classical Antiquity by the Greek National Tourism Organization. thersites. Journal for Transcultural Presences & Diachronic Identities from Antiquity to Date6.

Κατσιγιάννη, Ε. (2025). Ελληνικός τουρισμός και μεσοπόλεμος: η κρατική προσπάθεια για την τουριστική άνθιση (1928–1936)

Kakoudakis, K. I., & Papadoulaki, K. (2021). Social tourism in Greece: a brief history of development from the interwar years to the COVID-19 era. In Social tourism: global challenges and approaches (pp. 5-17). Wallingford UK: CABI.

Karamouzi, E., Pontiki, M., & Krasonikolakis, Y. (2024, March). Historical portrayal of greek tourism through topic modeling on international newspapers. In Proceedings of the 8th Joint SIGHUM Workshop on Computational Linguistics for Cultural Heritage, Social Sciences, Humanities and Literature (LaTeCH-CLfL 2024) (pp. 121-132).

Terkenli, T. S., & Coccossis, H. (2024). Greek Tourism: A Story of Success. In The Geography of Greece: Managing Crises and Building Resilience (pp. 167-180). Cham: Springer International Publishing.

Wickens, E. (2007). Cultural heritage tourism: being, not looking: beyond the tourism brochure of Greece. In Niche tourism (pp. 111-118). Routledge.